Infectarea cu un virus respirator în primele zile de viață pot crește riscul pentru unele infecții ulterioare

©

Autor:

Infectarea cu un virus respirator în primele zile de viață pot crește riscul pentru unele infecții ulterioare
Infecțiile virale asimptomatice din primele zile și săptămâni de viață ale unui copil sunt asociate cu un risc crescut de infecții respiratorii mai târziu în viață, sugerează noi cercetări.
Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că virușii interacționează cu sistemele imunitare și microbiomii nou-născuților, într-un mod care a afectat atât riscul copilului, cât și numărul de infecții ulterioare. Prevenirea unor astfel de infecții virale timpurii pot preveni acest risc, spun experții.

Infecțiile respiratorii reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind responsabile pentru 15% din decesele copiilor sub cinci ani la nivel global. În studiul actual, cercetătorii britanici, în colaborare cu omologi de la Centrul Medical Universitar Utrecht, au examinat mostre de mucoasă prelevate din interiorul nasului a peste 110 bebeluși în diferite etape ale vieții. Echipa a analizat activitatea genică a mucoasei nazale a bebelușilor, țesut care căptușește cavitatea nazală, microbii prezenți în mucoasa nasului și orice virus care i-a infectat pe copii.

Când a fost detectată o infecție virală în primele zile după naștere, care a avut loc în mare parte asimptomatic, echipa de cercetători a descoperit că au fost activate gene specifice mucoasei, care coincide cu o modificare a compoziției microbiomului, promovând creșterea microbilor potențial dăunători. Cercetătorii au descoperit în special modificări ale genelor sistemului imunitar ca răspuns la virușii timpurii la copiii afectați, în special în genele implicate cu interferon (proteine ​​eliberate de celulele imune pentru a se apăra împotriva virușilor) în primul an de viață.

„Am fost surprinși să vedem că infecțiile virale apar atât de devreme în viață și trec în cea mai mare parte neobservate, probabil pentru că sistemul imunitar al sugarilor se află într-o stare de toleranță după naștere. În ciuda acestui fapt, aceste infecții par să afecteze o dezvoltare imunitară normală, ceea ce este important de știut”, a declarat autorul studiului, Debby Bogaert, profesor de medicină pediatrică la Universitatea din Edinburgh.

sursa: Science Daily
foto: ER Productions Limited via Getty Images

Data actualizare: 03-02-2022 | creare: 03-02-2022 | Vizite: 482
Bibliografie
First virus infection linked with infections later in life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220201115207.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Răceala la nou-născut - simptome, riscuri și tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum