Vârsta perfectă de a avea un copil

©

Autor:

Vârsta perfectă de a avea un copil
Momentul aducerii pe lume a unui copil este considerat, fără îndoială, un eveniment de o importanță majoră din viața părinților. Odată cu apariția unui copil, viața de cuplu va suporta modificări, responsabilitățile ambilor părinți fiind mult mai mari. Poate și din acest motiv, în ultimele decenii a crescut considerabil vârsta la care o femeie rămâne însărcinată. Conform Eurostat, vârsta medie la care o femeie din Uniunea Europeană devine mamă este de 30,6 ani. Același portal de statistici plasează România pe una dintre primele două poziții în clasamentul țărilor Uniunii Europene cu cele mai tinere femei care dau naștere unui copil. În județele Giurgiu și Călărași media de vârstă a femeilor care aduc pe lume un copil este de 26,2 ani, respectiv 26,3 ani. (1)

În ciuda tuturor diferențelor remarcate între regiuni, a circumstanțelor individuale și a opțiunilor liber exprimate, majoritatea studiilor indică faptul că vârsta perfectă de a avea un copil este cuprinsă între 20 și 35 de ani. Din punct de vedere biologic, vârsta ideală este considerată între 20 și 25 de ani, perioadă în care riscurile de apariție a unor complicații sunt unele extrem de mici. În plus, femeile care aleg să devină mame înainte de 25 de ani au mult mai multe șanse de a reuși din primele încercări, fertilitatea fiind la un nivel crescut. Există însă și dezavantaje: părinții tineri pot întâmpina probleme în procesul de îngrijire a copilului, din cauza situației financiare. În schimb, o femeie care devine mamă după vârsta de 35-40 de ani ar putea avea posibilitatea să îi ofere copilului condiții de trai mult mai bune, însă cu riscuri mult mai mari de a da naștere unui copil cu probleme de sănătate. (2) (3) (4)

Vârsta perfectă de a avea un copil este diferită pentru fiecare femeie, acesta fiind și motivul pentru care intervalul estimativ al vârstei este mult extins, de la 20 ani la 35 de ani. Există anumite criterii care pot fi de folos în stabilirea momentului ideal pentru a aduce pe lume un copil. Fertilitatea, situația financiară, stabilitatea emoțională și perspectivele în carieră sunt câteva dintre aceste criterii. Este de la sine înțeles faptul că nu este recomandată aducerea pe lume a unui copil de către o femeie care nu se simte pregătită pentru acest pas sau de către o femeie căreia îi displac copiii. (5)

De ce este bine ca o femeie să plănuiască sarcina înainte de 25 de ani?

Între 20-25 de ani este momentul în care femeile ating vârful fertilității, astfel că șansele de a rămâne gravide sunt extrem de mari. De asemenea, în această perioadă sarcinile sunt considerate cu risc scăzut, cu excepția situațiilor în care mama suferă de o anumită afecțiune. Odată cu trecerea timpului, calitatea ovulelor va începe să scadă, în timp ce riscurile de apariție a unor afecțiuni materne sau a unor complicații în timpul nașterii să crească. Aberațiile cromozomiale ale fătului, ce determină mai bine de 50% dintre avorturile spontane, sunt mult mai puțin frecvente la sarcinile mamelor tinere. (6)

Sarcina între 25 și 35 de ani: care sunt avantajele?

Din punct de vedere biologic, scăderi semnificative ale fertilității sunt înregistrare în majoritatea cazurilor după vârsta de 35-37 de ani. Până la 35 de ani, în ciuda faptului că scade calitatea ovulelor, șansele de a rămâne gravidă rămân unele mari. Rata de avort spontan este de 15%, în timp ce riscurile de apariție a sindromului Down sunt în continuare unele mici. Multe cupluri consideră vârsta ideală de a avea un copil între 25 și 35 de ani, moment în care există stabilitate financiară. (2) (3)

De ce nu este recomandată aducerea pe lume a unui copil după vârsta de 40 de ani?

Chiar dacă în cel de al patrulea deceniu de viață situația financiară poate fi una excelentă, iar grijile de viitor inexistente, medicii sunt sceptici cu privire la o sarcină după 40 de ani. Desigur, sarcina după 40 de ani este posibilă, însă la fel de posibil este și ca în timpul sarcinii să apară complicații. Femeile trecute de 40 de ani au adesea nevoie de teste suplimentare pentru identificarea unor eventuale complicații. O stare bună de sănătate maternă, cu o dietă echilibrată și cu un stil de viață sănătos, pot fi suficiente pentru a putea aduce pe lume un copil perfect sănătos, chiar și la o vârstă mai înaintată. Șansele de a concepe după trei luni de încercare sunt de doar 7%, în timp ce șansele de naștere la termen a unui copil cu sindrom Down sunt de 1%. Conform studiilor, una din trei femei trecute de 40 de ani se confruntă cu infertilitatea. (2) (3) (6) (7)

Așadar, când este momentul optim pentru a avea un copil?

Răspunsul la această întrebare depinde într-o mare măsură de preferințele fiecărui cuplu. Trebuie reținut însă faptul că odată cu trecerea anilor va scădea calitatea ovulelor și vor crește riscurile asociate sarcinii. De asemenea, trebuie luată în considerare inclusiv calitatea spermatozoizilor partenerului, deoarece nu doar vârsta femei este relevantă, ci și vârsta bărbatului. Fertilitatea bărbatului, împreună cu libidoul său, încep să scadă după vârsta de 40 de ani. Fertilitatea masculină poate fi afectată de boli, cât și de anumite medicamente, precum steroizii, antidepresivele, medicamentele antifungice și diureticele. (2) (5)


Data actualizare: 14-03-2020 | creare: 04-06-2019 | Vizite: 22270
Bibliografie
(1) Mean age of women at childbirth across EU regions, link: https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180323-1?inheritRedirect=true
(2) Planning for a Baby? – Know What’s the Best Age to Get Pregnant, link: https://parenting.firstcry.com/articles/planning-for-baby-know-whats-the-best-age-to-get-pregnant
(3) What's the Best Age to Get Pregnant? link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/best-age-to-get-pregnant
(4) The Best Age to Get Pregnant, According to Moms, link: https://www.parents.com/getting-pregnant/age/timing/the-best-age-to-get-pregnant-according-to-moms
(5) When Is the Best Age to Have a Baby? link: https://www.verywellfamily.com/when-is-the-right-time-to-have-children-1960298
(6) Why Do Chromosomal Abnormalities Cause Miscarriage and Stillbirth? link: https://www.verywellfamily.com/miscarriage-and-chromosomal-abnormalities-2371491
(7) Frequency of Down Syndrome Per Maternal Age, link: http://www.ds-health.com/risk.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum