Dispneea și oboseala sunt cele mai frecvente manifestări ale long-COVID-ului

Dispneea și oboseala sunt cele mai frecvente manifestări ale long-COVID-ului

©

Autor:

Dispneea și oboseala sunt cele mai frecvente manifestări ale long-COVID-ului
În urma apariÈ›iei pandemiei de SARS-CoV-2, cercetătorii au studiat intensiv efectele pe termen lung ale dezvoltării bolii COVID-19 È™i implicările acesteia în societate, economie È™i sănătate. Termenul de long-covid conturează ansamblul simptomatic reprezentat de dispnee inspiratorie, oboseală È™i stare generală alterată prezente È™i la 12 luni post-infectare.
Studiul s-a bazat pe analiza unor baze de date precum Embase, PubMed È™i Google Scholar. Pentru determinarea recuperării după infecÈ›ie, pacienÈ›ii analizaÈ›i de cercetători au oferit acestora informaÈ›ii relevante despre starea lor de sănătate, simptomele încă prezente, nivelul de calitate al vieÈ›ii È™i funcÈ›ionalitatea lor de zi cu zi.

Cercetătorii au observat că o treime din pacienÈ›ii care s-au recuperat după spitalizarea din urma infectării cu SARS-CoV-2 au continuat să prezinte oboseală È™i dispnee inspiratorie la patru luni după ce au fost externaÈ›i, iar starea lor generală era sub nivelul mediu al populaÈ›iei. De asemenea, aceÈ™tia au avut nevoie de concedii medicale frecvente chiar È™i la 6 luni după recuperare È™i au trebuit să îÈ™i ajusteze ritmul de la locul de muncă în funcÈ›ie de starea lor de sănătate, ce s-a dovedit a fi mai precară decât înainte.

Efectele long-COVID-ului nu sunt o noutate, acestea fiind comune unor multiple infecÈ›ii de tract respirator superior. Spre exemplu, un caz de infecÈ›ie cu sechele post-infecÈ›ioase este reprezentat de pneumonia comunitară, a cărei riscuri de resimÈ›ire a oboselii sau a dispneei după È™ase săptămâni de la infectare sunt de 42%, respectiv 39%. Valorile asociate infecÈ›iei cu COVID, însă, sunt mai mici, anume de 36% în cazul oboselii È™i de 29% pentru dispnee.

Prin intermediul studiului s-a descoperit È™i faptul că, pentru a prezenta simptome de long-COVID, persoanele infectate nu trebuie neapărat să necesite spitalizare. Au fost raportate cazuri de oboseală È™i dispnee la È™ase luni de la primul test pozitiv pentru SARS-CoV-2 la persoane care nu au făcut forme severe de boală, însă aceÈ™tia au ajuns să necesite consulturi medicale ulterior infectării cu o frecvență asemănătoare celor care au fost internaÈ›i.

Cu toate acestea, studiul este limitat de caracterul subiectiv al declaraÈ›iilor pacienÈ›ilor, dar existenÈ›a simptomelor asociate long-COVID-ului este o problemă pe care cercetătorii o studiază în continuare È™i doresc să o trateze.

sursa: News Medical
foto: Kleber Cordeiro / Shutterstock

Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 569
Bibliografie
Breathlessness and fatigue most common in self reported long-COVID, link: https://www.news-medical.net/news/20220324/Breathlessness-and-fatigue-most-common-in-self-reported-long-COVID.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinarea poate reduce riscul de long COVID-19
  • 92% dintre pacienÈ›ii cu COVID-19 sever prezintă simptome ale bolii la un an de la externare
  • 7 din 10 pacienÈ›i internaÈ›i cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum