Demența poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață

©

Autor:

Demența poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață
Pacienții cu un profil genetic pentru demență fronto-temporală pot influența progresul bolii, prin schimbarea stilului de viață.
În ciuda diagnosticului genetic nefavorabil, un studiu recent arată că un stil de viață activ din punct de vedere fizic conferă rezistență împotriva demenței, inclusiv la pacienții la care evoluția bolii este inevitabilă, din cauza profilului genetic.

Demența fronto-temporală este o afecțiune neurodegenerativă severă, care determină modificarea personalității și care influențează într-un mod negativ abilitățile de mișcare, capacitatea de a lua decizii și limbajul. Demența fronto-temporală este cea mai frecventă formă de demență la persoanele cu vârsta de sub 65 de ani, reprezentând aproximativ 5-15% din totalul cazurilor de demență. În majoritatea cazurilor, afecțiunea duce la declinul cognitiv și fizic într-un ritm accelerat, speranța medie de viață după diagnostic fiind de mai puțin de zece ani.

Aproximativ 40% dintre persoanele diagnosticate cu demență fronto-temporală au antecedente familiale ale bolii, cercetători descoperind mutații genetice specifice la jumătate dintre acești pacienți. În prezent, demența fronto-temporală nu poate fi tratată, însă cercetătorii au descoperit că modificările stilului de viață ar putea contribui la încetinirea progresiei și la amânarea momentului dezvoltării afecțiunii. Kaitlin Casaletto, profesor asistent de neurologie la UCSF Memory, autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele studiului sugerează că există șanse crescute ca persoanele cu predispoziție genetică pentru demență fronto-temporală să își crească șansele de a trăi o viață lungă și productivă, dacă rămân activi fizic după diagnostic.

Exercițiile fizice și fitnessul cognitiv sunt considerate metode eficiente de încetinire a progresului bolii Alzheimer. Cu toate acestea, niciun studiu nu a demonstrat anterior faptul că aceleași metode ar putea încetini progresul demenței fronto-temporală, o formă distinctă de degenerare a creierului. Cercetarea actuală, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea din California, confirmă ipoteza conform căreia exercițiile fizice îmbunătățesc semnificativ sănătatea mintală, inclusiv a pacienților care prezintă riscuri genetice de demență.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-01-2020 | creare: 27-01-2020 | Vizite: 1521
Bibliografie
Lifestyle choices could slow familial frontotemporal dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200108074801.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  • Demența ar putea fi prezisă cu ajutorul unei metode non-invazive
  •