Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele

©

Autor:

Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
Migrenele afectează un procent destul de ridicat de persoane, însă studiile recente arată că o dietă săracă în carbohidrați ar putea reduce incidența durerilor de cap.

Cercetările realizate în Italia au avut la bază efectele adoptării unei diete ketogenice, sărace în carbohidrați, care forțează organismul să ardă grăsimile în locul carbohidraților, observându-se că aceasta a redus semnificativ incidența migrenelor în doar o lună la grupul de studiu.

Prin reducerea numărului de carbohidrați, dieta favorizează producerea corpilor cetonici de către organism. Dieta ketogenică susține eficiența funcțiilor organismului, reducând numărul radicaților liberi și inflamațiile sistemice, ce sunt asociate cu migrenele.

Mai multe despre dieta ketogenică, aici.

Ipoteza cercetătorilor este că interacțiunea dintre corpii cetonici și glucoza modificată poate duce la efectele terapeutice de reducere a episoadelor și a intensității migrenelor.

Studiul s-a desfășurat pe parcursul a 6 luni și a inclus 96 de femei cu migrene și care voiau să slăbească în același timp.

Aproximativ jumătare dintre acestea au urmat o dietă hipocalorică ketogenică timp de o lună, schimbată fiind ulterior cu una hipocalorică standard. Cealaltă jumătate a urmat pe tot parcursul studiului o dietă standard.

În cazul ambelor grupuri s-a observat o reducere a episoadelor de cefalee, dar în cazul grupului care a beneficiat de dieta ketogenică, efectele benefice au fost mai pronunțate. Când participantele din primul grup au trecut de la dieta ketogenică la dieta standard, incidența migrenelor a crescut. După doar o lună de la adoptarea dietei ketogenice, incidența migrenelor s-a redus de la 5,11 zile pe lună înainte de studiu, la 0,91 zile pe lună.

Cercetătorii menționează că sunt necesare studii aprofundate în acest sens. Rezultatele studiului curent au fost publicate în European Journal of Neurology.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 12-06-2019 | creare: 27-10-2016 | Vizite: 3677
Bibliografie
A change in diet could help stop your migraines, link: https://www.sciencealert.com/a-change-in-diet-could-help-stop-your-migraines
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar durerile de cap (migrenele)?
  • Durerea de cap după somn
  • Un tratament inovator pentru migrenele cronice
  •