Gemenii trăiesc mai mult, în special cei identici, de sex masculin

©

Autor:

Potrivit unui prim studiu care analizează speranța de viață din perspectiva gemenilor, rata mortalității este mai mică la gemenii de ambele sexe. Studiul Universității Washington a fost publicat în revista PLOS ONE și sugerează importanța relațiilor sociale apropiate pentru sănătate.

„La aproape orice vârstă, rata de supraviețuire este mai mare la gemenii heterozigoți (identici) decât la cei dizigoți (non-identici), la aceștia din urmă fiind oricum mai mare decât la restul populației”, afirmă cercetătorul postdoctorand David Sharrow, autorul studiului.

Informațiile folosite provin din Danish Twin Registry - cel mai vechi registru al gemenilor din lume, conținând datele gemenilor născuți în ultimii peste 140 de ani în Danemarca. Autorii au analizat 2.932 de perechi de gemeni de același sex care au supraviețuit peste vârsta de 10 ani, născuți între anii 1870-1900 și urmăriți pe tot parcursul vieții. Vârsta morții acestora a fost comparată cu vârsta morții în cadrul populației daneze în general.

În privința bărbaților, beneficiul de a avea un frate geamăn a fost cel mai evident la vârsta de 40-50 de ani, cu o diferență de 6% față de copiii născuți singuri. Mai exact, dacă din 100 de băieți din populația generală 84 erau încă în viață la vârsta de 45 de ani, dintre gemeni 90 erau încă în viață. Pentru femei diferența maximă - 10% față de populația generală - s-a înregistrat la vârsta de 60 de ani.

Totodată, cercetătorii au analizat și cauzele morților, clasificându-le în cauze acute - accidente și cauze naturale, datorate vârstei. Astfel, au descoperit că la femei mortalitatea era scăzută doar pentru cauzele acute, timpurii. La bărbați rata mortalității a fost mai mică pentru ambele cauze: cele acute, mai întâlnite la vârsta a doua și cele naturale, comune vârstei a treia. De asemenea, durata de viață a fost mai mare pentru gemenii identici decât pentru gemenii non-identici.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 18-01-2020 | creare: 24-08-2016 | Vizite: 1721
Bibliografie
Twins, especially male identical twins, live longer, link: https://medicalxpress.com/news/2016-08-twins-male-identical-longer.html
Twins, especially male identical twins, live longer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160818170156.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum