Dieta ketogenică îmbătrânește organele (studiu)

©

Autor:

Dieta ketogenică îmbătrânește organele (studiu)
Dieta ketogenică, populară pentru pierderea în greutate și tratamentul epilepsiei refractare, a fost asociată cu beneficii împotriva tulburărilor neurodegenerative și cancerului, dar și cu efecte pro-inflamatorii și risc crescut de leziuni renale și fibroză cardiacă. Cercetări recente au investigat impactul a două tipuri de diete ketogenice pe baza conținutului lor diferit de grăsimi saturate versus nesaturate, utilizând diete bazate pe Crisco și unt de cacao.
Studiul publicat în revista Science Advances explorează efectele negative ale dietelor ketogenice prin modele murine, evidențiind că aceste diete pot induce senescența celulară în organe importante precum rinichii și inima. Aceste efecte sunt mediate de proteinele AMPK (adenosine monophosphate-activated protein kinase) și p53 (tumor protein 53).

Experimentele au inclus analize complexe precum imunohistochimie, western blot, analiză RNA și secvențierea RNA totală, urmărindu-se acumularea de celule senescente și inflamația asociată. Rezultatele indică că dietele ketogenice stimulează căile de senescență celulară, cu activarea proteinelor reglatoare upstream p53 și p21 și implicarea genei p53 în reglarea senescenței în ficat, rinichi și inimă.

Studiul sugerează că utilizarea intermitentă a dietelor ketogenice și tratamentele cu senolitice, cum ar fi navitoclax, ar putea atenua aceste efecte negative, însă subliniază necesitatea de precauție în utilizarea pe termen lung a acestor diete din cauza riscurilor asociate de senescență celulară și complicații clinice, precum fibroza cardiacă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-05-2024 | creare: 22-05-2024 | Vizite: 124
Bibliografie
Ketogenic diets linked to cellular aging in vital organs, new study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240520/Ketogenic-diets-linked-to-cellular-aging-in-vital-organs-new-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta cetogenică (cetogenă, ketogenică, cetozică) - explicații, beneficii
  • Dieta ketogenică poate combate efectul virusului gripal asupra organismului
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum