COVID-19 în sarcină, naștere și alăptare

©

Autor:

COVID-19 în sarcină, naștere și alăptare

1. Au femeile însărcinate un risc mai crescut de infecție cu coronavirus?

Deși datele despre COVID-19 la gravide sunt limitate, nu există până în prezent nicio dovadă cum că acestea ar avea un risc mai crescut de dezvoltare a unor forme severe ale bolii, în comparație cu populația generală. Totuși, femeile însărcinate pot fi grav afectate de unele infecții respiratorii, datorită modificărilor din organism și ale sistemului imunitar, iar acest lucru este valabil mai ales spre sfârșitul perioadei de sarcină. Prin urmare, gravidele trebuie să adopte anumite măsuri de precauție pentru a se proteja de infecția cu noul coronavirus și să apeleze la un medic dacă apar simptome precum febră, tuse sau dispnee (lipsă de aer). (1)

În prezent, în literatura de specialitate există un singur caz publicat al unei femei gravide in 34 de săptămâni, care a fost internată în spital cu formă severă a infecției cu coronavirus. Cazul a impus naștere prin cezariană deoarece fătul decedase, precum și internare în secția de terapie intensivă a gravidei, deoarece a dezvoltat disfuncție multiplă de organ și sindrom de detresă respiratorie acută. (2)

Până la momentul actual, la femeile însărcinate nu s-au înregistrat decese din cauza COVID-19. De obicei, cazurile de pneumonie cu COVID-19 în sarcină sunt ușoare și au o evoluție favorabilă. (2)

Studiile din Australia au arătat că formele severe ale infecției gripale sunt mai frecvente în ultimul trimestru de sarcină, în comparație cu primele săptămâni ale sarcinii. În ceea ce privește alte tipuri de infecții cu coronavirus, spre exemplu cu SARS sau MERS, riscul mamei este crescut în special în ultimul trimestru de sarcină. (2)

Până în prezent nu există dovezi care să sugereze o legătură între COVID-19 și riscul de avort sau de naștere prematură. De asemenea, nu există dovezi că virusul ar fi teratogen. Totuși, cele mai recente cercetări sugerează probabilitatea că virusul să se transmită pe cale verticală (un caz din Wuhan, raportat pe 26 martie), dar sunt necesare mai multe studii care să determine procentul de sarcini afectate, precum și implicațiile la nou-născut. (2)

2. Cum pot să mă protejez împotriva COVID-19 dacă sunt însărcinată?

Femeile însărcinate ar trebui să adopte aceleași măsuri de prevenirea COVID-19 ca restul populației. Acestea constau din spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu un dezinfectant pe bază de alcool, evitarea atingerii nasului, gurii sau ochilor, evitarea zonelor aglomerate, păstrarea distanței față de alte persoane, tușitul sau strănutatul în cot sau într-un șervețel care se aruncă. În caz de febră, tuse sau dispnee, gravidele trebuie să apeleze imediat la un serviciu medical. Femeile însărcinate sau cele care au născut recent, inclusiv cele cu COVID-19, ar trebui să continue să efectueze consulturile de rutină, la recomandarea medicului. (1)

3. Ar trebui femeile însărcinate să fie testate pentru COVID-19?

OMS recomandă că femeile însărcinate cu simptome specifice de COVID-19 să fie testate cu prioritate deoarece ar putea necesita îngrijiri de specialitate, dacă rezultatul este pozitiv. Totuși, protocoalele și criteriile de testare pot varia în funcție de zona geografică. (1)

4. Se poate transmite COVID-19 de la mamă la făt sau de la mamă la nou-născut?

Încă nu se cunoaște dacă femeile gravide cu COVID-19 pot transmite virusul la făt sau la nou-născut. Până în prezent, virusul nu a fost identificat în probele de lichid amniotic sau în laptele matern. (1)

5. De ce fel de îngrijire ar trebui să beneficieze femeile gravide pe parcursul sarcinii și după ce nasc?

Toate femeile însărcinate, inclusiv cele suspecte sau confirmate pentru COVID-19, au dreptul la îngrijire medicală de cea mai bună calitate, înainte, în timpul și după naștere. Acest lucru înseamnă ca ele să fie tratate cu respect și demnitate, să poată alege persoana care să le fie alături la naștere, să beneficieze de o comunicare permanentă și transparentă din partea echipei medicale și să li se ofere cele mai potrivite strategii terapeutice împotriva durerii. (1)

Femeilor gravide ar trebui să li se permită să aibă o persoană alături atunci când intră în travaliu și la momentul nașterii. A avea alături un partener în care gravida are încredere este esențial pentru siguranța și starea de bine a femeii în timpul nașterii. Este important de menționat ca persoana care o însoțește trebuie să fie asimptomatică. (2)

Dacă se suspectează sau se confirmă COVID-19 la o gravidă, personalul medical ar trebui să adopte măsuri de precauție pentru reducerea riscului de infecție (igiena mâinilor, purtarea de mănuși, costum de protecție și mască). (1)

6. Femeile însărcinate suspecte sau confirmate pentru COVID-19 trebuie să nască prin cezariană?

Femeile însărcinate cu suspiciune sau infecție confirmată cu COVID-19 nu trebuie sa nască prin cezariană doar pentru că au dezvoltat infecție cu coronavirus. Modalitatea de naștere ar trebui să fie individualizată și bazată pe preferințele gravidei, alături de indicațiile medicului obstetrician. (1)

7. Pot femeile cu COVID-19 să alăpteze?

Femeile cu COVID-19 pot alăpta dar ar trebui să adopte măsuri de igienă respiratorie corespunzătoare în timpul alăptatului și să poarte mască, dacă au la dispoziție. De asemenea, ar trebui să se spele pe mâini înainte și după atingerea copilului și să dezinfecteze suprafețele atinse. (1)

8. Dacă mama are COVID-19, poate să atingă sau să își țină în brațe copilul?

O mamă cu COVID-19 poate să atingă sau să țină în brațe copilul, cu atât mai mult cu cât atingerea fizică și alăptatul la sân ajută la dezvoltarea nou-născutului. Mama ar trebui să practice o igienă respiratorie corespunzătoare și să aibă acces împreună cu nou-născutul la o camera separată, oferindu-i-se posibilitatea să îl țină aproape. (1)

9. Ce ar putea să facă o mamă cu COVID-19 care dorește să alăpteze dar nu se simte foarte bine?

Dacă mama nu poate să alăpteze din cauza simptomelor sau din cauza complicațiilor în urma infecției cu coronavirus, atunci ar trebui să i se ofere posibilitatea să mulgă laptele, să inducă lactația (relactație) sau să hrănească copilul cu lapte matern de la un donor. (1)


Data actualizare: 02-04-2020 | creare: 02-04-2020 | Vizite: 3107
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum