Conceptia dupa pierderea unei sarcini sau avort

©

Autor:

Conceptia dupa pierderea unei sarcini sau avort
Conceptia dupa pierderea unei sarcini aduce cu sine numeroase emotii, temeri, anxietate, intrebari cu privire la momentul potrivit pentru o noua conceptie, cum sa previna o alta pierdere, cum sa se pregateasca pentru conceptie, etc.
Pe langa socul emotional pe care il creeaza o pierdere de sarcina pentru un cuplu care isi doreste copii, schimbarile de la nivel fizic pot afecta starea generala si sanatatea femeii. O pierdere de sarcina provoaca un dezechilibru hormonal: corpul s-a incarcat cu hormonii necesari sustinerii sarcinii si brusc efortul acesta nu mai este necesar, si in plus exista o acumulare de hormoni ce dauneaza organismului Aceste schimbari hormonale determina o dereglare a ciclului menstrual si a perioadelor de ovulatie (ce nu intodeauna revin la normal imediat - dupa 1-3 cicluri).

Cum sa va pregatiti pentru o sarcina dupa pierderea unei sarcini - avort ?

Inainte de a va decide sa incercati o noua sarcina acordati-va timp pentru a depasi psihologic acest moment si pentru a va pregati trupul, mintea si sufletul pentru o noua sarcina.

>> Oferiti corpului timp sa se vindece, in special endometrului si uterului.


>> Nu planificati o sarcina imediat deoarece stresul impus asupra organismului poate fi daunator sanatatii si fertilitatii dvs, iar relatiile sexuale pot avea de suferit datorita anxietatii si frustrarilor.
Contraceptia pe termen scurt dupa pierderea unei sarcini: prezervative masculine, prezervative feminine (se introduc in vagin inaintea actului sexual si retine sperma inainte de a patrunde in tractul reproductiv), spermicide (spume, creme vaginale cu spermicide ce se plaseaza in vagin inaintea actului sexual – omoara spermatozoizii inainte ca ei sa ajunga la cervix), retragerea penisului inaintea ejacularii (metoda nesigura datorita eliberarii unei cantitati de lichid seminal inainte de orgasm).

>> Nu refuzati o alta sarcina.
Este normal sa aveti temeri, insa cu ajutorul grijii si supravegehrii medicale puteti avea o sarcina sanatoasa. Trebuie sa aveti incredere si sa urmati instructiunile medicale, sa fiti pozitiva si sa eliminati nivelul ridicat de stres.
Stresul elibereaza in corp mai multe substante toxice, dintre care si oxitocina, ce interfereaza cu producatia normala de hormoni ai sarcinii. Atat stresul cat si depresia afecteaza negativ procesul de ovulatie si scad nivelul de fertilitate.
Pierderea unei sarcini poate fi o experienta extrem de emotionanta si dureroasa, insa pentru a evita o noua pierdere de sarcina trebuie sa apelati la metode de detensionare si relaxare: yoga, mediatitii, terapeut.
Niciodata nu veti putea uita aceasta experienta a pierderii unei sarcini (avort). Pe masura ce va plangeti pierderea corpul trece printr-o serie de ajustari hormonale, ce va pot face extrem de vulnerabila din punct de vedere emotional. Regula de baza pentru o noua conceptie este sa aveti grija de dvs si sa incercati sa concepeti atunci cand va simtiti stabila din punct devedere emotional.

>> Efectuati exercitiu fizic regulat, moderat pentru sanatatea reproductiva.
Desi exercitiul fizic in exces poate dauna conceptiei, un program adecvat de exercitiu fizic poate facilita conceptia unui copil. Sportul trebuie practicat atat cat are nevoie corpul pentru a-si mentine sanatatea si stabilizarea greutatii – un nivel crescut de grasime determina cresterea nivelului de estrogen ce dezechilibreaza sistemul hormonal. Exercitiile fizice riguroase afecteaza fertilitatea iar stresul generat de presiunea scaderii in greutate poate deregla nivelul hormonal. Recomandat de incercat: exercitii aerobice usoare, plimbari alerte, jogging, ciclism moderat, exercitii yoga, benefice si pentru starea spirituala si cu minimum de stres asupra corpului.

>> Urmati o dieta alimentara sanatoasa pentru a va hrani ovarele.
Dieta este un factor de influenta major pentru fertilitate, conceptie si sarcina. O alimentatie corecta va va ajuta sa va reechilibrati sistemul hormonal dupa pierderea sarcinii si va pregati corpul pentru o noua sarcina oferindu-i nutrientele, vitaminele si mineralele necesare. Fructele proaspete si legumele sunt o sursa buna de substante nutritive. Veti avea nevoie si de un complex de carbohidrati si o sursa de proteine, fibre benefice pentru organism.

>> Incercati sa va mentineti greutate in limite rezonabile.
>> Reduceti consumul de bauturi ce contin cofeina, energizante, etc.
>> Nu fumati, nu consumati droguri de orice fel.
>> Consumati acid folic (conform instructiunilor medicale) pentru a contribui la dezvoltarea sistemului nervos al copilului.
>> Evitati medicamentatia in exces, in special cea nenecesara- anumite suplimente nutritive cu minerale ce pot fi luate din alimentatie - consultati medicul pentru orice administrare voita sau accidentala de medicamente.
>> Fiti atente la semnele si simptomele organismului fara insa a deveni paranoica: sangerari, scurgeri vaginale anormale, dureri abdominale.
>> Odihniti-va si relaxati-va.

De ce este important si cat trebuie sa asteptati dupa pierderea unei sarcini pentru a concepe din nou?

Medicii de specialitate recomanda un timp de asteptare de 1-3 luni (aproximativ 2 menstre) inainte de a incerca sa concepeti un copil, dupa ce ati suferit o pierdere de sarcina/ avort. Aceasta recomandare permite femeii refacerea psihica si fizica dupa trauma suferita si este mai mult o recomandare de siguranta pentru sanatatea femeii si viitoarea sarcina, cat si un ragaz pentru a identifica si remedia cauza ce a condus la primul avort.
Medicii recomanda pe langa amanarea noii sarcini si tratamentul cu acid folic in perioada de asteptare (1 drajeu /zi cel putin cu o luna inainte de conceptie), precum si un tratament de refacere a endometrului si unul cu antibiotic daca este necesara combaterea unei infectii.
Uneori dupa o pierdere de sarcina este necesara aplicarea unei metode de avort pentru a elibera si curata uterul femeii. Aceasta procedura medicala nu va slabi cervixul si nici nu va creste riscul de pierdere a sarcinii pe viitor. Daca s-a pierdut o cantitate mare de sange in timpul avortului atunci medicul trebuie sa astepte pana la restabilirea nivelului de fier din organism pentru a face analizele de sange necesare si a incerca sa identifica cauza acestuia.

Posibilitatea unei noi sarcini poate aparea si la cateva zile postavort, de aceea este indicata folosirea unei metode contraceptive pentru spatierea sarcinilor in vederea refacerii resurselor necesare sustinerii si dezvoltarii normale a noii sarcini.
De asemenea neadresarea conditiei medicale sau nemodificarea factorului de risc ce a determinat pierderea sarcinii creste semnificativ riscul unui nou avort.
Pe de alta parte femeile care au un stil de viata sanatos si echilibrat, fara probleme medicale pot incerca sa ramana insarcinate mai devreme de 3 luni (evident dupa realizarea analizelor medicale si aprobarea medicului).
Exista insa si circumstante, cum ar fi o sarcina ectopica (sarcina extrauterina) sau o sarcina molara cand femeia este sfatuita sa astepte mai mult timp pentru o noua conceptie (5-6 luni sau in functie de cat dureaza eliminarea factorului de risc).

Riscul unei noi pierderi de sarcina

Majoritatea pierderilor de sarcina au loc in primle 12 saptamani de sarcina. Jumatate dintre ele se datoreaza se pare esecului fetusului de a se dezvolta normal, de aceea nu intotdeauna exista o problema medicala sau o explicatie clara asupra nefericitului eveniment.
Pierderea unei sarcini nu inseamna ca exista o problema de fertilitate, si nici nu afecteaza fertilitatea femeii, ea putandu-se bucura de sarcini sanatoase si normale dupa cateva pierderi de sarcina: 70-80% sanse de succes (in cazul unor multiple pierderi de sarcina insa sunt necesare investigatii medicale mai profunde).
Din pacate insa daca pierderea de sarcina este asociata cu o sarcina ectopica atunci apare un risc de 20% ca si urmatoarea sarcina sa fie extrauterina si acest lucru va poate afecta fertilitatea.
Uneori nici investigatiile medicale nu pot furniza informatii clare cu privire la pierderile succesive de sarcina. Cercetatorii britanici atentioneaza insa ca unul din factorii de risc majori pentru pierderile de sarcina este obezitatea.

Perspectiva unui barbat despre o noua conceptie dupa pierderea unei sarcini

Conceptia dupa pierderea unei sarcini creeaza o serie de emotii confuze, diferite pentru barbati datorita imposibilitatii de a intelege, constientiza pe deplin acest eveniment: barbatii nu poarta in corpul lor rezultatul conceptiei si implicit nu apar schimbari fizice, dezechilibre hormonale, etc. Insa si ei sunt afectati la nivel emotional de pierderea copilului nenascut si sunt macinati de o serie de griji si preocupari:

1. Sexul va deveni ca o datorie.
Caracterul planificat al urmatoarei sarcini poate determina aparitia unei tensiuni, presiuni in cuplu privind sexul de conceptie. Cel mai important aspect al sexului de conceptie dupa pierderea sarcinii este sa nu pierdeti din vedere sentimentele pentru partener/a, pasiunea si conexiunea dintre voi.

2. Stresul testului de sarcina.
Femeia devine de obicei instabila emotional dupa pierderea unei sarcini, iar rezultatul negativ al testului de sarcina o face si mai vulnerabila. Barbatii nu trebuie sa incerce sa-i explice partenerei ca intelege prin ce trece (pentru ca nu poate ina devaratul sens alcuvantului), ci doar sa-si faca simtita prezenta si sustinerea si sa le incurajeze sa-si exprime supararea si emotiile.

3. Partenera lui nu-i va mai arata afectiune si va dori sex doar pentru a ramane insarcinata.
Acest aspect devine un adevarat inhibitor sexual: senzatia ca ei sunt folositi de partenerelelor ca pe un obiect doar pentru sperma lor. Barbatii experimenteaza in acest moment un sentiment de nesiguranta in relatie, ei vor sa se simta doriti pentru ceea ce sunt, nu pentru conceptie.

4. Teama de o alta pierdere de sarcina.

Desi recunosc mai putin si barbatii manifesta aceeasi teama de o noua pierdere ca si femeile, de aceea este bine sa fie onest si sa vorbeasca cu partenera lui despre acest subiect.

Data actualizare: 24-02-2013 | creare: 05-05-2010 | Vizite: 107792
Bibliografie
Conceptia dupa pierderea unei sarcini - link:
https://www.ourmiscarriage.com/conceiving_after_miscarriage.html

A ramane insarcinata imediat dupa o pierdere desarcina va provoca o alta pierdere de sarcina? - link:
https://miscarriage.about.com/od/tryingagainafterloss/f/pregnantsoon.htm

Cum sa ramai insarcinata dupa pierderea unei sarcini - link:
https://www.ivillage.co.uk/pregnancyandbaby/fertility/conception/articles/0,,4_178021-2,00.html

Ovulatia dupa pierderea sarcinii - link:
https://www.fertilitycommunity.com/fertility/tracking-ovulation-after-miscarriage.html

Incercarea de a concepe din nou dupa pierderea unei sarcini - link:
https://www.babyexpert.com/Getting-Pregnant/Trying-again-after-a-miscarriage/v1

Conceptia dupa avortul spontan - link:
https://www.femalehealthissues.co.uk/conceiving-after-miscarriage.html

Contraceptia dupa pierderea sarcinii - link:
https://miscarriage.about.com/od/tryingagainafterloss/tp/short-term-birth-control.htm

Ovulatia dupa pierderea unei sarcini- sfaturi pentru a concepe din nou - link:
https://ezinearticles.com/?Ovulation-After-Miscarriage---Tips-For-Conceiving-Again&id=4111589
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum