Dinți galbeni la copil - cauze și recomandări

©

Autor:

Dinți galbeni la copil - cauze și recomandări

Culoarea dinților la copii este de un alb amestecat cu crem ivoriu și se schimbă, de cele mai multe ori, în perioada creșterii. Numeroase pete apărute la nivelul dinților în copilărie sunt ireversibile, însă nu toate persistă și la nivelul dinților maturi.

Există câteva cauze care pot determina îngălbenirea dinților în copilărie:

  • Lipsa unei igine dentare corespunzătoare, ceea ce duce la impregnarea smalțului dentar cu particule de mâncare
  • Traumatizarea gingiilor sau/și a danturii în copilărie, secundară unor lovituri puternice la nivelul gurii
  • Ereditatea (copilul poate moșteni de la părinți dinți decolorați sau un smalț dentar mai slab)
  • Consumul crescut în copilărie de alimente bogate în pigmenți naturali poate duce la îngălbenirea dinților.
  • Apariția icterului la nou-născuți poate imprima dinților o tentă verzuie
  • Anumite afecțiuni cardiace sau boli infecțioase (precum hepatita, etc.) pot determina decolorarea dinților
  • Fluoroza este o afecțiune caracterizată prin creșterea nivelului de fluor în organism secundară consumului crescut de apă poatbilă care deține fluor în componență sau utilizării excesive a pastei de dințicu fluor în copilărie; această afecțiune poate determina decolorarea ușoară a smalțului dentar, apariția unor dungi albe sau a unor pete negre pe suprafața smalțului dentar sau fisurarea dinților.
  • Administrarea medicamentelor care conțin fier, precum multivitamine, preparate medicamentoase de combatere a anemiei feriprive etc.
  • Administrarea de citostatice în rândul copiiilor diagnosticați cu diferite tipuri de boli neoplazice poate duce la îngălbenirea dinților în copilărie.
  • Administrarea anumitor antibiotice înainte de împlinirea vârstei de opt ani, precum Doxiciclina, poate duce la îngălbenirea dinților.
  • Administrarea de tetraciclină în perioada sarcinii poate determina îngălbenirea dinților la nou-născut. [1], [2], [3]


Recomandări pentru a evita îngălbenirea dinților la copil

Existența unei predispoziții genetice în a avea dinți galbeni, apariția unor boli în copilărie care pot afecta culoarea smalțului dentar și alterarea dinților secundară unor leziuni traumatice accidentale nu pot fi prevenite, dar pot di luate anumite măsuri de ordin igienic și medical care pot ameliora aceste aspecte și pot îmbunătăți culoarea dinților.

Astfel, pentru a evita decolorarea și pătarea dinților în urma impregnării acestora cu particule alimentare se recomandă o igienă dentară zilnică corespunzătoare. Aceasta presupune spălarea dinților după fiecare masă și consultarea periodică a medicului stomatolog, nu doar atunci când copilul prezintă carii dentare. Este contraindicată culcarea copilului cu sticla de lapte sau de suc și utilizarea de către acesta a periuței de dinți până nu are capacitatea de a scuipa salivă.

Anumite modificări de culoare a dinților (precum îngălbenirea dinților, apariția petelor negre la nivelul dinților, decolorarea smalțului dentar) pot fi corectate prin utilizarea substanțelor dentare pentru albire. Dintre metodele de albire dentară utilizate frecvent în rândul persoanelor adulte amintim aplicarea de gel specific pe suprafața dinților, aplicarea coroanelor dentare, bonding dentar, benzi de albire a dinților, fațete dentare de porțelan, utilizarea pastei de dinți cu efect de albire.

Cu toate acestea, medicul stomatolog nu va recomanda niciodată albirea dinților la copii cu substanțe de albire dentară deoarece aceasta poate duce la apariția unor pete ireversibile pe suprafața smalțului dentar, pot crește sensibilitatea dinților și a gingiilor și nu sunt totdeauna eficiente.

Cel mai eficient, pentru o îngrijire corespunzătoare a dinților în copilărie și pentru îmbunătățirea aspectului dinților galbeni la copii se recomandă consultarea unui medic stomatolog și respectarea cu strictețe a sfaturilor oferite de către acesta.

Iată câteva sfaturi medicale utile pentru o îngrijire corespunzătoare a dinților la copii:

  • Utilizarea periuței de dinți normale sau electrice de către copil doar atunci când acesta a învățat să scuipe saliva după spălarea dinților și sub stricta supraveghere a unei persoane adulte.
  • Schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni deoarece, în timp prin folosire, aceasta se uzează și poate reprezenta o sursă importantă de bacterii.
  • Administrarea suplimentelor medicamentoase pe bază de fluor. Se recomandă administrarea de fluor sub formă de pastile în cazul copiiilor care poartă aparate ortodontice, în cazul celor care prezintă deficit în ceea ce privește dezvoltarea danturii, în cazul copiiilor cu dizabilități, în cazul celor care consumă foarte multe dulciuri, în lipsa unei alimentații echilibrate și în cazul celor care prezintă numeroase carii dnetare. În afara acestor situații, nu se recomandă administrarea de fluor în cazul copiiilor care respectă igiena dentară zilnică. Administrarea pastilelor cu fluor se recomandă a se efectua doar în urma recomandării medicului stomatoloc, sub dozaj fix conform vârstei, începând încă din perioada de sugar și pâna la vârsta de 14 ani.
  • Consultarea regulată a medicului stomatolog, pentru identificarea precoce și combaterea cariilor dentare sau a altor afecțiuni dentare sau gingivale.
  • În caz de apariție a durerii dentare, se poate recurge la una din următoarele metode de combatere a acesteia: masarea gingiilor cu ajutorul unui deget curat, aplicarea locală de geluri anestezice precum Dentinox sau Calgel, aplicarea locală a inelelor special concepute pentru gingii după ce acestea au fost menținute la temperaturi reduse în frigider, administrarea unui antiinflamator pe cale orală, precum Ibuprofen sau Paracetamol, în doze corespunzătoare vârstei, hidratare intensă și consumarea alimentației lichidiene până la ameliorarea dentalgiei. [1], [2], [3]

Data actualizare: 06-06-2019 | creare: 06-06-2019 | Vizite: 20701
Bibliografie
1. What Are the Causes of Yellow Teeth in Children?, link: https://www.superkidsdentistry.com/yellow-teeth-in-children/
2. Why Are My Kid's Teeth Yellow?, link: https://www.andersonpediatricdentistry.com/blog/post/why-are-my-kids-teeth-yellow.html
3. What Are the Causes of Yellow Teeth in Children?, link: https://www.livestrong.com/article/195026-what-are-the-causes-of-yellow-teeth-in-children/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: