Flora vaginală poate influența rezistența împotriva infecției cu Chlamidia trachomatis
Infecția cu Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală în țările dezvoltate, cu incidență în creștere, reprezentând astfel o problemă de sănătate majoră.
Noi cercetări desfășurate la Universitatea de Medicină din Maryland (UMSOM) arată că microbiomul vaginal poate avea efect protectiv împotriva unor infecții sau, pe de altă parte, poate să favorizeze dezvoltarea acestora.
Studiul de față își propune să identifice mecanismele prin care unele femei par a fi natural rezistente la infecția cu acest agent patogen, prin studierea relației dintre gazdă și microbiomul cervicovaginal.
Datele anterioare studiului arată că există cinci tipuri majore de microbiom vaginal, dintre care patru au ca parte dominantă diferite specii de Lactobacillus, în timp ce ultimul tip este sărac în această bacterie și este asociat cu un risc crescut de infecții cu transmitere sexuală și de naștere prematură.
Studiul actual identifică Lactobacillus crispatus ca fiind principala specie de Lactobacillus care are rol protectiv împotriva infecției cu Chlamydia, specie care produce izoforma D a acidului lactic, ce are proprietatea de down-regulare a ciclului celular prin modificări epigenetice, blocând astfel pătrunderea Chlamydia trachomatis în celulă.
Microbiomul vaginal nu este implicat în patogenia în sine a infecției, ci mai degrabă oferă o susceptibilitate sau o rezistență în fața acesteia prin modificarea celulelor de la nivelul epiteliului cervicovaginal.
Studiul demonstrează că expunerea o perioadă îndelungată la microbiomul vaginal optimal are acțiune protectivă împotriva infecției cu Chlamydia trachomatis și permite astfel identificarea femeilor cu risc și dezvoltarea unor noi strategii de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, dar și de scădere a incidenței nașterii premature, cu ajutorul unor metode de modulare a componenței microbiomului cervicovaginal.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Chlamydia
- Transmiterea bolilor sexuale!
- Tratament chlamydia - fara niciun rezultat
- Eu si prietena mea ne-am tratat pt o infectie BTS... teste sange?
- Chlamydia ajutor va rog!
- Urologie - Axitrox pentru suspiciune de Clamidya?
- Chlamydia analize cum se ciresc
- Interpretare analize
- Infectia cu Chlamydia
- Infectiile urinare si sportul