Consumul de alcool și diabetul - alcoolul crește glicemia?

©

Autor:

Consumul de alcool și diabetul - alcoolul crește glicemia?

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice, cu care se confruntă aproximativ 415 milioane de oameni în momentul actual. În cazul bolnavilor de Diabet, corpul nu mai produce suficientă insulină sau nu o mai poate utiliza corespunzător. Insulina este principalul hormon responsabil de nivelul optim al glicemiei, carența acestuia ducând la un nivel ridicat de glucoză în sânge.

Un stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată și administrarea medicației specifice ajută bolnavii de diabet să țină sub control nivelul glicemiei, dar există și factori care pot interfera cu acțiunea tratamentului medicamentos. Consumul de alcool este unul dintre riscurile majore la care se expun diabeticii, deoarece alcoolul poate influența nivelul de glucoză din sânge.

Alcoolul crește glicemia?

Consumat în cantități mici și ocazional, alcoolul va produce inițial o creștere a nivelului glicemiei. Consumul excesiv, însă, poate avea două urmări majore; pentru diabeticii care urmează un regim corespunzător, glicemia va crește, iar pentru cei cu o dietă inadecvată, va scădea. Scăderea semnificativă a glicemiei ca urmare a ingestiei de alcool duce, astfel la instalarea simptomelor specifice hipoglicemiei, precum amețeala, grețurile, starea de confuzie și, în cazuri extreme, pierderea cunoștinței.

Pentru a analiza efectele alcoolului asupra unui organism diabetic, s-au analizat trei markeri biochimici:

  • glicemia în timpul postului alimentar
  • hemoglobina glicozilată (HbA1c), ce indică nivelul glucozei în sânge dupa 2-3 luni
  • peptidul C, o moleculă secretată concomitent cu insulina, care este însă mai stabilă din punct de vedere biochimic, astfel încât poate fi detectată în sânge o perioadă mai lungă


Măsurând valorile acestor parametri, s-au observat următoarele aspecte: în ziua internării, glicemia pacientului cu diabet de tip 2 care a ingerat alcool este semnificativ mai mare decât a celui care nu a consumat, hemoglobina glicozilată este, de asemenea, mărită în cazul primului pacient, iar peptidul C are valori aproximativ egale pentru ambii pacienți. Așadar, pacientul consumator de alcool resimte o creștere a glicemiei, comparativ cu un non-consumator.

Hipoglicemia poate fi cauzată de epuizarea depozitelor de glicogen și de imposibilitatea realizării gluconeogenezei de către ficat, ca urmare a consumului de alcool și hrănirea necorespunzătoare, insuficientă.

Glicogenul este principalul depozit de glucoză, pe care ficatul îl stochează și îl catabolizează în cazurile de malnutriție. Astfel, o persoană cu diabet care a consumat alcool și nu a mâncat pentru o zi, va epuiza depozitul de glicogen al organismului.

Gluconeogeneza presupune formarea de glucoză din alanină și glicerol, rezultate din metabolismul proteinelor, respectiv al unor molecule de lipide. Atunci când se consumă alcool, ficatul va depune un efort suplimentar pentru metabolizarea lui și din această cauză nu va reuși să își îndeplinească celelalte funcții, cum ar fi producerea de glucoză. În acest fel, consumul de alcool și o dieta inadecvată duc la hipoglicemie, ale cărei manifestări au fost menționate mai sus.

Alte efecte ale alcoolului asupra organismului:

  • berea și vinul dulce conțin carbohidrați, ce pot crește nivelul glicemiei
  • alcoolul poate interfera cu acțiunea medicamentelor pentru diabet, cauzând dezechilibre ale insulinei, implicit ale nivelului de glucoză din sânge
  • alcoolul crește nivelul trigliceridelor și presiunea sangvină


Sfaturi pentru pacienții diabetici:

  • evitați consumul de alcool și băuturile alcoolice ce conțin cantități mari de zahăr
  • în cazul consumului, asigurați-vă ca nivelul glicemiei este sub control și că aveți o alimentație echilibrată.

Data actualizare: 14-09-2022 | creare: 14-09-2022 | Vizite: 2291
Bibliografie
1. What is diabetes?, link: https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html
2. World Diabetes Day, link: https://www.cdc.gov/globalhealth/infographics/diabetes/world-diabetes-day.html
3. Diabetes and Alcohol, link: https://www.webmd.com/diabetes/drinking-alcohol
4. Consequences of Alcohol Use in Diabetics, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761899/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: