Educatia medicala deficitara ii face pe unii diabetici sa nu-si trateze boala

Data publicării: 27-05-2007

Diabetul este considerat de specialisti o epidemie ascunsa, multi fiind cei care isi descopera boala intamplator. Studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca numarul bolnavilor de diabet, in intreaga lume, ar putea fi de trei ori mai mare decat cel inregistrat. Potrivit cercetatorilor OMS, cel putin 50% dintre bolnavii de diabet de tip doi nu sunt constienti de boala pe care o au.
    Datele statistice sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste numarul diabeticilor. Astfel, in anul 2000, la nivel mondial, numarul acestora era de 178 de milioane si se estimeaza ca in 2030 va ajunge la 366 de milioane de bolnavi.
    Incidenta acestei boli este in crestere cu 4-5% in tarile industrializate si cu 200% in tarile in curs de dezvoltare. 85-95% dintre bolnavii  de diabet sunt pacienti cu diabet zaharat de tip doi, incidenta cea mai mare aflandu-se in Emiratele Arabe, unde 20% dintre locuitori sunt afectati. in Europa se poate vorbi de o pandemie, deoarece exista sase milioane de cazuri noi anual, sustin specialistii.
    Potrivit acestora, diabetul zaharat ucide mai mult decat HIV/SIDA, iar ceea ce este foarte grav sunt complicatiile micro si macro vasculare care, pana la urma, sunt fatale.
    ""in Romania, diabetul de tip doi afecteaza peste 4% din populatie, iar in 2025 procentul va creste cu 6-7%. Ne confruntam cu o reala problema, mai ales ca 2% din populatie nu este diagnosticata"", este de parere prof.dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
    in judetul Valcea, peste 28% dintre bolnavii de diabet, diagnosticati la medicul specialist, refuza sa se trateze, neprezentandu-se la cabinetul medical pentru a primi medicatia necesara.
    "Nu stim care ar putea fi motivele unei asemenea atitudini, iar cei 2.513 bolnavi diagnosticati care isi refuza tratamentul reprezinta un numar mare, de natura sa  ingrijoreze. Acesti oameni nu sunt constienti de riscul la care se expun. Pe baza datelor din policlinica, vom incerca sa ii identificam in listele medicilor de familie si sa ii convingem ca nu este bine sa isi ignore boala", explica directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Valcea, Rodica Margineanu.
    Potrivit acesteia, persoanele respective au fost diagnosticate cu diabet fie cu ocazia unor controale periodice de rutina, fie cand li s-au facut analize de laborator pentru depistarea altor afectiuni de natura clinica.
    "Probabil ca cei mai multi dintre acesti bolnavi nu au aflat ca tratamentul pentru diabet este 100% gratuit. Unii poate prefera sa nu il creada pe medicul specialist, iar altii adopta o atitudine defetista, ceva de genul "cu o moarte toti suntem datori". Acest comportament denota o educatie medicala deficitara, care trebuie combatuta", spune Rodica Marginean.
    in acest moment, in judetul Valcea sunt diagnosticate cu diabet 8.915 persoane, dintre care numai 6.402 se afla in tratament, iar potrivit specialistilor, din cauza factorilor genetici si nu numai, numarul persoanelor susceptibile de a suferi de diabet ar putea fi mai mare decat cel al bolnavilor diagnosticati.
    in judetul Constanta, aproximativ 14.500 de persoane sunt inregistrate ca fiind bolnave de diabet si sunt sub tratament, 2.000 dintre bolnavi fiind dependenti de insulina.
    Pe langa acesti diabetici considerati activi, pentru ca cel putin o data pe an se prezinta la medicul specialist pentru control si tratament, mai sunt alti peste 2.000 de bolnavi de diabet, care au fise medicale intocmite in urma cu 3-4 ani, fara a mai cere consultatii de atunci.
    "Cred ca diabeticii pasivi nu se trateaza medical din comoditate, cu toate ca tratamentul este gratuit, bazandu-se pe faptul ca nu-i doare nimic. Vor veni la medic, probabil, cand va fi prea tarziu", este de parere coordonatoarea judeteana a programului pentru diabetici, Anamaria Mateescu, care precizeaza ca, in judet, sunt descoperite lunar cate aproximativ 200 de noi cazuri de diabet.
    in Salaj, numarul persoanelor care se imbolnavesc de diabet este in continua crestere, rata anuala fiind, conform datelor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, de aproximativ 10%.
    Directorul de relatii contractuale al Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, Marius Tautu, afirma ca in judet, la o populatie de aproximativ 240.000 de locuitori, sunt inregistrate circa 6.000 de persoane cu diabet si ca bolnavii urmeaza o forma de tratament, cu exceptia a 100 de persoane care figureaza in evidente cu diabet, dar nu urmeaza un tratament medicamentos, ci doar o dieta specifica.
    in judetul Giurgiu, sunt 3.600 de diabetici, dintre care 200 fac tratament cu insulina, 1.600 iau antidiabetice orale, iar diferenta sunt sub regim alimentar.
    Potrivit sefului sectiei de diabet din cadrul Spitalului Judetean Giurgiu, Gelu Popescu Guinea, in judet nu sunt diabetici care sa refuze tratamentul. "Sunt unii care il considera nepotrivit sau incearca sa amane momentul intrarii sub tratament, dar prin discutii si consiliere se ajunge la tratament", spune dr.Gelu Popescu Guinea.
    in Bistrita-Nasaud, peste 82% dintre cele 4.500 de persoane care sufera de diabet sunt sub tratament, avand nevoie de insulina sau antidiabetice orale.
    Potrivit purtatorului de cuvant al Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate, Oana Bodor, ceilalti diabetici, aproximativ 900 de persoane, nu primesc aceste tipuri de tratament pentru ca nu li s-a recomandat acest lucru, dar sunt trecuti la regim, sub supravegherea medicului.
    in Bistrita-Nasaud, nu s-au raportat cazuri de renuntare la tratament si nici probleme legate de eliberarea retetelor gratuite pentru diabetici.
    in judetul Brasov, numarul bolnavilor de diabet este in usoara crestere. Coordonatorul programului de diabet la nivel de judet din partea Autoritatii de Sanatate Publica, dr.Cristian sovaiala, spune ca, pana in acest moment, nu s-au inregistrat refuzuri din partea bolnavilor in ceea ce priveste administrarea tratamentului.
    "Daca exista vreun caz pe care noi nu il stim, respectivul o face pe proprie raspundere. Tratamentul pentru aceasta boala trebuie respectat. Medicamente exista si in cel mai scurt timp si insulina se va putea procura de la farmaciile cu circuit deschis", explica dr. Cristian sovaiala.
    in judetul Brasov sunt inregistrate  18.365 de persoane cu diabet. Dintre acestea, 2.731 depind de insulina, 7.255 urmeaza tratamentul cu antidiabetice orale, iar restul sunt cei cu dieta.
    Potrivit dr. Cristian sovaiala, campania de controale in spitalele publice, desfasurata din ordinul ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu, in perioada 18 mai-8 iunie, urmareste si Programul National de Diabet, precum si alte boli de nutritie si se va vedea foarte clar daca  bolnavii de diabet zaharat respecta programarea pentru controlul periodic la medicul specialist, aprovizionarea cu medicamente, stocul de insulina existent in farmaciile unitatilor sanitare, comparativ cu necesarul real pentru perioada urmatoare.
    Diabeticii din Timis sunt grijulii cu sanatatea lor, fiind constienti de faptul ca intreruperea tratamentului le-ar fi fatala.
    seful Clinicii de Boli de nutritie din cadrul Spitalului Judetean de urgenta Timisoara, prof. Viorel serban, a declarat ca nu s-au inregistrat vreodata cazuri de bolnavi luati in evidenta, care sa nu se fi prezentat la control pentru a-si verifica starea de sanatate sau pentru prescrierea tratamentului de catre specialist.
    "Practic, diabeticii nu au cum sa nu se prezinte la medic pentru control si tratament pentru ca asta ar insemna sinucidere. Bolnavii de diabet insulino-dependenti nu pot trai fara tratamentul de specialitate", explica prof. Viorel serban.
    in judetul Timis, sunt luati in evidenta circa 13.000 de diabetici, numarul lor crescand anual cu alti circa 1.800-2.000 de noi suferinzi de aceasta boala, dintre care aproximativ 10 sunt copii.
    Pe de alta parte, prof. Viorel serban a mentionat faptul ca nu se inregistreaza disfunctionalitati in ceea ce priveste procurarea medicatiei gratuite pentru aceasta categorie de bolnavi cronici, deocamdata, acestora onorandu-li-se retetele din stocul farmaciei spitalului.
    Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate(CJAS) Teleorman a alocat, anul trecut, suma de 1.563.797 de lei pentru medicamentele acordate prin Programul National de Diabet. Potrivit medicului sef al CJAS, Marius Nica, numarul bolnavilor de diabet care au facut tratament in prima parte a acestui an se ridica la circa 5.700.
    Managerul programului in Teleorman, dr. Virgil Vlasceanu de la Ambulatoriul de Specialitate din Alexandria, crede ca in judet exista aproape 10.000 de oameni cu o astfel de afectiune. Cum boala evolueaza de obicei lent, cei suferinzi afla intamplator de modificarea glicemiei, atunci cand, de regula, fac analize de laborator pentru alte afectiuni.
    Potrivit sursei citate, circa 20% dintre pacientii care vin la medicul specialist pentru a li se prescrie un regim alimentar si medicamente, ulterior nu mai vin la control si intrerup tratamentul, pentru a reveni la doctor abia dupa ce apar complicatiile.
    in Bihor, sunt inregistrati 18.000 de diabetici. Din acest total, 10.100 sunt sub tratament neinjectabil, 4.900 cu insulina si aproape 900 cu insulina si tablete. seful sectiei de diabetologie a Spitalului Judetean, dr. Amorin Popa, apreciaza ca numarul diabeticilor din Bihor este mai aproape totusi de realitate, dupa Bucuresti, datorita monitorizarii mai atente. Astfel, anual in Bihor sunt depistati circa 500 de cazuri noi de diabet.
    Dr. Amorin Popa a adaugat ca in Romania figureaza in scripte 450.000 de diabetici, dar apreciaza ca numarul real al romanilor cu diabet se ridica la aproape 1.500.000.
Sursa: Rompres, 27-05-2007, Vizualizari 1640
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.