Cum te speli corect în urechi?

©

Autor:

Cum te speli corect în urechi?

Excesul de ceară se poate acumula și poate îngreuna auzul. În același timp, probabil știi deja că utilizarea bețișoarele din bumbac nu este o modalitate sigură de a îndepărta ceara.

De ce ți se înfundă urechile?

Acest lucru poate apărea, nu doar din cauza excesului de ceară. Poate rezulta ca urmare a blocării fluxului de aer în tuburile Eustachiei, a deviațiilor de presiune din urechea medie, dar poate fi și o consecință a problemelor sinusale sau a unei răceli.

Cum te speli corect în urechi?

Vizita la medic este cel mai sigur mod de a elimina acumularea de ceară de la nivelul urechii. Dacă este prima oară când întâmpini această problemă, este recomandat să soliciți o opinie medicală cu privire la cauze. Medicul îți poate curăța urechile în mod corespunzător folosind o varietate de tehnici și instrumente diferite, inclusiv un dispozitiv de aspirare sau, chiar prin utilizarea irigării profesionale a urechilor.

Asigură-te că nu ai o infecție a urechii sau un timpan perforat. Curățarea urechilor în aceste condiții poate fi periculoasă. Printre simptomele unei infecții ale urechii se numără:

  • Febră.
  • Vomitat sau diaree
  • Drenaj verde sau galben din urechi.
  • Durere persistentă și severă la nivelul urechii (1)

Soluții și remedii la domiciliu

Există mai multe moduri sigure și ușoare de a efectua o curățare a urechilor la domiciliu. Prima este folosirea unui material umed și cald pentru a șterge partea exterioară a urechii și orice exces de ceară de ureche. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la înmuierea cerumenului.

Picături auriculare

Există o varietate de picături care pot fi achiziționate din farmacii, care pot servi la înmuierea acumulării excesive de ceară din ureche și, care ajută la ameliorarea blocajului. Pot avea în compoziție o varietate de soluții, inclusiv ulei mineral, ulei pentru copii, soluție salină sau glicerină. Peroxidul de hidrogen este, de asemenea, un ingredient obișnuit al unor produse pentru urechi, dar este recomandat să soliciți sfaturi medicale înainte de a utiliza înlocuitori de acest fel. Acest lucru se datorează faptului că, în situația în care simptomele nu sunt cauzate de excesul de ceară, peroxidul de hidrogen poate agrava problema.

Creează propria soluție de curățare a urechii

Poți achiziționa o soluție de curățare cu peroxid de carbamidă de la farmacie sau poți să o faci acasă. Combinați apa caldă cu una dintre următoarele și amestecați bine:

  • O linguriță sau două de soluție de peroxid de hidrogen 3-4%
  • O linguriță sau două de ulei mineral
  • O linguriță sau două de glicerină

Seringi

Seringile de irigare a urechilor, de obicei, au o formă de bulb pentru a păstra lichidul. Seringile nu sunt o metodă eficientă atunci când sunt utilizate izolat; ele trebuie utilizate în combinație cu un fel de îndulcitor de ceară. Balsamul trebuie aplicat cu cel puțin 15 minute înainte de a folosi seringa. Trebuie să folosești întotdeauna apă caldă sau la temperatura corpului pentru a evita apariția stării de amețeală. (2)

Cum să nu-ți cureți urechile

Urechea are un mecanism de autocurățare încorporat, ceea ce înseamnă că nu trebuie să le curăți în mod obișnuit.

Nu folosi bețișoare de bumbac

Bețișoarele de bumbac sunt considerate acum un pericol comun pentru sănătatea urechilor la nivelul întregii populații, deoarece, cel mai adesea, acestea sunt utilizate greșit. Introducerea unui bețișor de bumbac în ureche poate de fapt împinge ceara mai adânc în canalul urechii, dăunând timpanului și provocând un blocaj mai grav. De asemenea, acestea prezintă un risc de perforare a tamburului urechii atunci când sunt introduse prea adânc. (3)

Dacă, totuși continui să utilizezi bețișoare de bumbac, folosește-le doar pentru curățarea exterioară a urechii.

Utilizarea corectă a irigării urechilor

Nu trebuie să încercați irigarea urechii cu o seringă dacă ai diabet, un sistem imunitar scăzut sau suspectezi că ai timpanul perforat. Dacă ai oricare dintre aceste probleme, trebuie să consulți medicul înainte de a încerca orice fel de remediu la domiciliu.

Terapia cu lumânări

Diverse studii au arătat că lumânările nu au un efect dovedit asupra eliminării excesului de ceară din ureche. De asemenea, pot duce la complicații dacă ceară din lumânare ajunge în ureche.


Data actualizare: 17-10-2019 | creare: 17-10-2019 | Vizite: 6172
Bibliografie
1. Self-ear cleaning practices and the associated risk of ear injuries and ear-related symptoms in a group of university students. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5812304/
2. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Url: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0194599816671491
3. Guide to cleaning your ears. Url: https://www.hear.com/useful-knowledge/clean-ears/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum