Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor

Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor

©

Autor:

Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor

Administrarea nejustificată și rezistența la antibiotice constituie din nefericire unele dintre problemele majore de sănătate publică la ora actuală pe glob.

DeÈ™i antibioticele joacă un rol critic în vindecarea pacienÈ›ilor atunci când sunt utilizate în mod raÈ›ional, efectele secundare ale utilizării lor nejustificate clinic nu pot fi ignorate din prisma frecvenÈ›ei tot mai mari È™i a potenÈ›ialului de agravare al acestora.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific JAMA Internal Medicine, aproximativ 50% dintre pacienÈ›ii spitalizaÈ›i primesc cel puÈ›in 1 tip de antibiotic pe perioada internării, tratament care nu este lipsit de cele mai multe ori de efecte secundare, estimându-se că în circa 20 – 30% dintre cazuri antibioterapia nu a fost necesară.

Riscurile cu care se asociază utilizarea irațională a antibioticelor sunt numeroase și includ:

  • reacÈ›iile alergice,
  • efectele toxice organice – gastrointestinale, dermatologice, musculoscheletale, hematologice, hematologice, hepatobiliare, renale, cardiace È™i neurologice,
  • infecÈ›iile cu bacterii multirezistente la antibiotice È™i infecÈ›iile cu Clostridium difficile.


Citiți mai multe despre prevenirea rezistenței la antibiotice din ghidul pentru pacienți

Studiul s-a desfășurat pe un lot de 1488 pacienÈ›i ai spitalului Johns Hopkins cu vârste între 49 È™i 69 de ani, dintre care un număr de 298, reprezentând 20% dintre participanÈ›ii la studiu, au manifestat cel puÈ›in 1 efect advers în urma administrării de antibiotice după minimum 24 de ore de la iniÈ›ierea terapiei.

Mai mult decât atât, 20% dintre efectele secundare ale antibioterapiei au fost atribuite antibioticelor prescrise pentru condiÈ›ii care nu necesitau de la bun început un astfel de tratament.



Sursa: JAMA Internal Medicine

Alte studii ce au analizat relația dintre administrarea antibioticelor și reacțiile adverse ale antibioterapiei, iar prezența unui singur efect secundar a fost asociat cu creșterea perioadei de spitalizare și a costurilor totale de tratament.

Concluziile acestui studiu se aliniază recomandărilor potrivit cărora antibioterapia trebuie să fie rezervată exclusiv afecÈ›iunilor ce necesită într-adevăr acest tratament pentru vindecare È™i nu cu scop profilactic, în boli prezumate.

Data actualizare: 27-04-2019 | creare: 28-07-2017 | Vizite: 2132
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecÈ›iile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar È™i dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum