COVID-19 ar putea fi transmis de către mame nou-născuților

©

Autor:

COVID-19 ar putea fi transmis de către mame nou-născuților
Femeile însărcinate și diagnosticate în timpul sarcinii cu COVID-19 pot transmite infecția nou-născutului, se arată în concluziile unui studiu recent publicat în jurnalul The Pediatric Infectious Disease. În toate cazurile, transmisia s-a realizat de la mame cu infecție acută la momentul nașterii, iar sugarii au prezentat simptome ușoare sau nu au prezentat deloc simptome. Niciun nou-născut nu a prezentat complicații.
Desfășurat în diferite spitale din Spania, studiul a înrolat femei gravide aflate în oricare trimestru al sarcinii, confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 printr-un test PCR. Cercetătorii au colectat informații cu privire la istoricul clinic al pacientelor, istoricul obstetric, al diagnosticului sau al simptomelor infecției. Au fost colectate, de asemenea, date demografice, cât și date perinatale clinice. Probele nazofaringiene pentru testul PCR au fost colectate de la femeile gravide nu doar la momentul diagnosticului, ci și la naștere. Aceleași probe au fost colectate de la sugari, la un interval de 48 ore de la naștere.

Pentru clasificarea modului de transmitere maternă a virusului a fost utilizată clasificarea lui Blumberg, care presupune identificarea virusului în lichidul amniotic, sângele neonatal și în probele nazofaringiene la 24 de ore de la naștere. Aceeași metodă de clasificare definește transmiterea postnatală prin identificarea particulelor virale în tampoanele colectate la 48 de ore din tractul respirator al copilului.

Statistic, numărul femeilor înscrise în studiu diagnosticate cu infecție cu virusul SARS-CoV-2 în timpul sarcinii a fost de 174, în timp ce numărul nou-născuților de 177. Cele mai multe dintre femei (39%) au avut o infecție acută cu SARS-CoV-2 la momentul nașterii. Cercetătorii au recoltat 115 probe sanguine de la mame și 81 de probe de placentă (pentru testul PCR).

Majoritatea nou-născuților au fost testați negativ pentru virus în toate probele colectate. Au existat, însă, 12 cazuri confirmate de infecție cu virusul SARS-CoV-2, toate la mame cu infecție acută. Dintre acestea, majoritatea (5 cazuri) au fost determinate de transmiterea intrapartum sau postnatală timpurie. Au existat, de asemenea, doi sugari infectați prin transmitere intrauterină și alți doi prin contaminare tranzitorie. Doar 2 din cei 12 nou-născuți au prezentat simptome, însă acestea au fost ușoare și s-au ameliorat fără complicații.

sursa: News Medical
foto: Onjira Leibe/Shutterstock

Data actualizare: 02-06-2022 | creare: 02-06-2022 | Vizite: 310
Bibliografie
Can COVID-19 pass from mothers to newborns? link: https://www.news-medical.net/news/20220531/Can-COVID-19-pass-from-mothers-to-newborns.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum