Consumul de opioide în timpul sarcinii poate afecta pe termen lung copilul

©

Autor:

Consumul de opioide în timpul sarcinii poate afecta pe termen lung copilul
Expunerea în timpul sarcinii la opioide, asociată în studii anterioare cu rezultate negative asupra sănătății sugarilor imediat după naștere, poate duce la apariția unor probleme neurologice sau de comportament pe termen lung, mai târziu în viața unui copil, potrivit concluziilor unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Missouri. Descoperirile indică faptul că efectele negative sunt determinate de modificările produse de opioide asupra microbiomului intestinal al fătului.
Studiul actual, efectuat pe șoareci de laborator, a comparat microbiomul intestinal al șoarecilor adulți de sex feminin expuși în timpul sarcinii la un opioid utilizat cu regularitate pentru tratarea durerilor puternice (oxicodona) cu cel al șoarecilor care nu au fost expuși la niciun opioid. În urma analizei, oamenii de știință au observat o serie de modificări importante și de perturbări ale echilibrului natural al bacteriilor în microbiomul șoarecilor expuși la oxicodonă. Schimbările au fost legate de modificări ale căilor metabolice, care influențează metabolismul și, potențial, atât sănătatea neurologică și comportamentală pe termen lung.

Opioidele au devenit tot mai frecvent prescrise femeilor însărcinate pentru a trata durerea. Consumul acestor medicamente expune nu doar mama, ci și fătul, care poate dezvolta probleme neurologice și de comportament ulterior, în viața de adult. Descoperirile scot în evidență efectele negative asupra sănătății fătului, chiar și pe termen lung, ale consumului de opioide al mamei, în timpul sarcinii”, declară unul dintre autorii studiului, Cheryl Rosenfeld, profesor la Colegiul de Medicină Veterinară din cadrul Universității din Missouri.

Asemănările între microbiomul uman și cel al rozătoarelor, care au făcut șoarecii un model extrem de util în cercetările medicale, i-au determinat pe autori să considere rezultatele studiului actual ca fiind aplicabile asupra oamenilor. Cu toate acestea, pentru confirmarea rezultatelor studiului actual va fi necesară repetarea sa asupra unor ființe umane.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-08-2022 | creare: 03-08-2022 | Vizite: 291
Bibliografie
Prenatal opioid exposure may cause long-term neurological or behavioral effects later in a child's life, link: https://www.news-medical.net/news/20220729/Prenatal-opioid-exposure-may-cause-long-term-neurological-or-behavioral-effects-later-in-a-childs-life.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • O nouă clasă de analgezice modificate ce acționează ca opioidele, dar fără a crea dependență
  • Reducerea dozei de opoide nu se asociază cu reducerea satisfacției pacientului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum