Continutul in CO2 (CO 2 total, TCO 2 )

©

Autor: Redacția ROmedic

Testul realizeaza o evaluare generala a reactiei alcaline / acide a singelui arterial, venos sau capilar, determinind CO 2 existent sub urmatoarele forme: CO 2 solvit in plasma; H 2 CO 3 total; radical HCO 3 ; carbaminohemoglobina (CO 2 Hb).

In plasma normala, peste 95 % din CO 2 total se afla sub forma de bicarbonat (HCO 3 ), a carui concentratie este reglata de rinichi. Restul de 5% CO 2 este reprezentat de CO 2 dizolvat si de acidul carbonic (H 2 CO 3 ).

 

Bioxidul de carbon dizolvat, a carui concentratie este reglata de plamini, contribuie cu putin la continutul total de CO 2 . Radicalul bicarbonat din spatiul interstitial exista mai intii ca CO 2 , apoi ca acid carbonic, dupa care o mare parte este transformat in NaHCO 3 prin mecanisme- tampon plasmatice si eritrocitare.

 

Formula de calcul:

CO 2 total = HCO 3 - + 0, 03 x PCO 2

Valori normale : 23 - 30 mmol / L

Utilitate clinica:

a) Continut crescut de CO 2 se intilneste in: varsaturi severe; emfizem; hiperaldosteronism; utilizare a diureticelor mercuriale

b) Continut scazut de CO 2 apare in: diareee severa; inanitie; insuficienta renala acuta; intoxicatie cu salicilati; acidoza diabetica; terapia cu diuretice clortiazidice.


Data actualizare: 14-03-2021 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 12523
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: