Diabet, boli de nutriție și metabolism

Autor: ROmedic

Administrarea insulinei la copil și adult

Insulina este un hormon natural, secretat de pancreas și care este necesar pentru ca celulele corpului să elimine și să utilizeze glucoza din sânge. Celulele folosesc glucoza pentru a produce energie de care au nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile....

Pentru diabetici - de ce e important să ținem glicemia în limite normale

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică cronică, caracterizată prin creșterea valorilor glicemiei, astfel încât valorile glșicemiei a jeun sunt mai mari sau egale cu 126 mg/dl, glicemia determinată în orice moment al zilei este mai mare sau egală cu 200 mg/dl iar hemoglocina glicozilată este mai mare sau egală cu 6,...

Cum variază glicemia în cazul unui tratament antidiabetic eficient? Care sunt obiectivele tratamentului?

Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică, răspîndită în întreaga lume și frecvent întâlnită în practica medicală. Un tratament antidiabetic eficient asigură menținerea în limite normale a glicemiei timp de 24 de ore. Care sunt însă obiectivele tratamentului antidiabetic? Cum variaz...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai consumi nimic dulce

Consumul de zahăr crește riscul de apariție a cariilor dentare, al obezității, a bolilor cardiovasculare și metabolice și mortalitatea. Reducerea cantității de zahăr consumat scade cantitatea de calorii excesive ingerate, factor important în obezitate....

Poate postul intermitent împreună cu dieta hipoglucidică să vindece diabetul de tip 2?

Diabetul este o afecțiune care determină creșterea nivelului de glucoză (zahăr) în sânge, în cantități mai mari decât în mod normal. Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet. Dacă ai diabet de tip 2, organismul nu utilizează corect insulina. Aceasta se numește rezistență la insulină. Î...

De ce ți-e foame atât de des și cum scazi senzația de foame

Cu toate că senzația de foame este deseori fiziologică, ea poate apărea și într-un alt context, psihologic, emoțional și chiar patologic, atunci când este persistentă și accentuată. Depistarea afecțiunilor care pot determina apariția senzației continue de foame este necesară nu doar datorită kilogramelor în plus car...

Care este evoluția diabetului necontrolat

În ciuda mortalității crescute (1), diabetul zaharat de tip 2 reprezintă una din cele mai neglijate afecțiuni cronice, printre motivele principale ale lipsei aderenței la tratament a pacienților numărându-se progresia lentă a bolii, factori psihosociali, dificultăți în ceea ce privește autoadministrarea tratamentului (p...

Ce înseamnă prea mult dulce în dietă? Efectele negative ale consumului excesiv de zahăr

În zilele noastre, zahărul este omniprezent în dieta fiecărei persoane, fie că se regăsește într-o cantitate mai mare sau mai mică în alimentele pe care le consumăm. În acest context, cunoașterea efectelor negative ale excesului de zahăr este necesară, atât pentru abordarea pe viitor a unor comportament...

De ce îmi este foame tot timpul?

Foamea reprezintă nevoia organismului de a consuma alimente, pentru a-şi satisface necesitățile calorice. Foamea patologică este definită prin senzația de foame continuă şi persistentă (persoanei în cauză îi este foame tot timpul), cu consumarea excesivă de alimente, care depăşesc necesitățile calorice ale organismului. ...

Pot să mănânc ouă dacă am diabet?

Oul este un aliment etalon din punct de vedere nutritiv, dar conține o cantitate mare de colesterol. Află din articol dacă este recomandat consumul de ouă și câte ouă ai voie să consumi în acest caz:...

Care sunt valorile normale pentru colesterol dacă am diabet?

Află din articol care sunt valorile normale pentru colesterolul total și fracțiile relevante pentru prevenția primară și secundară a bolilor cardiovasculare aterosclerotice la pacienții cu diabet:...

Cum să eviți complicațiile diabetului?

Diabetul zaharat este o tulburare metabolică definită prin hiperglicemie, care apare în urma deficitului de insulină, secretată de pancreasul endocrin. O evoluție pe termen lung a bolii duce la apariția complicațiilor: microvasculare și macrovasculare. ...

Căderea glicemiei sau cădere de calciu?

Atât „căderea” de calciu (hipocalcemia), cât și „căderea” glicemiei (hipoglicemia) sunt termeni folosiți uzual și care definesc scăderea valorilor calciului și glicemiei sub valorile limită. Sunt deseori confundați deoarece unele simptome sunt simila...

Normoponderal înseamnă automat și sănătos?

Se estimează că aproximativ 20% dintre persoanele normoponderale nu sunt și metabolic sănătoase așa cum aparent se credea că un indice de masă corporală în limite normale conferă un avantaj asupra riscului cardiometabolic și al mortalității generale....

Cum recunoști intoleranțele alimentare?

Intoleranțele alimentare sunt confundate frecvent cu alergiile alimentare, deși de fapt reprezintă lucrururi fundamental diferite. Iată care sunt cele mai frecvente indicii că suferiți de o intoleranță alimentară:...


Data actualizare: 25-09-2014 | creare: 25-09-2014 | Vizite: 5616

Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.