Concepția gemenilor - metode

©

Autor: [+ revizuiri*]

Concepția gemenilor - metode
Sarcina gemelară și perechile de gemeni reprezintă o adevărată fascinație, multe cupluri dorindu-și, din diverse motive, gemeni. În afara hazardului, care stă la baza celor mai multe cazuri de sarcini gemelare, medicii și oamenii de știință au încercat să identifice factorii care ar influența șansele unei sarcini gemelare.

Există două tipuri de sarcini gemelare:
  • monozigotică (gemeni identici, maternali sau univitelini; au același sex) și
  • dizigotică (gemeni non-identici sau fraternali; pot fi de sexe diferite).

Concepția celor două tipuri de gemeni este diferită. La gemenii identici, un singur ovul este eliberat și fertilizat, care se divide în două celule diferite ce vor avea aproximativ același material genetic (analiza ADN-ului gemenilor a demonstrat că există totuși anumite diferențe din punct de vedere genetic între cei doi, în ciuda asemănării fizice izbitoare și a conexiunii emoționale profunde dintre ei). În cazul unei sarcini gemelare non-identice, două ovule sunt eliberate și fertilizate, din care se vor dezvolta doi embrioni diferiți.

Dacă sunteți interesați de descoperirea unor metode care să vă ajute să concepeți gemeni, vă prezentăm factorii considerați a crește această șansă. Atenție, însă! Nu există o garanție a succesului acestor metode.

Factorii concepției naturale de gemeni

Șansele de a avea gemeni, calculate la nivel global, sunt de 3%, mult mai mari decât erau la începutul anilor 80, ca urmare a dezvoltării tehnologiilor reproductive asistate. Studii desfășurate până în prezent au identificat o serie de factori care ar contribui la această incidență.

Ereditatea - istoricul familial

Factorul genetic are cel mai mare impact asupra șanselor instalării unei sarcini gemelare. Dacă pe linie maternă aveți în familie perechi de gemeni, există o șansă foarte mare de moștenire a genei care generează hiperovulație, ceea ce ar crește șansele concepției gemelare sau multiple. Această genă poate influența doar sarcinile gemelară dizigotice (în perioada ovulației sunt eliberate două sau mai multe ovule), însă nu există o garanție în acest sens (activarea genei poate sări o generație sau două). În ceea ce privește istoricul familial de gemeni pe linie paternă, nu s-a observat o corelație între ereditatea tatălui și cazurile de sarcini gemelare (pot apărea coincidențe de acest gen, dar nu există o recurență dovedită).

Etnia și rasa

Rasa joacă și ea un rol determinant în instalarea unei sarcini gemelare, deși este un factor imposibil de controlat. Astfel, s-a observat că femeile de etnie afro-americană au șanse mai mari de concepție a gemenilor comparativ cu cele de origine caucaziană, în timp ce asiaticele și hispanicele au cele mai puține șanse.

Vârsta mamei

Șansa unui femei de a avea gemeni crește după 30 de ani, ajungând la un nivel maxim între 35 și 40 de ani, când șansele ajung la 5%. Acest fapt poate părea paradoxal, dacă luăm în considerare scăderea fertilității și dificultățile legate de concepție în acest interval de vârstă. O teorie consideră că responsabil ar fi excesul de FSH (hormonul de stimulare foliculară), care poate determina ovarele să elibereze două sau mai multe ovule. O altă presupunere este că odată cu înaintarea în vârstă, ovulele devin mai „casante”, acestea divizându-se în două celule diferite, în locul primei etape de diziune din etapa formării fetusului. 

Greutatea și înălțimea mamei

Un studiu realizat de Colegiul American de Ginecologie și Obstretică, în cadrul căruia au fost analizate aproximativ 50 000 de sarcini, a identificat o corelație între un index al masei corporale a mamei de cel puțin 30 și șansa de a avea o sarcină multiplă. Atenție! Nu înseamnă că mama trebuie să fie obeză, pentru că obezitatea atrage cu sine probleme de infertilitate sau ale sarcinii (risc mai mare de avort spontan, complicațiile în timpul sarcinii, riscul de diabet gestational, naștere prematură, anomalii cromozomiale ale bebelușilor). O explicație a aceste corelații ar fi că un țesut de grăsime moderat, protector, ar favoriza fixarea și supraviețuirea embrionilor. La indicele de masă corporală de minimum 30 se adaugă și o statură înaltă, un alt factor care se pare că ar corela cu șansa de a concepe gemeni.

Metode de a crește șansele sarcinii gemelare

Dacă majoritatea factorilor expuși mai sus sunt greu spre imposibil de controlat (este cazul eredității, etniei, înălțimii), există metode de stimulare a ovulației prin care șansele de concepție a unor gemeni ar putea crește.

Concepția în timpul alăptării

Deși este vehiculată ideea că pe perioada alăptării, instalarea unei sarcini este exclusă, alăptarea nu este o metodă eficientă de contracepție. Cât timp mama alăptează, este eliberată prolactina, un hormon care în cantități ridicate suprimă producția de progesteron și estrogen, hormoni necesari în ciclul menstrual. Cu toate acestea, șansele apariției unei sarcini nu sunt eliminate.

Citiți aici mai multe informații despre mitul alăptării ca metodă de contracepție.

Studiile arată că femeile care alăptează, după 6 luni de la naștere și nu folosesc metode contraceptive, au șanse mai mari de a avea gemeni, pentru că reluarea ciclului menstrual are loc cu eliberarea mai multor ovule în cadrul aceleiași ovulații.

Concepția după oprirea administrării contraceptivelor hormonale

Pe durata administrării contraceptivelor hormonale, funcția hormonilor este modificată, astfel că imediat după oprirea administrării, când ciclul ovarian nu este complet restabilit, este posibil ca o supra-stimulare a ovarelor să ducă la eliberarea a două sau mai multe ovule. 

Suplimentele de acid folic

Acidul folic este un supliment luat de femei în perioada de preconcepție, precum și în primele luni de sarcina pentru a preveni malformațiile și a contribui la dezvoltarea normală a sistemului nervos al viitorului bebeluș. Pe lângă aceste efecte, s-a observat că femeile care consumă acid folic în perioada de preconcepție au cu 40% mai multe șanse de avea gemeni, indiferent dacă acidul folic provine din alimentele consumate sau din suplimente.
Surse alimentare de acid folic sunt: lintea, legumele cu frunze verzi (spanac, kale, sparanghel etc.), citricele, fasolea, broccoli etc.

Citiți aici mai multe informații despre acidul folic.

Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că acidul folic mărește șansele nașterii de gemeni în cazul fertilizării în vitro. Dozajul mărit de acid folic a determinat supraviețuirea ambilor embrioni implantați în uter pentru a asigura reușita fertilizării.

Alimentația pentru concepția gemenilor

O nutriție adecvată, bogată în vitamine și minerale, este necesar dacă doriți să concepeți în general, cu atât mai mult când doriți că organismul dumneavoastră să susțină o sarcină dublă/multiplă.

Se pare că o alimentație bazată pe proteine de origine animală și produse lactate contribuie la creșterea ratei de concepție a gemenilor, această fiind de cinci ori mai mare la mamele care consumau frecvent lapte, comparativ cu femeile vegetariene. Acestea sunt rezultatele unui studiu desfășurat în New York, care a comparat șansele concepției gemenilor la femeile care consumă produse lactate și alte alimente de origine animală, comparativ cu cele care urmează un regim vegetarian. Motivul acestei diferențe se presupune că ar consta în amplificarea producției proteinei IGF (Insulin Grow Factor), care facilitează eliberarea ovulelor prin stimularea hormonului folicular, mărind șansele ca două sau mai multe ovule să fie fertilizate simultan.


Consumul de ignama („yam”, rădăcini de „cassova”) se presupune că ar fi secretul natural al dublei fertilizări la femeile din Igbo-Ora (Africa de Sud). Această plantă tropicală, cu tuberculi foarte mari, bogați în amidon și comestibili este considerată a determina numărul mare de sarcini gemelare/multiple extrem de frecvente în cadrul unui trib african, care consumă ignama ca aliment de bază, populația mărindu-se considerabil la fiecare pereche de gemeni sau sarcini multiple care apar.

O explicație pentru efectul acestei plante face referire la hiper-stimularea ovariană pe care o determină, favorizând eliberarea mai multor ovule. În supermarketuri o varietate a aceastei plante este cartoful dulce. Pe lângă calitățile sale nutritive și faptul că reprezintă o alternativă delicioasă, cu un nivel scăzut al indicelui glicemic, cartofii dulci conțin și cantități ridicate de vitamina A și amplifică lactația la femeile ce alăptează.

Numărul sarcinilor anterioare

S-a observat că, cu cât numărul sarcinilor anterioare este mai mare, cu atât cresc și șansele de a avea gemeni. Nu s-a ajuns însă la un număr standard de sarcini dincolo de care șansele ar crește considerabil.

Tratamentele de fertilitate

Dezvoltarea metodelor de fertilizare a crescut semnificativ și șansele de concepție a gemenilor/sarcinilor multiple. Acestea stimulează ovulația, ceea ce crește șansele de fertilizare simultană a două sau mai multe ovule.
Aceste tratamente influențează hormonii de fertilitate cum este estrogenul. Corpul este „păcălit” că are un nivel scăzut de estrogen, facilitând o reacție în lanț ce induce ovulația.

Atenție însă! Aceste medicamente de fertilitate se administrează doar atunci când apar dificultăți în concepția naturală. Există riscuri în ceea ce privește administrarea substanțelor pentru fertilitate și de aceea niciun medic etic nu va recomandă un asemenea tratament decât dacă femeile respective nu pot rămâne însărcinate.

În ceea ce privește fertilizarea în vitro (reproducerea asistată), aceasta este de obicei ultima variantă de a concepe pentru femeile cu probleme de fertilitate. Procedura constă în implantarea mai multor ovule fecundate (cel puțin doi embrioni). Deși de cele mai multe ori nu toți embrionii supraviețuiesc, există o șansă destul de mare de reușită a măcar doi embrioni. În ultimul timp s-a constatat și o creștere inexplicabilă a sarcinilor gemelare monozigote în rândul pacientelor ce apelează la fertilizarea în vitro.


Uneori părinții de gemeni nu îndeplinesc niciunul dintre toate aceste criterii prezentate și concep gemeni, indiferent că și-au dorit sau nu acest lucru. Cercetările oamenilor de știință continuă în privința gemenilor, mai ales a celor monozigori, a căror concepție reprezintă un caz particular și deocamdată destul de misterios.

Data actualizare: 26-03-2015 | creare: 05-05-2010 | Vizite: 125167
Bibliografie
How Twins Are Conceived, link: https://pregnancy.familyeducation.com/prenatal-health-and-nutrition/expecting-multiples/66151.html
How to Conceive Twins, link: https://www.newhealthguide.org/How-To-Conceive-Twins.html
How to Increase Chances of Having Twins, link: https://www.tummywear.org/increase-chances-of-twins.php
10 metode de a va creste sansele de a concepe gemeni -link: https://multiples.about.com/od/funfacts/tp/howtohavetwins.htm
Care sunt sansele de a concepe gemeni a doua oara? -link: https://parenting.ivillage.com/pregnancy/pmultiples/0,,midwife_3pdp,00.html
©

Articol revizuit de către: Revizuit: Costin Oana

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum