De ce să folosești uleiul de cocos în îngrijire?

De ce să folosești uleiul de cocos în îngrijire?

Uleiul obținut din nuca de cocos nu este o descoperire nouă, fiind cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru valorile sale nutriționale, cosmetice și medicinale. (1)

Uleiul de cocos este un ulei bogat în grăsimi saturate și acizi grași cu lanț mediu, în special acidul lauric. La temperatura camerei se prezintă în stare solidă, iar la încălzire se poate înmuia sau chiar topi. (2)

Uleiul de cocos este clasificat ca fiind un superaliment și este asociat cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, fiind utilizat în tratamentul unor condiții, ce includ obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat și hipertensiunea (prin scăderea valorilor tensiunii arteriale), dar și pentru îmbunătățirea funcției cognitive la pacienții cu Alzheimer. (1, 2, 3, 4, 5)

Pe lângă utilizările sale alimentare, uleiul de cocos este un ingredient important în îngrijire, atât în produsele obținute în laborator, ca ingredient de bază al unor produse cosmetice, cât și în diverse rețete preparate în casă, având multiple întrebuințări. (2, 4, 5)

Care sunt principalele proprietăți ale uleiului de cocos ?

  • Uleiul de cocos are o capacitate de distrugere a microorganismelor.

Acizii grași din componența lui înlătura agenții patogeni precum bacteriile, virusurile sau fungii. Spre exemplu, acești compuși ai uleiului de cocos și-au demonstrat capacitatea de a distruge Stafilococul auriu și Candida albicans, agenți frecvent incriminați în infecțiile la om. (4, 5)

  • Uleiul de cocos are efect antiinflamator, reducând inflamaţia din diferite afecţiuni cutanate, incluzând psorizisul şi dermatita de contact.

Studiile pe animale au arătat că uleiul de nucă de cocos poate ameliora inflamația prin îmbunătățirea stării antioxidante și scăderea stresului oxidativ. (5)

  • Uleiul de cocos este eficient în hidratare, fiind foarte potrivit atât pentru piele, cât și pentru părul uscat (2, 5, 6)
  • Uleiul de cocos oferă protecție solară.

Atenție însă! El nu oferă o protecție suficientă și semnificativă pentru expunerea la radiațiile ultraviolete, având în vedere că are un SPF de doar 7,119, în timp ce medicii dermatologi recomandă un SPF de minimum de 15. Din acest motiv, el nu ar trebui să înlocuiască produsele certificate fotoprotectoare, cu un SPF de minimum 15 sau 30. (7)

Cum putem întrebuinţa uleiul de cocos ?

  • Uleiul de cocos poate fi folosit ca balsam de buze.

Buzele uscate pot reprezenta o sursă de disconfort sau jenă, iar aplicarea diverselor produse cosmetice poate duce la absorbţia unor substanţe toxice pentru organism. Uleiul de cocos vine ca o alternativă ideală în astfel de cazuri. Acționează repede și chiar dacă ajunge în sistemul digestiv, vă va oferi doar beneficii! (8)

  • Uleiul de cocos poate fi, de asemenea, folosit ca demachiant natural.

Acest lucru nu este obișnuit, dar femeile din întreaga lume au început să il folosească pentru a-și înlătura machiajul, fără a-și face griji cu privire la substanțele chimice dăunătoare ale unor produse de demachiat. (8)
Uleiul de nucă de cocos nu este numai sigur utilizat în curățarea feței, ci mai mult, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antifungice şi al efectului detergent funcționează bine ca un remover pentru machiaj si oferă numeroase beneficii pentru pielea dumneavoastră. (9)
Uleiul se aplica pur şi simplu cu palmele şi nu sunt necesare produse de spălare abrazive sau tampoane de bumbac. Frecați ușor pielea uscată, acordând o atenție deosebită machiajului încărcat al ochilor. După ce machiajul a fost suficient de topit, clătiți-vă fața cu apă caldă și uscați prin tamponare cu un prosop curat. (9)

  • Balsam pentru piele

Uleiul din nucă de cocos este un balsam foarte bun pentru pielea uscată, pentru călcâiele întărite sau crăpate, având un efect de hidratare. (8)
De asemenea datorită proprietăţilor antifungice, ajută şi la prevenirea ciupercilor piciorului. (10)

  • Ca exfoliant şi calmant

Uleiul de nucă de cocos, în amestec cu alte materiale exfoliante sau granulare cum ar fi sarea sau zahărul, poate elimina cu succes excesul de piele moartă fără a lăsa pielea să se simtă iritată. Natura calmanta e a uleiului se combină perfect cu materialul granular, exfoliant și lăsă pielea cu o textură moale. (8)

  • Uleiul de cocos este bun pentru mai multe afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczemele. Mai mulți cititori au raportat acest beneficiu. Cu toate acestea, cercetarea științifică este în curs de desfășurare pentru a demonstra sau respinge aceste afirmații. (8)
  • Cremă anti-îmbătrânire

În mod tradițional, uleiul de cocoș a fost lăudat și popularizat pentru proprietățile anti-îmbătrânire. (8)

  • Mască pentru păr

Uleiul de cocos protejează împotriva deteriorării părului. (4)

  • Deodorant natural în diverse reţete preparate in casă
  • Ca ulei pentru masaj
  • O altă utilizare a uleiului de cocos este în igiena orală, ca apă de gură, având capacitatea de a ucide o parte din bacteriile dăunătoare, îmbunătăţeste sănătatea dentară și reduce respirația urât mirositoare. (4)


Riscuri

Mulți oameni fac greșeala de a folosi prea mult ulei de cocos, ce depăşeşte capacitatea de absorbţie a pielii. Aplicat în cantităţi excesive, beneficiile nu vor fi mai mari, ci dimpotrivă pielea va avea un aspect uleios, gras. (8)

În timp ce o parte a cercetătorilor încurajează folosirea uleiului de cocos pentru beneficiile amintite mai sus, există şi studii ce avertizează împotriva tendinței sale de a bloca porii (uleiul de cocos este considerat a fi moderat comedogen și ar putea încuraja formarea punctelor negre). (9, 12)

Aplicarea uleiului de cocos pe piele poate să nu fie ideală pentru toată lumea. De exemplu, persoanele care au o piele grasă ar dori să evite utilizarea acestuia, întrucât poate bloca porii și poate duce la apariţia punctelor negre. (5, 12)

 

Atenție dacă sunteţi alergici la nuci, alune, etc. Nuca de cocos este un element înrudit şi trebuie prevenită apariţia reacţiilor alergice prin evitarea utilizarii ei, în special pe cale orală, dar şi în ingrijirea pielii! (13, 14, 15)


Deci, dacă sunteți deja sensibil la orice tip de nuci, uleiul de cocos ar putea provoca o reacție alergică. Atunci când se aplică local, acest lucru ar putea apărea ca mâncărime, umflături roșii sau o erupție persistentă. (11)


Asigurați-vă că faceți un test alergologic pentru a preveni o reacție adversă. (2)

 

Cum sa îl alegeţi pe cel mai bun?

Pentru a vă bucura de beneficiile uleiului de cocos trebuie să alegeţi uleiul extravirgin, definit ca uleiul de cocos obținut prin mijloace mecanice sau naturale, care nu conduc la alterarea uleiului și în care acesta nu a fost supus rafinării, albirii sau dezodorizării chimice. (1)


Uleiul de nucă de cocos virgin poate fi o alegere mai bună decât cel rafinat, dat fiind faptul că oferă beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi prevenirea oxidării. (5)

 

În concluzie, uleiul de cocos este un produs cu numeroase beneficii atât pentru consumul intern, cât şi pentru folosirea în îngrijirea externă, pentru piele sau păr.


Dacă aveţi o piele grasă sau sensibilă este recomandat să testaţi lent toleranţa dumneavoastră, aplicând cantităţi mici pe secţiuni mici de piele, pentru a vă asigura că nu provoacă iritaţii sau blocarea porilor. Încercarea este cea mai bună abordare pentru a vedea dacă uleiul de cocos funcţionează pentru dumneavoastră. (5)


Cumpăraţi doar ulei de nucă de cocos extra-virgin, care nu a fost hidrogenat, albit sau rafinat în nici un fel şi în compoziţia căruia nu a fost adăugat nici un parfum sau coloranți!


Vindecați pielea uscată, întăriți părul deteriorat şi bucurați-vă de beneficiile de frumusețe ale uleiului de nucă de cocos cu aceste tratamente la domiciliu. (10)


Data actualizare: 08-01-2018 | creare: 08-01-2018 | Vizite: 1001
Bibliografie
1. The surprising benefits of coconut oil in skin therapy, http://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/news/surprising-benefits-coconut-oil-skin-therapy
2. Coconut Oil for Skin, http://www.thedermreview.com/coconut-oil-for-skin/
3. Hypertension Subsides With Coconut Oil And Exercise: Harnessing The Latest Superfood, http://www.medicaldaily.com/hypertension-subsides-coconut-oil-and-exercise-harnessing-latest-superfood-321554
4. 10 Impressive Health Benefits of Coconut Oil, https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil#section8
5. Is Coconut Oil Good for Your Skin?, https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-and-skin
6. WHY COCONUT OIL IS FANTASTIC FOR YOUR FACE AND HAIR, https://www.drbaileyskincare.com/info/blog/why-coconut-oil-is-fantastic-for-your-face-and-hair
7. MIT: Uleiul de cocos ofera o protectie solara sigura, http://www.romedic.ro/mit-uleiul-de-cocos-ofera-o-protectie-solara-sigura-0P33474
8. 5 Amazing Benefits Of Coconut Oil For Skin, https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/coconut-oil-for-skin.html
9. Ask a Dermatologist: Can You Use Coconut Oil as a Makeup Remover?, http://www.byrdie.co.uk/can-you-use-coconut-oil-as-a-makeup-remover
10. 5 Ways Coconut Oil Can Save Your Skin and Hair, https://www.everydayhealth.com/pictures/coconut-oil-skin-hair/
11. Should I Use Coconut Oil On My Skin?, http://www.vibrantdermatology.com/single-post/2017/09/02/Should-I-Use-Coconut-Oil-On-My-Skin
12. Does Coconut Oil Clog Pores? We Asked a Dermatologist, http://www.byrdie.co.uk/does-coconut-oil-clog-pores/slide3
13. Tree Nut Allergy Diet, https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/allergy_and_asthma/tree_nut_allergy_diet_85,p00040)
14. POTENTIAL TO REACT TO COCONUT IF ONE IS ALLERGIC TO OTHER TREE NUT,http://www.aaaai.org/ask-the-expert/reaction-to-coconut
15. Are Coconuts Safe with Tree Nut Allergy?, https://www.allergicliving.com/experts/are-coconuts-safe-with-tree-nut-allergy/
Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.