Complicaţiile post-operatorii, în avantajul spitalelor din SUA

Data publicării: 19-04-2013

Un studiu arată că spitalele americane evită să amelioreze calitatea atenţiei acordate pacienţilor pentru că, cu cât se complică mai mult intervenţiile chirugicale, cu atât este mai mare marja de câştig a acestor centre. Prin urmare, spitalele evită să-şi îmbunătăţească serviciile pentru că pacienţii cu probleme post-operatorii le aduc un beneficiu de 330% mai mare decât cei care răspund satisfăcător tratamentelor, informează joi ziarul Las Provincias.
Informaţiile sunt incluse într-un raport publicat de Journal of the American Medical Association. "Am descoperit indicii clare care arată că o diminuare a prejudiciilor faţă de pacienţi şi o ameliorare a calităţii tratamentelor este penalizată în mod pervers de sistemul nostru de sănătate', recunoaşte medicul Sunil Eappen, unul din responsabilii Centrului din Massachusetts pentru probleme oculare şi auditive, coautor al acestei investigaţii.
"Ştiam deja că centrele medicale nu primesc recompense pentru calitatea atenţiei pe care o acordă pacienţilor, dar nu ştiam câţi bani câştigă atunci când pacienţii sunt prejudiciaţi', a explicat doctorul Atul Gawande, director al Laboratoarelor Ariadne, profesor de sănătate publică la Harvard School of Public Health, şi principalul autor al studiului.
Pacienţii cu asigurare de sănătate care suferă complicaţii post-operatorii aduc spitalului care îi îngrijeşte o marjă de câştig cu 330% mai mare (39.000 de dolari de pacient) decât cei care răspund satisfăcător la o intervenţie, potrivit studiului. Pacienţii care au acoperire medicală Medicare, sistemul federal de asigurare medicală pentru pensionari, şi care suferă o complicaţie după operaţie generează o marjă de câştig de 190% mai mare decât cazurile care evoluează satisfăcător.
Dacă directorii spitalelor ar face eforturi pentru a reduce rata complicaţiilor chirurgicale, din care 10 cele mai frecvente ar putea fi evitate, acest lucru ar echivala cu o destabilizare a finanţelor lor, notează autorii studiului. Spitalele şi clinicile practică intervenţii în valoare de 400 de miliarde de dolari anual şi, deşi există metode eficiente pentru a reduce complicaţiile, nu se fac progrese pentru implementarea lor, iar aspectul financiar ar putea fi una din explicaţii, remarcă studiul.
Autorii au analizat şi datele a 34.256 de pacienţi care au suferit intervenţii chirurgicale, în 2010, în 12 centre medicale din sudul ţării. Au fost examinate 10 complicaţii severe, care puteau fi evitate, precum şi contribuţia acestora la marja de câştig a spitalului. În total, au fost identificate 1.820 de intervenţii care au provocat cel puţin o complicaţie.
Sursa: Agerpres, 19-04-2013, Vizualizari 496
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.