Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm

©

Autor:

Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
Un studiu realizat de Institutul Norvegian de Sănătate Publică din Oslo și publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, trage un semnal de alarmă în privința expunerii prenatale a fătului la concentrații variate de acetaminofen și asupra relației dintre consumul matern de paracetamol în perioada sarcinii și riscul de apariție al astmului la copil.

Acetaminofenul este denumirea științifică pentru paracetamol și are acțiune antipiretică (reduce febra) și analgezică. Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice utilizate de către femeile însărcinate și este frecvent administrat și copiilor încă de la vârste fragede pentru a combate durerea și simptomele de răceală.

Relația dintre expunerea intrauterină și/sau în perioada copilăriei la acetaminofen și riscul de a dezvolta astmul a fost evocată în numeroase studii. Această cercetare și-a propus să analizeze dacă motivul administrării de paracetamol (combaterea durerii, a simptomelor de gripă sau răceală  etc.) influențează riscul de apariție al astmului.

Datele analizate au fost colectate cu ocazia studiului Norwegian Mother and Child Cohort Study. Cercetătorii au comparat datele cu privire la condițiile patologice existente în timpul sarcinii (independent de includerea paracetamolului în schema terapeutică) și incidența astmului în rândul celor 114,500 copii incluși în studiu. Scopul acestui studiu a fost reprezentat de estimarea incidenței astmului la vârstele de 3 și 7 ani ca urmare a administrării prenatale de acetaminofen în managementul durerii, reducerea febrei și tratarea simptomelor de gripă.

Conform rezultatelor obținute 5,7% dintre copii au fost diagnosticați cu astm înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, respectiv 5,1% dintre copii incluși în studiu sufereau de astm la vârsta de 7 ani. Studiul a semnalat o asociere foarte puternică între expunerea prenatală la acetaminofen și apariția astmului la copii mai mici de 3 ani. Cea mai puternică asociere a fost remarcată în cazul consumului prenatal de paracetamol pentru tratarea mai multor condiții existente în timpul sarcinii.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a identifica dacă este necesară modificarea  recomandărilor de administrare a acetaminofenului în timpul sarcinii.

Între timp este foarte importantă consultarea medicului care urmărește evoluția sarcinii sau cea a medicului de familie în privința tratamentelor medicamentoase care sunt sau nu indicate în această perioadă. Astfel se vor putea preveni eventuale consecințe negative asupra sănătății mamei, dar mai ales asupra copilui și a viitorului adult. De asemenea, administrarea postnatală de paracetamol (la copii de 0-6 luni) ar trebui realizată la recomandarea medicului pediatru.

Data actualizare: 10-05-2020 | creare: 12-02-2016 | Vizite: 2038
Bibliografie
(1) Stronger evidence found for link between prenatal exposure to paracetamol and the risk of developing asthma, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-stronger-evidence-link-prenatal-exposure.html
(2) Prenatal and infant paracetamol exposure and development of asthma: the Norwegian Mother and Child Cohort Study, link: https://ije.oxfordjournals.org/content/early/2016/02/05/ije.dyv366
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Criza de astm - primul ajutor
  • Menstruația peste sarcină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum