Două proteine oferă protecție împotriva bolilor cauzate de deteriorările ADN-ului

Două proteine oferă protecție împotriva bolilor cauzate de deteriorările ADN-ului

©

Autor:

Două proteine oferă protecție împotriva bolilor cauzate de deteriorările ADN-ului

Oamenii de È™tiință de la Facultatea de ȘtiinÈ›e Medicale a Universității din Copenhaga au descoperit cum anumite proteine pot păstra funcÈ›ia È™i integritatea ADN-ului uman, prin stabilizarea celulelor în timpul diviziunii celulare. Cercetarea acestora ar putea explica de ce persoanele care se nasc cu defecte înnăscute sau dobândite în anumite proteine nu pot avea un ADN stabil È™i au riscuri crescute de a dezvolta boli severe precum cancer, deficienÈ›a imunitară, demenÈ›a sau defecte de dezvoltare.

Proces esenÈ›ial al vieÈ›ii celulare, diviziunea celulară constă în înmulÈ›irea continuă a celulelor. Odată cu maturarea unei celule, o nouă etapă a ciclului celular începe. Procesul de diviziune celulară se desfășoară constant, el fiind necesar pentru supravieÈ›uire. MenÈ›inerea identității celulare È™i transmiterea informaÈ›iilor genetice fără greÈ™eli reprezintă o sarcină dificilă pe care trebuie să o îndeplinească celulele, în timpul diviziunii. ADN-ul uman este constant atacat, atât din mediul extern, cât È™i din mediul intern, de activitățile metabolice ale celulelor. Prin urmare, cetenele de ADN pot fi rupte în timpul ciclurilor de diviziune celulară. Acest lucru poate duce la deteriorarea genetică ireversibilă È™i într-un final la apariÈ›ia unor boli severe.

Cercetătorii danezi au identificat două proteine, numite 53BP1 È™i RIF1, care orchestrează reparaÈ›ia daunelor produse asupra ADN-ului uman, pentru a asigura stabilitate acestuia È™i pentru a preveni deteriorarea ADN-ului nevătămat vecin. Proteinele creează o schelă tridimensională în jurul catenelor rupte, concentrând apoi local proteinele speciale de reparaÈ›ie. În studiile anterioare, cercetătorii au presupus că proteinele acÈ›ionează doar în vecinătatea fracturilor de ADN, nu la nivelul acestora. În cazul actualei cercetări, graÈ›ie unor microscoape extrem de precise, oamenii de È™tiință au putut descoperi că proteinele se adună È™i cresc în jurul fracturii, până când depășesc dimensiunea fracturii. În acest mod poate fi păstrată integritatea sitului deteriorat, cât È™i a vecinătății sale.

Cercetarea oferă oamenilor de È™tiință instrumente moleculare ce pot fi folosite pentru a înÈ›elege mai bine modul în care daunele asupra ADN-ului uman cauzează afecÈ›iunile È™i de a proiecta medicamente care ar putea îmbunătății tratamentul pacienÈ›ilor cu ADN instabil. În absenÈ›a proteinelor 53BP1 È™i RIF1, părÈ›i mari ale cromozomului din vecinătatea ADN-ului fracturat se destramă rapid, ceea ce face ca distrugerea materialului genetic să fie exacerbată de încercările eÈ™uate ale celulelor de a se repara. Lipsa schelelor proteice ar putea explica de ce persoanele cu un ADN instabil sunt predispuse la anumite boli.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 461
Bibliografie
'Protein-scaffolding' for repairing DNA damage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191028104138.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum