Demența ar putea fi prezisă cu ajutorul unei metode non-invazive

Demența ar putea fi prezisă cu ajutorul unei metode non-invazive

©

Autor:

Demența ar putea fi prezisă cu ajutorul unei metode non-invazive
Persoanele expuse riscului de a dezvolta boala Alzheimer sau o altă formă de demență vor putea fi identificate mai uÈ™or, cu ajutorul unor algoritmi de învățare automată.
Cercetătorii de la Institutul Regenstrief, împreună cu omologi de la Universitățile Indiana È™i Merck, au dezvoltat È™i testat algoritmi de învățare automată care pot fi folosiÈ›i pentru prezicerea din timp a afecÈ›iunilor care determină scăderea treptată È™i progresivă a funcÈ›iilor mentale. Algoritmul dezvoltat foloseÈ™te datele obÈ›inute de la pacient È™i înscrise în registrul său medical.

Diagnosticarea tardivă a demenÈ›ei reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă sistemele medicale de pe întreg globul. Aproape jumătate dintre pacienÈ›ii în vârstă care se află sub îngrijire primară È™i se confruntă cu simptomele demenÈ›ei, nu primesc niciodată un diagnostic. De asemenea, o bună parte dintre pacienÈ›ii diagnosticaÈ›i trăiesc între doi È™i cinci ani cu simptomele bolii, fără a avea un diagnostic. Testele folosite în prezent pentru detectarea riscului de demență necesită mult timp pentru a oferi un rezultat, sunt costisitoare È™i invazive.

Comparativ cu testele existente deja, modalitate descrisă în cadrul studiului de către cercetătorii de la Institutul Regenstrief de depistare a persoanelor cu risc de a dezvolta demență nu este invazivă. Malaz Boustani, unul dintre autorii studiului, a declarat că principalul avantaj al metodei îl reprezintă precizia similară testelor mai intruzive care sunt utilizate în prezent. Cercetătorul a mai declarat, de asemenea: „Aceasta este o soluÈ›ie scalabilă, cu costuri reduse, care poate oferi beneficii substanÈ›iale pacienÈ›ilor È™i familiilor lor, ajutându-i să se pregătească pentru posibilitatea vieÈ›ii cu demență È™i permiÈ›ându-le să ia măsuri. ”

Identificarea timpurie a persoanelor cu risc de demență ar oferi cadrelor medicale È™i familiilor persoanelor bolnave oportunitatea de a stabili din timp un plan de îngrijire. În acest mod, calitatea vieÈ›ii pacienÈ›ilor cu demență ar putea fi îmbunătățită semnificativ. Metodele de depistare a demenÈ›ei cu ajutorul algoritmilor de învățare automată ar putea asigura economii importante pentru sistemele de sănătate È™i pentru pacienÈ›i. Următorul obiectiv al cercetătorilor este acela de implementare al algoritmilor în clinici pentru a testa dacă metoda poate într-adevăr să identifice un număr mai mare de cazuri de demență.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-02-2020 | creare: 17-02-2020 | Vizite: 724
Bibliografie
Scientists develop non-invasive method to predict onset of dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200211103723.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrâneÈ›e
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  • DemenÈ›a poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum