Detalii neștiute despre neuropatia diabetică. Cum apare și cum se manifestă. Întrebări frecvente și răspunsuri

©

Autor:

Detalii neștiute despre neuropatia diabetică. Cum apare și cum se manifestă. Întrebări frecvente și răspunsuri
Wörwag Pharma România susține diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice și demarează inițiativa „Stand up for your feet!”, o campanie de educație terapeutică menită să crească gradul de conștientizare pentru diagnosticul precoce, tratamentul adecvat și reducerea riscurilor asociate neuropatiei diabetice.

Nedescoperită din timp, neuropatia diabetică poate provoca răni care se pot infecta, evoluând chiar către amputarea unui deget sau a unei părți din picior. Astfel, testarea precoce și evaluarea de către un medic diabetolog, neurolog sau medic de familie devin esențiale pentru sănătatea pacientului.

Fiind o complicație severă a diabetului zaharat, pacienții trebuie să aibă o bună cunoaștere asupra neuropatiei și modului în care se manifestă. Iată cele mai frecvente întrebări.

Care este cauza senzației de arsură a picioarelor?

Sindromul picioarelor arzătoare reprezintă un set de simptome legate de disconfortul la nivelul picioarelor, asociat senzației de arsură sau durere. Senzația de arsură poate deveni mai intensă noaptea, cu o oarecare ușurare în timpul zilei.

Neuropatia diabetică este una dintre cele mai întâlnite cauze ale picioarelor arzătoare. Aceasta apare atunci când nervii periferici care leagă măduva spinării de extremități sunt deteriorați. Mai mult, persoanele care suferă de diabet de o perioadă lungă de timp au mai multe șanse de a dezvolta neuropatia care evoluează treptat și se poate agrava în timp.

Care este cauza senzației de furnicături la nivelul picioarelor?

Furnicăturile la nivelul picioarelor pot fi cauzate de presiunea asupra nervilor atunci când ai stat în aceeași poziție prea mult timp, spre exemplu cu picioarele încrucișate. Senzația ar trebui să dispară atunci când te miști.

Cu toate acestea, în unele cazuri, furnicăturile pot fi cronice și pot fi un semn de leziuni ale nervilor, adesea legate de diabet. Acest tip de afectare a nervilor este cunoscut sub numele de neuropatie diabetică și afectează nervii aflați la distanță de creier și măduva spinării, adesea la mâini și picioare. Dacă ai fost diagnosticat cu diabet și ai o astfel de senzație de furnicături în picioare, adresează-te medicului de îndată.

Care este cauza senzației de amorțeală a picioarelor?

Senzație de picioare învelite în bumbac? Lipsă de echilibru în timpul mersului? Aceste simptome pot fi un semn de neuropatie diabetică ce afectează mai mulți nervi senzitivi și motori periferici. Drept urmare, anumite funcții ale corpului care sunt controlate de acei nervi nu mai funcționează așa cum obișnuiau. Poate apărea ca furnicături, durere sau senzație de amorțeală la nivelul picioarelor. De asemenea, se poate întâmpla ca pur și simplu să nu simți nimic, de exemplu să nu poți face diferența între apa caldă și cea rece.

Care este cauza durerii la nivelul picioarelor?

Diverse probleme medicale sunt strâns asociate cu durerea piciorului, cum ar fi rănile, artrita, dar și diabetul. Simțiți dureri asemănătoare înjunghierii sau electrocutării la nivelul picioarelor?

Durerea piciorului diabetic se datorează în principal neuropatiei periferice. Aproximativ 50% dintre persoanele care au diabet de tip 2 vor dezvolta neuropatie periferică, complicație ce apare atunci când nivelurile ridicate de zahăr din sânge provoacă leziuni ale nervilor de la nivelul picioarelor.

„Neuropatia diabetică reprezintă un semnal de alarmă”

Medicul diabetolog, neurolog sau de familie stabilește diagnosticul de neuropatie diabetică. Pentru o testare inițială există o serie de teste disponibile pentru evaluarea stării actuale de sănătate. Testul Michigan reprezintă în acest sens o metodă simplă, neinvazivă și precisă de autodiagnosticare. Testul durează aproximativ 2 minute și cuprinde 15 întrebări raportate la evenimentele și simptomele ultimelor 2-3 luni.

„Pentru specialist, neuropatia diabetică reprezintă un mare semn de alarmă. Uneori este un regret, deoarece nu putem interveni pentru că este mult prea târziu. Există un punct de la care, în ciuda efortului medicului, poate şi al pacientului şi al familiei, nu se mai poate face ceva în beneficiul pacientului, şi evoluţia duce de cele mai multe ori către amputaţie sau către invaliditate.

Pentru pacient înseamnă o suferinţă care, pe parcursul anilor, poate să fie amânată în sensul că se obişnuieşte cu ea şi nu se prezintă la medic. Dar, din păcate, această reticenţă a multor pacienţi duce, în final, la o intervenţie mult prea întârziată”
, declară Dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina, București.

„Campania Stand up for your feet! este excepțională, este unică în România și se adresează tuturor persoanelor cu diabet zaharat. Am asistat la lansarea ei, mesajele tuturor speakerilor au fost convingătoare, dovedind cât de important este să prevenim, să diagnosticăm și să tratăm corect această patologie.

Este de datoria noastră, a medicilor, a întregii echipe interdisciplinare implicate în îngrijirea picioarelor persoanelor cu diabet zaharat, să transmitem informațiile educative din această campanie și să monitorizăm permanent îngrijirea picioarelor persoanelor cu diabet zaharat”
, susține Dr. Gabriela Crețeanu, medic primar diabet nutriție și boli metabolice, Vicepreședinte al Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.

Campania „Stand up for your feet” este susținută de Wörwag Pharma România și urmărește creșterea gradului de conștientizare a consecințelor neuropatiei diabetice, a necesității depistării și tratamentului precoce. Inițiativa se desfășoară la nivel internațional și își propune să contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor ce suferă de diabet, printr-o comunicare și o educație terapeutică adecvate.

Află mai multe despre testare pe website-ul oficial de campanie „Stand up for your feet”.

Data actualizare: 23-11-2022 | creare: 23-11-2022 | Vizite: 1715
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: