E normal să faci pipi noaptea?

©

Autor:

E normal să faci pipi noaptea?

Potrivit unor date oficiale, o treime dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 ani se confruntă cu urinarea nocturnă și circa 43% dintre femeile de aceeași vârstă. În cazul persoanelor peste 70 ani, două treimi dintre bărbați și femei merg la toaletă o dată pe noapte și 60% dintre aceștia merg cel puțin de două ori pe noapte. Cu alte cuvinte, multă lume face pipi noaptea, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă urinările devin din ce în ce mai frecvente. (1)

Care sunt cauzele urinării nocturne?

Există mai multe posibile cauze care pot sta la baza urinării nocturne. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele.

Probleme medicale

Un număr important de boli pot crește riscul de urinare pe timpul nopții. Cele mai comune sunt infecțiile urinare însă acestea sunt însoțite și de o nevoie de a face pipi pe timpul zilei. Alte probleme de sănătate manifestate prin urinări nocturne includ: (2)

 • infecții ale prostatei sau prostată mărită
 • tumori la nivelul vezicii urinare, a prostatei sau în zona pelviană
 • diabet
 • anxietate
 • infecții ale rinichilor
 • apnee în somn
 • umflarea picioarelor
 • afecțiuni neurologice precum boala Parkinson, scleroza multiplă sau fracturi de compresie ale coloanei vertebrale

Sarcina

Urinatul pe timpul nopții poate fi un semn timpuriu al sarcinii. Urinarea nocturnă poate apărea la începutul sarcinii dar și atunci când uterul începe să apese pe vezica urinară. (3)

Unele medicamente

Unele medicamente au ca efect secundar urinarea nocturnă. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul diureticelor recomandate în cazurile de hipertensiune articulară. (4, 5)

Stilul de viață

Un alt motiv foarte popular pentru care faci pipi noaptea este excesul de fluide din timpul zilei, mai ales seara. Dacă bei mult alcool sau băuturi cu cafeină (cafea, ceai verde sau negru, băuturi energizante) crești probabilitatea de a urina pe timpul nopții. (6, 7)

Care sunt simptomele?

Poți face pipi noaptea ocazional sau în fiecare zi. Simptomele includ urinare excesivă, urinare frecventă, senzația de urinare (chiar și atunci când nu elimini un volum mare) sau un volum redus de urină. (8, 9)

Cum este diagnosticată?

Pentru un plus de acuratețe este bine să ții un jurnal în care să notezi când și ce cantități de lichide consumi, când mergi la toaletă, ce medicamente iei și ce alte simptome observi (usturime la urinare, miros neplăcut, urină tulbure, etc.). Este bine să ții acest jurnal pe o perioadă de minim două zile. Este foarte posibil ca doctorul să vrea să știe: (10, 11)

 • când a început urinarea nocturnă
 • de câte ori mergi la toaletă în fiecare noapte
 • elimini un volum mai mare sau mai mic de urină
 • câtă cafeină consumi în fiecare zi
 • urinarea nocturnă îți afectează capacitatea de odihnă
 • consumi alcool? Cât de mult?
 • ți-ai schimbat recent dieta


Cum se tratează urinarea nocturnă?

De cele mai multe ori, cazurile de urinare nocturnă se tratează prin restricționarea consumului de lichide (mai ales, cafea, ceai și alcool).

De asemenea, specialiștii recomandă schimbarea orei la care iei diuretice (dacă este cazul) cu cel puțin șase ore înainte de culcare. Este recomandat să ții picioarele sus pentru a preveni acumularea de fluide. (8, 11)

Dacă este nevoie de medicamente, doctorul va recomanda anticolinergice (medicamente care reduc simptomele unei vezici urinare hiperactive), diuretice care reglează producția de urină (de exemplu, bumetanivă sau furosemidă) și desmopresină (pentru a determina rinichii să producă mai puțină urină). (8, 10)

De asemenea, este bine să consumi lichide cu cel mult două ore înainte de culcare și să reduci consumul de alimente care pot stimula vezica (ciocolată, mâncăruri picante, alimente acide și îndulcitori artificiali) sau masa de prânz să fie ultima la care le consumi. (10)

De cele mai multe ori, dacă faci pipi noapte nu este o problemă gravă. Dacă totuși reduci consumul de lichide înainte de culcare timp de 2-3 zile și problema persistă, este bine să te adresezi unui doctor.


Data actualizare: 23-09-2019 | creare: 23-09-2019 | Vizite: 2970
Bibliografie
1. The Prevalence and Causes of Nocturia. https://www.auajournals.org/doi/full/10.1016/j.juro.2010.04.011
2. Nocturia. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14510-nocturia
3. STUDIES OF NOCTURIA IN NORMAL PREGNANCY . https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1471-0528.1973.tb02147.x
4. Nocturia linked to hypertension, diuretic use in community-based study of black men. https://www.mdedge.com/cardiology/article/148427/hypertension/nocturia-linked-hypertension-diuretic-use-community-based
5. A practical approach to the management of nocturia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698733/
6. Fluid intake-to-bed time, nocturia frequency and the risk of urothelial carcinoma of the bladder: a case-control study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5665043/
7. Guidance on water intake effectively improves urinary frequency in patients with nocturia. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/iju.12387
8. Nocturia or Frequent Urination at Night. https://www.sleepfoundation.org/articles/nocturia-or-frequent-urination-night
9. How to treat an overactive bladder at night. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316869.php
10. Nocturia: diagnosis and management for the primary care physicians. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26924591
11. Nocturia and Aging: Diagnosis and Treatment. https://www.ackdjournal.org/article/S1548-5595(10)00076-5/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum