Ecografia mamară - indicații și informații utile
Ecografia mamară reprezintă o investigație imagistică neinvazivă, nedureroasă, ce utilizează ultrasunete (unde sonore) cu scopul de a vizualiza structura sânului. (1)
Aceasta poate fi atât o investigație de rutină care este recomandată de către medic la o anumită perioadă de timp sau poate fi efectuată atunci când se suspectează diverse anomalii sau pacienta prezintă durere la palparea sânilor. (1)
Ecografia mamară este, de obicei, recomandată femeilor ce dețin din punct de vedere tisular țesut glandular dens. Astfel, pentru realizarea ecografiei mamare se încadrează femeile cu vârsta sub 35 de ani sau cele care alăptează. (1, 3)
Mamografia este tot o investigașie imagistică efectuată la nivelul sânilor, dar are recomandarea de a se realiza femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. (1)
Care sunt indicațiile realizării unei ecografii mamare?
- Dacă sunteți însărcinată
- Dacă aveți sub 25 de ani
- Dacă se supectează noduli sau chisturi la nivelul sânilor
- Dacă asociați durere intensă la palparea sânilor mai ales în perioada ciclului menstrual
- Dacă se suspectează o tumoră mamară sau alte patologii
- Pentru a îndruma chirurgul în realizarea unei biopsii, atunci când aveți indicație (2)
- Localizarea exactă a leziunilor cu descrierea acestora, permițând realizarea unei biopsii înainte de o intervenție chirurgicală.
- Ca și adjuvant la evaluarea sânului dens din punct de vedere mamografic
- Evaluarea de rutină a implanturilor mamare
- Atunci când mamografia este contraindicată (3)
Cum mă pregătesc înainte de a realiza o ecografie mamară?
Nu este necesară o pregătire riguroasă înainte de ecografie, lucrurile fiind foarte simple. Nu este necesar să evitați să mâncați sau să beți apă înainte de o ecografie mamară.
Cu toate acestea, este recomandat să:
- Evitați aplicarea unor loțiuni de corp înainte de ecografie pentru a nu exista probleme privind acuratețea testului.
- Dacă aveți bijuterii la momentul realizării, cel mai bine este să le dați jos
- Va fi necesar să vă dezbrăcați de la talie în sus. (4)
Majoritatea pacientelor sunt reticiente atunci când trebuie să se dezbrace, mai ales dacă este este vorba de un doctor, și nu de o doamnă doctor. De obicei, medicii sunt obișnuiți cu acest fel de intervenții și nu trebuie să vă fie rușine.
De asemenea, în momentul ecografie mamare, va fi examinată si axila pe lângă sân. La nivel axilar se pot vizualiza ganglionii și dacă acestea sunt inflamați. (4)
Cum se realizează o ecografie mamară?
Procedura este una neinvazivă și nedureroasă. Nu aveți de ce să mergeți stresate la o ecografie mamară, deoarece procedura este una simplă.
După ce vă dezbrăcați de la talie în sus va trebui să vă întindeți pe spate. Medicul vă va aplica un gel transparent la nivelul sânilor și axilei, având rolul de a ajuta undele din transductor să treacă prin piele, proiectând astfel o imagine. (4)
Transductorul este asemeni unei baghete pe care medicul o mută pe întreaga suprafața a sânului, vizualizând astfel țesuturile. (4)
Această ecografie permite vizualizarea și înregistrarea în timp real a țesuturilor glandei mamare, identificând astfel posibile anomalii. Dacă se identiifcă ceva suspect, medicul poate „îngheța imaginea”, salvând astfel zonele ce prezintă modificări.
Ecografia mamară durează, de obicei, aproximativ 30 de minute, iar pe durata intervenției poate fi necesar să vă schimbați poziția pentru a vizualiza cât mai corect. (4)
Care sunt beneficiile realizării ecografiei mamare?
Ecografia este extrem de utilă mai ales când prezentați o simptomatologie anume, precum durere frecventă la nivelul sânului, fie spontan, fie la palpare.
Durerea poate fi mult accentuată în timpul ciclului menstrual, iar o ecografie de rutină poate fi realizată pentru a vă asigura că nu aveți vreo problemă de sănătate, iar ciclul menstrual decurge în mod fiziologic.
Printre beneficii se numără:
- Ecografia este neinvazivă: nu utilizează radiații, nu este nevoie de utilizarea acelor sau a injecțiilor, fiind complet nedureroasă
- Nu este o investigație scumpă, fiind disponibilă la scară largă
- Este sigură
- Scanarea cu ultrasunete oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X, precum radiografia.
- Oferă avantajul imaginilor în timp real, ce pot ajuta în realizarea biopsiilor cu ac și aspirații de lichid. (5)
Prezintă ecografia mamară limitări?
Ecografia poate reprezenta unele limitări din punct de vedere al diagnosticului. Astfel, unele tumori mamare nu sunt vizualizate timpuriu la ecografie, fiind vizibile doar ca și calcificări la mamografie. (5)
Atunci când există riscul unui diagnostic incert, este recomandată biopsia de la nivelul leziunii respective, tocmai pentru a se putea analiza din punct de vedere morfologic.
Realizarea unei biopsii este cea care poate confirma dacă leziunea este una benignă (necanceroasă) sau malignă. Marea majoritate sunt leziuni benigne. (5)
Privind detecarea unei cancer timpuriu, mamografia mamară are o acuratețe mai mare. Totuși, mamografia nu este recomandată la orice vârstă, mai ales adolescentelor. Ea poate fi totuși indicată doar în situații excepționale, când se supectează un posibil cancer iar diagnosticul este incert în urma ecografiei mamare. (5)
Are ecografia mamară contraindicații?
Răspunsul este nu. Fiind o metodă imagistică neinvazivă, ce nu folosește radiații, orice femeie poate realiza acest tip de ecografie, fiind o investigație sigură pentru pacientă. (5)
Având marele avantaj de a nu folosi radiații, ecografia este indicată și pentru femeile însărcinate, neprezentând riscuri pentru făt. (4)
Ce se poate observa în urma realizării ecografiei mamare?
În urma ecografiei se pot observa de cele mai multe ori ganglioni inflamați sau prezența de noduli. Cu toate acestea însă, uneori se pot observa anumite formațiuni care sunt fie tumori benigne (necanceroase), fie formațiuni maligne. (4)
Este important de reținut faptul că majoritatea formațiunilor benigne, dacă sunt depistate precoce și se inițiază tratament corect, au un risc mic de malignizare. (4)
În urma ecografiei se poate pune diagnosticul de boală fibrochistică sau de sâni fibrochistici, ce reprezintă o tumoră benignă (necanceroasă) în care sânii prezintă niște noduli la palpare. (7)
Această boală nu este una amenințătoare de viață, dar poate deranja pacienta, iar nodulii pot deveni ușor incomozi sau dureroși. De obicei durerea este accentuată de prezența ciclului menstrual sau chiar înainte de menstruație, sau de oricare alte modificări hormonale. (7)
În urma studiilor efectuate, s-a concluzionat faptul că majoritatea femeilor ajung să dezvolte noduli la nivelul sânilor pe parcursul vieții, fiind o patologie frecvent întâlnită.
Deși este frecvet întânită, este recomandat să faceți o vizită de rutină la un medic pentru a putea preveni alte patologii care pot fi asimptomatice la debut. (7)
Fibroadenomul mamar reprezintă existența unui nodul, necanceros (beningn), ferm, bine delimitat, și adesea dureros. Acesta apare frecvent la pacientele sub vârsta de 30 de ani. (8)
De regulă, creșterea nodulului este una lentă. În caz contrar, dacă nodulul atinge dimensiuni foarte mari poate conduce către deformarea sânului și asimetrie. (8)
Se consideră faptul că nodulii pot crește în dimensiuni în timpul sarcinii, iar după atingerea perioadei de menopauză acestea pot să mai scadă. (8)
Conform Fundației American Society of Breast Surgeons, se consideră că aproximativ 10% dintre femeile din Statele Unite, primesc un astfel de diagnostic pe parcursul vieții. (8)
Cauzele de dezvoltare a fibroadenoamelor nu sunt pe deplin cunoscute. Pot fi însă asociate cu nivelul de estrogen existent sau cu consumul de contraceptive orale înainte de vârsta de 20 de ani. (8)
Papilomul intraductal reprezintă o altă tumoră de dimensiuni mici care poate fi decelată în urma ecografiei mamare. Acesta apare frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani. (9)
Această tumoră se dezvoltă la nivelul ductelor galactofore ale glandei mamare, fiind cele responsabile de formarea laptelui matern. Dacă la nivelul ductelor crește o singură tumoră, se va numi papilom intraductal solitar. (9)
Acest papilom se poate prezenta drept un nodul mai mare lângă mamelon sau mai mulți noduli situați mai departe de mamelon. (9)
Simptomatologia acestor afecțiuni ale glandei mamare este una foarte asemănătoare cu a altor patologii, durerea fiind de obicei prezentă în momentul creșterii în dimensiuni. (9)
Necroza adipoasă poate reprezenta o porțiune de țesut mamar deteriorat sau mort care s-a format în urma unei intervenții chirurgicale sau a unei traume suferite. (4)
Acestea sunt o parte dintre cele mai frecvente afecțiuni de care suferă femeile și care se pot identifica cu ușurință în urmai unei ecografii mamare. (4)
Concluzii
Ecografia mamară are marele avantaj de a fi printre cele mai sigure investigații care nu vă poate aduce niciun risc după efectuarea ei. Având în vedere că nu folosește radiații, precum radiografiile, sunt recomandate și femeilor însărcinate.
Este important să realizați măcar un control de rutină pentru a ști sigur că nu suferiți de vreo afecțiune. Chiar și în caz contrar, punerea unui diagnostic precoce poate ajuta foarte mult să opriți o posibilă evoluție nefavorabilă a bolii.
2. Ecografia mamară, link: https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-ultrasound
3. Ecografia mamară, link: https://www.insideradiology.com.au/breast-ultrasound-hp/
4. Înțelegerea ecografiei mamare , link: https://www.healthline.com/health/breast-ultrasound
5. Ecografia mamară, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastus
6. Noduli mamari, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastlumps
7. Boala fibrochistică a sânilor, link: https://www.healthline.com/health/fibrocystic-breast-disease
8. Fibroadenomul mamar, link: https://www.healthline.com/health/fibroadenoma-breast
9. Papilomul intraductal, link: https://www.healthline.com/health/intraductal-papilloma
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Chist san
- Interpretare ecografie mamara
- Ecografie mamara
- Mamografie si ecografie bilaterala
- Punctie biopsie de san
- Chist poliseptat, ganglioni inflamatori - ecografie mamara.
- Ecografie mamara
- Ecografie mamara
- Placard posibil displazic