Vaccinarea poate reduce riscul de long COVID-19
Autor: Domșa Dariana

La puÈ›in timp de la dezvoltarea È™i aprobarea primelor vaccinuri impotriva COVID-19, au fost demarate campanii ample de vaccinare la nivel global. Studiile au arătat că vaccinarea cu două doze împotriva COVID-19 a condus la o scădere rapidă a ratelor de infectare, dar È™i la o reducere importantă a spitalizărilor È™i a deceselor. Cu toate acestea, COVID-ul de lungă durată - long COVID, ce descrie o formă a bolii ce persistă peste 12 săptămâni de la debutul simptomelor iniÈ›iale, este înregistrat ca fiind un contributor semnificativ la povara bolii È™i la infecÈ›ia acută. La momentul actual, se cunosc puÈ›ine despre modul în care vaccinarea afectează persoanele care au deja simptome persistente asociate cu o infecÈ›ie anterioară cu virusul SARS-CoV-2.
O versiune preliminară a unui studiu care examinează acest aspect al bolii, este disponibil în prezent pe serverul medRxiv. În cadrul studiului au fost incluÈ™i peste 28.000 de participanÈ›i care au fost infectaÈ›i cu virusul cu 12 sau mai multe săptămâni înainte de ultima vizită, după care au fost vaccinaÈ›i. Majoritatea participanÈ›ilor primiseră ambele doze de vaccin până la 5 septembrie 2021 È™i peste 70% până la 3 februarie 2021.
Cercetătorii au descoperit că aproximativ un sfert dintre participanÈ›i au spus că au avut unele simptome de COVID-19 prelungit la un moment dat în timpul perioadei de studiu. Cotele au fost mai mici cu 0,3% pe săptămână după infecÈ›ie, au scăzut cu aproximativ 13% după prima doză de vaccin È™i apoi au scăzut din nou cu 0,3% pe săptămână până la a doua doză.
Unul din È™apte participanÈ›i a spus că simptomele persistente ale bolii au limitat un anumit aspect al vieÈ›ii de zi cu zi. După prima doză de vaccin, numărul pacienÈ›ilor ale căror simptome au limitat îndeplinirea activităților zilnice a scăzut cu 13%, iar mai apoi cu încă aproximativ 9%, după a doua doză. Simptomele individuale au scăzut, de asemenea, după fiecare doză de vaccin.
Rezultatele studiului sugerează că persoanele care aveau deja simptome persistente de COVID-19 păreau să fie mai puÈ›in susceptibile de a avea simptome continue după vaccinare, schimbarea fiind observabilă în perioada de urmărire după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Probabilitatea apariÈ›iei unor astfel de simptome a scăzut cu 13% È™i 9% după prima È™i a doua doză, cea din urmă persistând pe perioada de urmărire a studiului de 67 de zile.
sursa: News Medical
foto: Dmitry Demidovich/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testarea nazofaringiană poate fi folosită pentru depistarea celor care vor dezvolta simptome în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2
- OMS nu este împotriva administrării de ibuprofen
- Distanțarea socială în COVID-19: studiu de caz
- Unele dintre mutațiile observate la varianta Omicron cresc transmisibilitatea virusului SARS-CoV-2
intră pe forum