Este sănătos uleiul de cocos în dieta modernă?
Potrivit unui raport publicat în jurnalul Circulation al American Heart Association (AHA), includerea uleiului de cocos în dieta modernă nu este o alegere foarte benefică cum s-a crezut până acum.
Acest raport a fost emis de comitetul È™tiinÈ›ific ce formulează recomandări cu privire la aportul de grăsimi din dietă È™i bolile cardiovasculare (Dietary Fats and Cardiovascular Diesease advisory) în urma unei analize amănunÈ›ite a studiilor publicate despre grăsimile saturate È™i care a concluzionat că uleiul de cocos favorizează creÈ™terea LDL-colesterolului sau a colesterolului „rău” în organism È™i consecutiv creÈ™te riscul cardiovascular.
Aceste rezultate au fost observate în toate cele 7 trial-uri clinice ce au vizat efectele uleiului de cocos din dietă. Nu a fost sugerată nicio diferență între uleiul de cocos È™i alte tipuri de grăsimi bogate în acizi graÈ™i saturaÈ›i precum untul, grăsimea din carne È™i uleiul de palmier. Potrivit raportului, 82% din grăsimea prezentă în uleiul de cocos este saturată, 62% în cazul untului, 50% în cel al grăsimii din carne È™i 39% în cazul unturii de porc.
Potrivit recomandărilor emise de American Heart Association, aportul de grăsimi saturate nu trebuie să depășească 6% din totalul caloriilor ingerate. Înlocuirea grăsimilor saturate cu uleiuri vegetale - ulei de arahide, ulei de porumb, a fost asociată cu reducerea riscului cardiovascular cu 30% , similară efectului produs de administrarea statinelor - medicamente pentru reducerea colesterolului. Public Health England recomandă de asemenea maximum 30 g de grăsimi saturate zilnic pentru bărbaÈ›i, respectiv 20 g pentru femei.
Oamenii cred în mod greÈ™it că uleiul de cocos este sănătos. Conform unui sondaj, 72% dintre americanii chestionaÈ›i consideră că uleiul de cocos este bun pentru sănătatea lor, iar 32% dintre nutriÈ›ioniÈ™ti sunt de acord cu această convingere, deoarece uleiul de cocos este bogat în trigliceride cu lanÈ› mediu comparativ cu alte tipuri de grăsimi È™i uleiuri. Alte studii au asociat consumul trigliceridelor cu lanÈ› mediu cu majorarea ratei metabolice bazale È™i consecutiv s-a speculat că uleiul de cocos favorizează scăderea în greutate. Problema cu acest rezultat este faptul că uleiul de cocos nu conÈ›ine 100% trigliceride cu lanÈ› mediu, ci doar 13-15%, concentraÈ›ie insuficientă pentru a scădea în greutate adolescenÈ›ii cu suprapondere, potrivit unei alte analize mult mai recente.
Frank Sacks, autorul raportului, susÈ›ine că uleiul de nucă de cocos este benefic pentru piele È™i păr, dar nu È™i atunci când este inclus în dieta modernă.
Sursa: News-Medical.Net
Acest raport a fost emis de comitetul È™tiinÈ›ific ce formulează recomandări cu privire la aportul de grăsimi din dietă È™i bolile cardiovasculare (Dietary Fats and Cardiovascular Diesease advisory) în urma unei analize amănunÈ›ite a studiilor publicate despre grăsimile saturate È™i care a concluzionat că uleiul de cocos favorizează creÈ™terea LDL-colesterolului sau a colesterolului „rău” în organism È™i consecutiv creÈ™te riscul cardiovascular.
Aceste rezultate au fost observate în toate cele 7 trial-uri clinice ce au vizat efectele uleiului de cocos din dietă. Nu a fost sugerată nicio diferență între uleiul de cocos È™i alte tipuri de grăsimi bogate în acizi graÈ™i saturaÈ›i precum untul, grăsimea din carne È™i uleiul de palmier. Potrivit raportului, 82% din grăsimea prezentă în uleiul de cocos este saturată, 62% în cazul untului, 50% în cel al grăsimii din carne È™i 39% în cazul unturii de porc.
Potrivit recomandărilor emise de American Heart Association, aportul de grăsimi saturate nu trebuie să depășească 6% din totalul caloriilor ingerate. Înlocuirea grăsimilor saturate cu uleiuri vegetale - ulei de arahide, ulei de porumb, a fost asociată cu reducerea riscului cardiovascular cu 30% , similară efectului produs de administrarea statinelor - medicamente pentru reducerea colesterolului. Public Health England recomandă de asemenea maximum 30 g de grăsimi saturate zilnic pentru bărbaÈ›i, respectiv 20 g pentru femei.
Oamenii cred în mod greÈ™it că uleiul de cocos este sănătos. Conform unui sondaj, 72% dintre americanii chestionaÈ›i consideră că uleiul de cocos este bun pentru sănătatea lor, iar 32% dintre nutriÈ›ioniÈ™ti sunt de acord cu această convingere, deoarece uleiul de cocos este bogat în trigliceride cu lanÈ› mediu comparativ cu alte tipuri de grăsimi È™i uleiuri. Alte studii au asociat consumul trigliceridelor cu lanÈ› mediu cu majorarea ratei metabolice bazale È™i consecutiv s-a speculat că uleiul de cocos favorizează scăderea în greutate. Problema cu acest rezultat este faptul că uleiul de cocos nu conÈ›ine 100% trigliceride cu lanÈ› mediu, ci doar 13-15%, concentraÈ›ie insuficientă pentru a scădea în greutate adolescenÈ›ii cu suprapondere, potrivit unei alte analize mult mai recente.
Atunci când reducerea aportului de grăsimi saturate se realizează cu preÈ›ul creÈ™terii consumului de zaharuri È™i carbohidraÈ›i rafinaÈ›i nu s-au observat modificări în vederea reducerii riscului cardiovascular.
Frank Sacks, autorul raportului, susÈ›ine că uleiul de nucă de cocos este benefic pentru piele È™i păr, dar nu È™i atunci când este inclus în dieta modernă.
Citiți mai multe despre uleiul de cocos din articol.
Sursa: News-Medical.Net
Data actualizare: 26-04-2019 | creare: 30-06-2017 | Vizite: 1281
Bibliografie
Coconut oil in diet is rich in saturated fats and bad for heart says AHA advisory report, link: https://www.news-medical.net/news/20170619/Coconut-oil-in-diet-is-rich-in-saturated-fats-and-bad-for-heart-says-AHA-advisory-report.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce impact are consumul de extract de rodie asupra parametrilor de sațietate?
- Abordări nutriționale în tratarea anemiei falciforme (anemia cu celule seceră, drepanocitoza sau siclemia)
- Dieta pe bază de plante poate induce remisia în lupus și sindromul Sjögren
- Ce să mâncăm pentru a scădea riscul cardio-vascular și riscul de moarte (studiu global)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Uleiul de cocos, aliment-minune pentru sanatate
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?