Corp străin în ochi - ce trebuie să faci

©

Autor:

Corp străin în ochi - ce trebuie să faci

Un corp străin în ochi se traduce printr-o leziune oculară ce poate fi produsă de accidente domestice (ex. expunerea la substanțe chimice-detergenți, acționarea unui ciocan, așchii, bucăți de sticlă), accidente sportive (leziuni provocate de manipularea armelor cu aer comprimat), accidente rutiere (provocate de declanșarea air-bag-ului), insecte, particule din diferite materiale (ex. nisip, praf). Aceste leziuni pot afecta globul ocular-conjunctiva, corneea, țesuturile moi din jur- mușchi, tendoane, nervi sau oasele orbitei, conducând la scăderea acuității vizuale; dacă obiectul străin a penetrat în straturile profunde, nu încercați să-l scoateți de unul singur, solicitați serviciile medicale de urgență abilitate să îndepărteze cu succes acel corp străin. [1-6]

 

Ce simptome apar?

Simptomele unui corp străin în ochi includ:

  • durere;
  • fotofobie;
  • lăcrimare;
  • clipire excesivă;
  • ochi roșu;
  • secreții oculare (uneori hemoragie subconjunctivală);
  • vedere încețoșată. [1], [3], [6]

 

Sfaturi generale

În cazurile care implică un corp străin în ochi, se recomandă să vă spălați întâi pe mâini cu apă și săpun, apoi să inspectați zona oculară afectată fie cu ajutorul unei oglinzi, fie cu ajutor din partea unei persoane. Dacă obiectul respectiv este vizibil și ușor de înlăturat, îndepărtați-l cu colțul unui tifon steril și irigați ochiul cu apă curentă sau ser fiziologic. În cazul în care corpul străin a pătruns în ochi și creează disconfort, aplicați un bandaj curat și solicitați consult medical imediat. [1], [4]

Tipuri de leziuni oculare- ce trebuie să faci?

1. Arsuri ale pleoapei

Arsurile pleoapei sunt produse de agenți chimici, iar în acest caz, acestea trebuie curățate cu ser fiziologic; ulterior se aplică un unguent cu antibiotic la recomandarea medicului.

2. Arsuri chimice ale corneei și conjunctivei

Aceste situații pot fi grave. Se recomandă irigarea abundentă cu apă cel puțin jumătate de oră, iar după spălare, se îndepărtează particulele străine din fornixurile conjunctivale. Se eversează pleoapele, examinând cu atenție conjunctiva pentru a detecta particulele restante. Arsurile chimice grave se tratează specializat pentru a preveni complicațiile majore precum uveita, perforația globului ocular, deformări ale pleoapei.


Examinarea ochiului constă în colorare cu fluoresceină care ajută la detectarea corpului strain de pe suprafața oculară.

3. Eroziuni corneene

Pot fi produse prin utilizarea nepotrivită a lentilelor de contact, traumatisme minore (utilizarea unei mașini de găurit sau a unui fierăstrău, ciocan) sau în caz de explozie. În acest caz, rar apare o infecție și rareori vederea este afectată.


Managementul medical al unui corp străin intraocular include instilarea unor picături oftalmice anestezice în sacul conjunctival, eversând ambele pleoape și inspectând cu o lupă conjunctiva și corneea. Colorația cu fluoresceină (efectuată într-un serviciu medical) evidențiază mai bine eroziunea și corpii străini nemetalici. Se poate efectua o radiografie în cazul unei suspiciuni de pătrundere a corpului străin în globul ocular sau orbită. Un corp străin metalic (uneori-fier) poate lăsa pe cornee un inel de rugină care trebuie îndepărtat de către medic prin raclare. Acesta poate provoca o afecțiune numită sideroză care determină scăderea acuității vizuale în timp.


Toate eroziunile corneene se tratează cu antibiotic. Ameliorarea disconfortului se efectuează prin utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene locale. Sunt contraindicate lentilele de contact în perioada de recuperare și se recomandă examen oftalmologic de control la 1 sau 2 zile post-leziune.

Corpii străini intraoculari se îndepărtează prin intervenție chirurgicală oftalmologică de urgență- vitrectomie (îndepărtarea corpului străin cu o pensă chirurgicală fină). Inițial se dilată pupila, permițând examinarea cristalinului, corpului vitros și a retinei. Se administrează antibiotic intravenos și soluții oftalmice. Se vor evita unguentele în situația unei plăgi a globului ocular. [1], [2], [4], [5], [6]<

Ce nu trebuie să faci

Majoritatea leziunilor produse de corpi străini în ochi sunt minore și se vindecă de la sine, însă pentru a evita complicațiile (cicatrici, abraziuni corneene, ulcer, scăderea acuității vizuale, orbire), în funcție de situație:

  • evitați să frecați ochiul cu mâinile;
  • nu utilizați din proprie inițiativă pensete sau alte instrumente pentru îndepărtarea corpului străin;
  • nu exercitați presiune asupra ochiului;
  • evitați aplicarea picăturilor oftalmice fără a consulta mai întâi un medic;
  • utilizați apărători pentru ochi sau ochelari de protecție speciali cu rol de reducere a riscului de traumatism ocular. [2], [3], [6]

Data actualizare: 26-03-2021 | creare: 26-03-2021 | Vizite: 9618
Bibliografie
1. „Eye injuries - foreign body in the eye”, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/eye-injuries-foreign-body-in-the-eye
2. „Foreign object in the eye: First aid”, link: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/art-20056645
3. „Foreign body in the eye”, link: https://www.humanitas.net/wiki/first-aid/foreign-body-in-the-eye/
4. „Foreign object in the eye: what to do if you get something in your eye”, link: https://www.netdoctor.co.uk/conditions/eyes/a5329/foreign-body-in-the-eye/
5. „Assessment and Management of Ocular Trauma”, link: https://eyerounds.org/tutorials/trauma.htm
6. Manualul Merck, Ediția a XVIII-a, Editura ALL, 2009.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum