34 de copii ajung zilnic la urgențe din cauza bețișoarelor de urechi

©

Autor:

34 de copii ajung zilnic la urgențe din cauza bețișoarelor de urechi
Acele bețișoare cu vată în vârf pot avea utilizări multiple, de la curățarea spațiilor înguste până la aplicarea cosmeticelor, însă un studiu în Statele Unite a relevat pericolul utilizării pentru curățarea urechilor la copii. Cercetătorii de la Nationwide Children's Hospital au estimat că între anii 1990 și 2010 un număr de 263.000 de minori au fost tratați în secțiile de urgență ale spitalelor din SUA pentru răni produse de bețișoarele de urechi. Acest număr echivalează cu 34 de cazuri zilnic.

Potrivit studiului publicat recent în revista The Journal of Pediatrics, majoritatea ccidentelor (73%) au avut loc în timp ce bețișoarele erau folosite pentru curățarea urechilor. În 10% din cazuri copiii se jucau cu bețișoarele, iar în 9% din cazuri copiii au cazut având bețișorul în ureche. Majoritatea leziunilor (77%) au avut loc atunci când copiii foloseau ei înșiși bețișoarele, 16% când le foloseau părinții și 6% când le foloseau un frate sau o soră pentru a curăța urechile copilului. Aproximativ doi din trei copii aveau vârsta până în opt ani, pacienții cu vârsta 0-3 ani însumând 40% din cazuri.

Cele mai comune tipuri de leziuni au fost senzația de corp străin (30%), perforarea timpanului (25%) și leziunile țesutului moale (23%). Pentru copiii peste 8 ani cel mai întâlnit simptom a fost senzația de corp străin, în timp ce pentru copiii până în 8 ani perforarea timpanului a fost prezentă în majoritatea cazurilor.

„Ca medic otorinolaringolog, două dintre cele mai întâlnite concepții greșite sunt acelea că urechea trebuie curățată acasă și că pentru asta trebuie să folosim bețișoarele de urechi - ambele eronate. Urechea se curăță singură și folosirea acestor dispozitive poate împinge ceara înapoi spre timpan și, în plus, poate produce leziuni țesutului. Aceste produse pot părea inofensive, însă rezultatele studiului ne arată cât de important este să nu le folosit pentru curățarea urechilor”, a precizat Prof. Dr. Kris Jatana, principalul autor al studiului.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 08-05-2017 | creare: 08-05-2017 | Vizite: 1760
Bibliografie
Cotton tip applicators are sending 34 kids to the emergency department each day, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/nch-cta050517.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum