De ce am mâinile și picioarele reci tot timpul?

©

Autor:

De ce am mâinile și picioarele reci tot timpul?

Mâinile sau picioarele reci chiar și în medii care nu sunt reci sunt destul de comune. Schimbările de temperatură, unele probleme de sănătate sau ale stilului de viață, acestea sunt câteva dintre posibilele explicații. Unele cauze trec în câteva minute sau ore iar altele persistă și pot reprezenta un semn al unor alte probleme de sănătate. Mai jos sunt cele mai comune cauzele ale mâinilor și picioarelor reci.

Temperaturi mici

În unele cazuri, mâinile și picioarele reci pot indica o temperatură prea scăzută. Atunci când petreci timp într-un mediu rece vasele de sânge ale extremităților corpului se constrictă și astfel sângele nu mai circulă normal în aceste regiuni, iar căldura începe să se piardă. În timp, un flux redus al sângelui poate duce la scăderea nivelul oxigenului care ajunge la mâini și picioare, acestea căpătând nuanțe albastru-violacee. (1, 2, 3)

Unele persoane suferă de boala Raynaud. Acesta este o afecțiune care afectează circulația în momentul expunerii la frig și se manifestă prin degete amorțite la mâini și picioare. (4, 5, 6)

Stres sau anxietate

Expunerea la stres prelungit sau anxietatea pot, de asemenea, duce la mâini și picioare reci. Acest lucru apare ca urmare a răspunsului organismului la aceste probleme. Crește nivelul adrenalinei iar aceasta duce la constricția vaselor de sânge, fapt care duce la un flux sanguin mult mai redus la extremități. Reducerea stresului poate ajuta la calmarea frigului resimțit la mâini și picioare. (3, 7)

Probleme circulatorii

Problemele circulatorii reprezintă una dintre cele mai întâlnite cauze ale mâinilor și picioarelor reci. O persoană cu circulația slăbită se va plânge deseori că îi este frig, chiar și într-un spațiu încălzit.

O circulație deficitară poate avea mai multe cauze de la un stil de viață sedentar la fumat, un nivel crescut al colesterolului (colesterolul poate determina depuneri de-a lungul arterelor care pot împiedica sângele să ajungă în mod normal în zona extremităților) sau existența unei afecțiuni cardiovasculare. (8, 9, 10)

anemie

Anemia apare atunci când o persoană are un nivel scăzut al globulelor roșii (eritrocite) din sânge. Acest simptom poate apărea ca urmare a unei deficiențe de fier, vitamina B12 sau acid folic. Chiar și cazurile ușoare de anemie pot fi însoțite de mâini și picioare reci. (11, 12, 13)

diabet de tip 2

Persoanele care au diabet au un risc crescut de probleme circulatorii inclusiv de mâini și picioare reci. Un nivel crescut al zahărului din sânge poate duce la îngustarea arterelor și reducerea fluxului sanguin care ajunge la extremități. (13, 14, 15, 16)

Probleme ale nervilor

Atunci când nervii sunt afectați de degerături, accidente sau diverse traume, pot apărea simptome precum senzația de frig a mâinilor și picioarelor. Pe aceeași filieră, neuropatia periferică (care poate fi cauzată de boli de ficat sau rinichi sau de infecții) se manifestă, la rândul ei, prin frig resimțit la extremități dar și prin amorțeli. (3, 17, 18)

hipotiroidism

Hipotiroidismul este cauzat de o producție subnormală a glandei tiroide, afectând metabolismul.
Metabolismul, la rândul său, afectează circulația și temperatura corporală, motiv pentru care unul dintre simptome este frigul resimțit la mâini și picioare. Alte simptome ale hipotiroidismului includ senzația de oboseală, probleme de memorie sau îngrășare. (3, 18)

Când ar trebui să mergi la doctor?

De cele mai multe ori frigul la mâini sau picioare dispare dacă faci câteva schimbări simple (te îmbraci mai gros, bei un ceai fierbinte, etc). Însă atunci când senzația de frig este însoțită și de alte simptome (cum sunt cele de mai jos) este recomandat să mergi la doctor. (9, 15, 16, 18)

 • Îngroșarea pielii
 • Răni care se vindecă greu (în special pe degete)
 • Senzație de oboseală
 • Fluctuații de greutate
 • Dureri articulare
 • Febră
 • Schimbări de culoare ale pielii (albăstruie sau albă)
 • Amorțeală


Este important de știut că în cazuri rare, mâinile și picioarele reci pot reprezenta primul simptom al bolii arteriale periferice, al sclerodermei, lupus sau artrită reumatică.

Cum poți combate mâinile și picioarele reci?

Atunci când mâinile și picioarele reci nu reprezintă un simptom al unei alte boli de sănătate, frigul resimțit poate fi combătut urmând câteva sfaturi. (3, 19)

 • Poartă șosete groase de lână și mănuși fără degete
 • Evită cafeaua și fumatul deoarece acestea constrictă vasele de sânge și pot stimula și mai mult senzația de frig
 • Fă mișcare – dacă îți este frig pentru că stai mult la birou poți combate această problemă făcând câte o pauză de 5 minute la fiecare jumătate de oră pentru a-ți dezmorți mâinile și picioarele. Alergarea în parc sau mersul la sală (chiar și mersul obișnuit) pot avea efecte benefice asupra circulației periferice.
 • Ține mâinile/picioare într-un lighean cu apă caldă (maximum 10 minute). Acest lucru este benefic mai ales înainte de culcare.
 • Dacă nu poți dormi de frig poți ține o ploscă de apă fierbinte lângă picioare sau poți apela la o pătură electrică.


Să ai mâinile sau picioarele reci din când în când poate fi perfect normal. Tratamentul poate fi un simplu ceai fierbinte, o baie caldă sau câteva întinderi. Persistența frigului și apariția altor simptome, însă, necesită un drum la doctor.


Data actualizare: 26-02-2020 | creare: 08-01-2019 | Vizite: 11444
Bibliografie
1. What happens to your body when its gets col. https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/what-happens-to-your-body-when-its-gets-cold-a7400721.html
2. Ask a scientist: Feet keep us warm. http://www.stuff.co.nz/science/7205016/Ask-a-scientist-Feet-keep-us-warm
3. Causes and remedies for cold feet. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320327.php
4. Raynaud's. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/symptoms-causes/syc-20363571
5. Raynaud's. https://www.nhs.uk/conditions/raynauds/
6. What you need to know about Raynaud's disease. https://www.medicalnewstoday.com/articles/176713.php
7. 6 Weird Signs You're Way Too Anxious. https://www.prevention.com/life/a20444405/weird-anxiety-side-effects/
8. How do you improve poor circulation? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322371.php
9. Poor Blood Circulation. https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/poor-blood-circulation.html
10. How to improve circulation. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320793.php
11. Iron deficiency anemia. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034
12. Anemia. http://www.hematology.org/Patients/Anemia/
13. 5 Reasons You're Always Cold. https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2018/reasons-for-being-cold-fd.html
14. Diabetes and foot problems. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/feet
15. Cold Hands and Frigid Digits. https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/cold-hands-and-frigid-digits
16. My Hands and Feet Are Always Cold — Should I Worry? https://health.clevelandclinic.org/why-are-my-hands-and-feet-always-cold-and-should-i-worry/
17. Peripheral neuropathy. https://www.nhs.uk/conditions/peripheral-neuropathy/
18. Cold hands. https://www.mayoclinic.org/symptoms/cold-hands/basics/causes/sym-20050648
19. Why My Hands and Feet Are Always Cold? https://www.hunimed.eu/news/cold-hands-feet/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Boala mâinilor și picioarelor reci (Sindromul Raynaud)
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum