Ai nevoie de ochelari? Cum să-ți testezi singur vederea!

©

Autor:

Ai nevoie de ochelari? Cum să-ți testezi singur vederea!

Utilizați pentru îmbunătățirea sau corectarea problemelor de vedere, ochelarii de vedere sunt necesari atunci când este constată o scădere a acuității vizuale. De cele mai multe ori, oamenii nu cunosc faptul că au nevoie de ochelari de vedere, simptomele fiind unele ușoare, greu de sesizat. În anumite situații, persoanele cu probleme de vedere pot să nu constate un anumit simptom, pentru perioade lungi de timp. Vederea încețoșată, dificultățile de vedere apărute pe timp de noapte sau cele din timpul utilizării calculatorului, vederea dublă, incapacitatea de focalizare, durerile de la nivelul ochilor cât și durerile de cap pot să reprezinte semnele mai puțin evidente ale unei afecțiuni oculare. (1) (2)

Este recomandată testarea vederii în mod regulat, chiar și în lipsa unor simptome. Este bine-cunoscut faptul că modificări vizuale se produc în mod constant, astfel că problemele de vedere pot să apară într-un timp scurt, inclusiv la persoanele care au avut înainte o vedere perfectă.

Copiii cu vârsta de sub 3 ani trebuie consultați de către medicul oftalmolog în situația în care pediatrul consideră necesar acest lucru. Mediul oftalmolog este singurul în măsură să stabilească dacă sunt sau nu necesari ochelarii de vedere, astfel că purtarea acestora nu se poate face decât dacă medicul recomandă acest lucru. (1) (2) (3)

În lipsa unui consult oftalmologic, există posibilitatea testării vederii acasă. Companii internaționale specializate în crearea lentilelor de contact oferă teste de vedere în mediul online. Astfel de teste pot fi efectuate utilizând calculatorul, telefonul sau tableta și pot ajuta în identificarea problemelor de vedere în faza incipientă. Această modalitate nu trebuie să înlocuiască însă examinarea completă efectuată doar de către medicul oftalmolog și totodată nu trebuie să reprezinte o modalitate de auto-diagnosticare. (3) (4)

Pot fi efectuate teste distincte pentru a afla:

  • cât de clară este vederea la apropiere sau la distanță;
  • cât de mari sunt modificările de sensibilitate la contrast/lumină;
  • dacă există defecte de vedere ale culorilor (daltonism) și care este severitatea acestei condiții medicale, în situația în care este constată;
  • dacă există semne de degenerescență maculară;
  • dacă suferiți de astigmatism. (4) (5)


Cum ne putem testa singuri vederea? Care sunt cele mai utilizate teste de vedere?

Testarea vederii la distanță

Testarea vederii la diastanță se poate realiza într-un timp scurt, din fața calculatorului sau utilizând o diagramă printată pe o foaie. Atunci când este utilizată o diagramă, aceasta trebuie atașată pe perete, la nivelul ochilor. Literele sau cifrele de pe diagramă sunt mai apoi citite, pe rând, de la cea mai mare la cea mai mică, de la o distanță de 3 metri. Ochii trebuie testați separat, astfel că în timp ce privim diagrama cu ochiul drept, cel stâng va sta închis (și viceversa). În situația în care este utilizat un calculator, amplasarea acestuia se va face, de asemenea, la nivelul ochilor, însă distanța menținută față de calculator este alta, în funcție de dimensiunile ecranului. Ochelarii de vedere trebuie purtați pe toată durata testului, în situația în care persoana care efectuează testul este purtător de ochelari. Se consideră faptul că rezultatul este nefavorabil atunci când subiectul testat nu poate să citească corect linia 20/20. (6) (7)

Testarea vederii la distanță

Testarea vederii la apropiere

Procedura este similară cu cea anterioară, singura modificare fiind reprezentată de distanța față de diagramă sau calculator. În cazul testului vederii la apropiere, diagrama trebuie amplasată la doar 35 de centimetri distanță de ochi. Graficul este citit în același mod, de la literele sau cifrele cele mai mari până la cele mai mici. Testarea se va face pentru fiecare ochi în parte. Persoanele care poartă ochelari de citit vor face testul purtând ochelarii. Dacă diagrama nu poate fi citită corect, acesta poate fi un semn de prezbiopie. (6)

Testarea vederii la apropiere

Grila Amsler

Utilizat încă din anul 1945, testul cu grila Amsler ajută la detectarea problemelor de vedere rezultate în urma deteriorării maculare sau a deteriorării nervului optic. Cu ajutorul acestui test pot fi depistate în fază incipientă o serie întreagă de afecțiuni de o gravitate complexă. Deși este extrem de eficient, testul Amsler nu trebuie să înlocuiască vizita la medic. Un rezultat nefavorabil trebuie să reprezinte un motiv suficient de bun pentru programarea la un consult oftalmologic. Testul se efectuează la fel ca orice test de vedere la apropiere, doar că pe diagrama privită nu vor exista litere sau cifre, ci grila Amsler. Pe această grilă există mai multe linii verticale și orizontale situate la distanțe egale una de cealaltă, dar și un punct central. Acest punct central trebuie urmărit cu privirea, astfel încât modelul grilajului să fie văzut în regiunea periferică. Distanța dintre ochi și imaginea cu grila trebuie să fie de 35 de centimetri, iar ochelarii de citit trebuie purtați de către cei care deja au o recomandare în acest sens. În mod normal, liniile din modelul grilajului trebuie să fie văzute drepte și neîntrerupte. Atunci când acestea sunt distorsionate sau rupte, poate fi vorba de o problemă de vedere ce necesită un control amănunțit. (6) (8)

Grila Amsler - testarea vederii cromatice

Testul pentru depistarea astigmatismului

astigmatismul reprezintă un viciu de refracție și este cauzat adesea de o deformare a corneei, imaginile retiniene fiind neclare sau distorsionate. Diagnosticarea astigmatismului se face în urma unui examen complet al ochiului. De regulă, examenele de rutină sunt suficiente pentru detectarea acestui defect de vedere. Retinoscopia, testul de refracție, keratometria sau topografia corneană pot fi necesare în anumite situații. Pentru a depista astigmatismul acasă se poate efectua un test relativ simplu, procedură care nu va dura mai mult de 1-2 minute. La fel ca și în cazul testelor anterioare, subiectul trebuie să privească, pe rând cu fiecare ochi, un grafic. Deoarece distanța dintre ochi și imaginea privită depinde de dimensiunea imaginii, pot exista interpretări diferite. Un astfel de test poate fi efectuat pe pagina clinicii Optoplus (vezi sursa, 10). (9) (10) (11)

Testarea astigmatismului

Testul Ishihara

Numit astfel după medicul oftalmolog Shinobu Ishihara, testul își propune să depisteze daltonismul, un defect de vedere al culorii care nu permite ochiului să vadă anumite culori. Discromatopsiile pot fi extrem de ușor detectat, testul fiind mult mai simplu și neimplicând o anumită procedură. Subiectul examinat trebuie să privească o serie de imagini, în mod simultan cu ambii săi ochi. Este de menționat faptul că, atunci când este efectuat online de pe calculator, tabletă sau telefon, testul poate să ofere rezultate modificate între încercări, în funcție de setările de culoare de pe dispozitivul utilizat. (12) (13)

Testarea pentru daltonism

Data actualizare: 25-03-2019 | creare: 25-03-2019 | Vizite: 24609
Bibliografie
(1) Do I Need Glasses? link: https://www.healthline.com/health/do-i-need-glasses
(2) 10 Signs You Need Glasses, link: https://www.eyeque.com/knowledge-center/10-signs-you-need-glasses
(3) Home Eye Test for Children and Adults, link: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/home-eye-test-children-adults
(4) Can I Test My Vision Online? link: https://www.webmd.com/eye-health/online-vision-tests
(5) Amsler Grid: Test For Macular Degeneration Or Other Vision Problems, link: https://www.allaboutvision.com/conditions/amsler-grid.htm
(6) Home vision tests, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003446.htm
(7) Distance Vision Test, link: https://www.optoplus.com/en/eye-health/virtual-eye-test/online-eye-test
(8) Amsler Grid: Test For Macular Degeneration Or Other Vision Problems, link: https://www.allaboutvision.com/conditions/amsler-grid.htm
(9) Astigmatism, link: https://www.healthline.com/health/astigmatism
(10) Astigmatism Test, link: https://www.optoplus.com/en/eye-health/virtual-eye-test/virtual-astigmatism-test
(11) Astigmatism Test: How to Know if You Have This Eye Problem, link: https://articles.mercola.com/astigmatism/test.aspx
(12) 10 Do-It-Yourself Eye Tests You Can Do At Home, link: https://www.insiderenvy.com/10-do-it-yourself-eye-tests-you-can-do-at-home
(13) Ishihara 38 Plates CVD Test, link: https://www.color-blindness.com/ishihara-38-plates-cvd-test
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prescripție ochelari - explicații termeni OD, OS, CYL, SPH
  • Când ai nevoie de ochelari?
  • Problemele de vedere sunt asociate cu mortalitatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum