Presiunea partiala a oxigenului (PO 2 )

©

Autor: Redacția ROmedic

Testul determina presiunea exercitata de O 2 solvit in plasma.

Oxigenul este transportat in singe sub doua forme: dizolvat si in combinatie cu hemoglobina. Majoritatea oxigenului arterial este transportat de catre hemoglobina. Difuzia sa la nivelul membranei alveolare este realizata pe baza gradientului de presiune partiala alveolo- sanguina.

PO 2 reflecta cantitatea de oxigen care trece din alveola pulmonara in singe si este direct influentata de cantitatea de oxigen inhalat.

 

Valori normale: PaO 2 = minim 80 torr

PvO 2 = 30 - 40 torr .

 

Utilitate clinica :

PO 2 evalueaza eficienta pulmonului in oxigenarea singelui si este utilizat pentru a confirma eficienta utilizarii oxigenoterapiei. Indica severitatea afectarii pulmonare in ceea ce priveste difuzia oxigenului alveolar.

 

a)Valori crescute se asociaza cu: policitemie; procent de O 2 crescut in aerul inspirat;

b) Valori scazute apar in: respiratie in atmosfera rarefiata; anemie; decompensare cardiaca; sunt intracardiac; afectiuni restrictive sau obstructive cronice; afectiuni neuromusculare cu hipoventilatie.

c) Presiune partiala O 2 scazuta cu cu flux arterial normal / scazut: infiltrat interstitial; edem pulmonar; embolie pulmonara; circulatie extracorporeala post- operatorie .


Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 34278
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: