Dieta influențează comportamentul copiilor cu ADHD

©

Autor:

Dieta influențează comportamentul copiilor cu ADHD
Un studiu publicat recent în revista Nutritional Neuroscience asociază fructele și legumele cu o evoluție pozitivă a comportamentului copiilor cu ADHD.
Tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) se întâlnește frecvent la copii, iar simptomele variază pornind de la dificultatea de a rămâne concentrați, incapacitatea de a respecta ordinea unor instrucțiuni, până la tulburări ale memoriei și greutate în gestionarea emoțiilor.

Noul studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Ohio aduce în vedere faptul că o dietă bogată în fructe și legume îmbunătățește tulburările legate de atenție.

Oamenii de știință au analizat datele a 134 de copii între 6 și 12 ani cu simptome ADHD, după ce participanții au completat chestionare detaliate cu privire la alimentele asociate meniului zilnic, inclusiv mărimea porțiilor, timp de 90 de zile. Printr-un alt chestionar, părinții au evaluat gradul de atenție al fiecărui copil, precum și severitatea tuturor simptomelor.

Ulterior, cercetătorii au constatat cum copiii care au consumat mai multe fructe și legume au avut un grad de atenție mai ridicat. Dietele occidentale trebuie evitate pe cât posibil în aceste sens.

Mai mult, participanții care au luat suplimente cu 36 de micronutrienți, au avut de trei ori mai multe șanse de a-și îmbunătăți calitatea vieții, atenția și echilibrul emoțional, prin comparație cu participanții care proveneau din familii din medii precare, pentru care suplimentele nu au reprezentat o opțiune. Prin urmare, a doua categorie de participanți a prezentat mai multe dezechilibre emoționale, precum iritabilitate, furie, izbucniri și conflicte verbale. Totodată, nivelul de stres al părinților crește severitatea simptomelor copiilor cu ADHD, prin impactul pe care îl are asupra dezvoltării emoționale.

Cercetătorii cred că ADHD este asociat unor niveluri scăzute de neurotransmițători din creier, iar vitaminele și mineralele au un rol cheie în a ajuta organismul să sintetizeze acești neurotransmițători. O dietă sănătoasă, bazată pe multe fructe și legume, pare o modalitate de a reduce unele simptome de ADHD, fiind un factor de risc ușor modificabil.

Suplimentele nutritive, creșterea calității dietelor și a alimentelor zilnice poate contribui la reducerea simptomelor copiilor cu ADHD, conform studiilor.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 25-05-2022 | creare: 25-05-2022 | Vizite: 520
Bibliografie
Diet plays key role in ADHD symptoms in children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220519115333.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  •