MIT: Uleiul de cocos oferă o protecție solară sigură

©

Autor:

MIT: Uleiul de cocos oferă o protecție solară sigură

FALS


În ultimul timp uleiul de cocos devine tot mai popular pentru efectele pozitive asupra pielii. Printre beneficii, presupusa protecție solară naturală pe care ar oferi-o este intens promovată, atât de magazinele care comercializează produse naturiste, cât și de blogurile și tutorialele care te învață cum să-și creezi singur o metodă alternativă de protecție solară „sigură” și „naturală”.

Cât este însă de sigură utilizarea uleiului de cocos pentru a ne proteja de efectele nocive ale razelor ultraviolete?

Autorii unui studiu, realizat în 2010 și publicat în Pharmacognosy Journal, au evaluat capacitatea de absorbție a razelor ultraviolete a mai multor uleiuri vegetale folosite în prepararea cosmeticelor și a cremelor de protecție solară și le-au exprimat în valori SPF (factor de protecție solară). După metoda de calcul propusă de ei (spectrofotometria), valoarea SPF a uleiului de cocos este de 7.119, aceștia concluzionând că alături de uleiul de măsline, cel de cocos ar putea fi inclus în lista de ingrediente a produselor de protecție solară. (1)

Utilizat însă ca atare, uleiul de cocos nu oferă o protecție semnificativă și suficientă pentru expunerea la soare, având în vedere că  dermatologii recomandă ca produsul de protecție solară folosit să aibă un SPF de minimum 15.

Pentru reducerea riscului de cancer și a îmbătrânirii premature a pielii din cauza razelor ultraviolete, Academia Americană de Dermatologie recomandă ca produsele de protecție:
  • să aibă un SPF de minimum 30;
  • să aibă un spectru larg de acțiune, adică să protejeze împotriva ultravioletelor de tip A și B, ambele tipuri putân cauza cancerul de piele;
  • să fie rezistente la apă. (2)

Pielea copiilor este mult mai sensibilă la acțiunea razelor UV, de aceea, în cazul lor este cu atât mai puțin recomandată aplicarea uleiului de cocos sau a produselor în care se combină acest ulei cu alte ingrediente cu factor de protecție solară mic. Cel puțin cinci arsuri solare în copilărie cresc riscul de apariție a melanomului de-a lungul vieții cu cel puțin 80%, de aceea copiii trebuie protejați eficient.

Pe lângă aplicarea cremelor de protecție, există și alte metode „non-toxice” la care este indicat să apelăm pentru a evita riscurile expunerii la soare:
  • folosirea articolelor de vestimentație cu SPF;
  • purtarea ochelarilor de soare care blochează razele UV și a pălăriilor;
  • evitarea soarelui în intervalul orar 10-16, când razele solare sunt mult mai puternice;
  • purtarea de haine deschise la culoare, din bumbac, care să acopere mâinile și picioarele.

În concluzie, uleiul de cocos nu oferă o protecție sigură și suficientă împotriva razelor ultraviolete, de aceea nu ar trebui să înlocuiască produsele de protecție certificate, cu un SPF de minimum 15 sau 30.

Data actualizare: 07-08-2015 | creare: 07-08-2015 | Vizite: 7002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum