Duplicitatea ureterala

©

Autor:

Duplicitatea ureterala este o anomalie destul de frecventa a tractului urinar fiind bilaterala intr-o cincime din cazuri. Exista doua forme una completa si alta incompleta.

Forma incompleta de duplicitate (in "Y") este cauzata de ramificarea mugurelui ureteral inainte de atingerea blastemului metanefric. Modificarile patologice sunt rare si pot consta in aparitia asa -numitului reflux uretero-ureteral datorita modificarii peristaltice la nivelul punctului de unire.

In forma completa se formeaza doua uretere complet separate. Ureterul care dreneaza polul superior poate fi obstruat sau ectopic (mai ales la femei) iar cel care dreneaza polul inferior se poate deschide lateral, fapt ce determina reflux vezico- ureteral. Manifestarile clinice variaza de la asimptomatic (in majoritatea cazurilor) la semne de infectie, incontinenta urinara (doar la femei datorita deschiderii ectopice extraurinare a ureterului polului superior), dureri abdominale sau lombare. Malformatia este observata in majoritatea cazurilor urografic. Ultrasonografia (dilatatia sistemului colector) si cistoscopia (doua orificii ureterale) pot fi de ajutor in unele cazuri.

Tratamentul constand in pieloureterostomie, ureteroureterostomie sau reimplantarea uretero-vezicala este necesar doar in cazurile cu simptomatologie bogata sau cu aparitia complicatiilor (reflux, infectii recidivante, etc).

Data actualizare: 15-07-2011 | creare: 30-03-2009 | Vizite: 8225
Bibliografie
Urologie Anomaliile congenitale ale ureterului pag 14-20 V.Radu, V. gheorghiu, C. Costache, Edit. ,, Gr.T.Popa" 2002
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!