Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
Autor: Mancaș Mălina
Ce este rezistența la antibiotice și cum ne afectează?
RezistenÈ›a la antibiotice apare atunci când bacteriile se modifică È™i devin rezistente la antibioticele folosite pentru tratarea infecÈ›iilor pe care le cauzează. Supra-administrarea È™i administrarea necorespunzătoare a antibioticelor a accelerat acest proces de-a lungul timpului, ducând la creÈ™terea nivelului de rezistență. SiguranÈ›a È™i eficienÈ›a transplantului de organe, a chimioterapiei È™i a intervenÈ›iilor chirurgicale sunt din ce în ce mai afectate din cauza infecÈ›iilor È™i a bacteriilor rezistente la antibiotice.Antibioticele sunt medicamente ce tratează o serie de boli cauzate de gemeni (bacterii), ca pneumonia. Sunt medicamente puternice ce pot cauza efecte adverse È™i trebuie administrate cu precauÈ›ie.
Când nu acÈ›ionează corespunzător, acestea pot cauza:
- prelungirea timpului de vindecare, apariția infecțiilor ce se tratează mai greu;
- apariția complicațiilor și a altor boli adiacente;
- infecÈ›ia se poate răspândi la alte zone din corp;
- creșterea necesității vizitelor la medic;
- necesitatea administrării unor medicamente mai puternice și mai scumpe;
- creșterea riscului de deces cauzat de infecțiile bacteriene.
Antibioticele distrug atât bacteriile dăunătoare, cât È™i pe cele benefice care protejează organismul de infecÈ›ii, motiv pentru care este recomandată administrarea corespunzătoare È™i limitată. În caz contrar, se dezvoltă bacterii rezistente la antibiotice care nu mai permit creÈ™terea celor benefice. Mai mult decât atât, aceste bacterii negative transmit efectul de rezistență È™i altor bacterii.
În Uniunea Europeană, rezistenÈ›a la antibitoice cauzează peste 25.000 decese anual È™i adăugarea a peste 2,5 milioane extra zile de spitalizare. OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății avertizează că există riscul ca în curând antibioticele să devină inutile pentru multe boli, chiar È™i infecÈ›ii aparent uÈ™oare să poată fi fatale dacă nu pot fi tratate corespunzător.
Din păcate, România se află în topul țărilor în ceea ce priveÈ™te rezistenÈ›a la antibiotice, problema infecÈ›iilor nocosomiale, eliberarea de antibiotice fără prescripÈ›ie medicală - o ameninÈ›are extem de mare la adresa întregii populaÈ›ii conform Institutului NaÈ›ional de Sănătate Publică. Ministerul Sănătății a lansat campania de interes public numită „Nu antibiotice la-întâmplare”, cu scopul de a creÈ™te gradul de conÈ™tientizare privind utilizarea necorespunzătoare È™i abuzivă a antibioticelor. În luna noiembrie se organizează Săptămâna Mondială a prevenirii RezistenÈ›ei la Antibiotice de căte OMS, iar pe 18 noiembrie este Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, cu scopul de a atrage atenÈ›ia publicului larg privind principalele efecte adverse ale administrării inadecvate de antibiotice.
Cele mai rezistente bacterii care cauzează infecții grave sunt:
- Escherichia coli (rezistență de 57,2%);
- Enterococcus faecalis (32,2%);
- Klebsiella pneumoniae (30,3%);
- Pseudomonas aeruginosa (19,3%);
- Staphylococcus auerus (16,8%);
- Streptococcus pneumoniae (14,6%).
Cauze
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control), FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) și Ministerului Sănătății, principalele cauze ale rezistenței la antibiotice sunt:- supraconsumul și prescrierea abuzivă de antibiotice;
- administrarea antibioticelor când nu este cazul, în special prin automedicaÈ›ie (antibioticele NU sunt medicamente universale È™i nu pot trata orice boală);
- nerespectarea planului de tratament (administrarea prelungită sau întreruperea tratamentului fără acordul medicului);
- suprautilizarea antibioticelor în fermele de animale È™i cele piscicole;
- controlul deficitar al infecțiilor din spitale și clinici;
- nerespectarea normelor de igienă personală și publică;
- lipsa unor noi antibiotice dezvoltate.
Iată cum se răspândeÈ™te rezistenÈ›a la antibiotice:
- 1. Dezvoltarea rezistenÈ›ei: administrarea necorespunzătoare de antibiotice (în cazul oamenilor È™i animalelor) duce la dezvoltarea de bacterii rezistente în organism;
- 2. Expunerea: pacienÈ›ii sunt contaminaÈ›i cu bacterii de la alte persoane sau din cauza igienei deficitare È™i a microbilor din mediul înconjurător; de asemenea, bacteriile rezistente din organismul animalelor rămân în carnea È™i celelalte produse de origine animală care sunt consumate de oameni, dar bacteriile se pot transmite de la animal la om È™i prin apa, solul sau aerul contaminat;
- 3. Impactul: 1 din 5 infecÈ›ii rezistente sunt cauzate de germeni de la animale È™i oameni contaminaÈ›i; astfel, bacteriile rezistente se răspândesc la populaÈ›ia generală.
Cum puteți preveni rezistența la antibiotice?
- NU luați antibiotice fără recomandarea și prescripția medicului (acestea au efecte adverse).
- ÎntrebaÈ›i medicul dacă se pot fac teste pentru a vă asigura că antibioticul prescris este cel necesar.
- Urmați planul de tratament indicat de medic (nu săriți peste doze, luați toate pastilele prescrise, chiar dacă vă simțiți mai bine).
- Nu utilizaÈ›i È™i nu daÈ›i altcuiva antibioticele rămase. Nu luaÈ›i antibioticele prescrise pentru altă persoană (antibioticele tratează infecÈ›ii specifice, astfel că administrarea unui antibiotic nepotrivit poate întârzia tratamentul corect È™i permite multiplicarea bacteriană). După finalizarea tratamentului, aruncaÈ›i restul antibioticului rămas.
- PreveniÈ›i infecÈ›iile prin spălarea frecventă a mâinilor, manipularea în condiÈ›ii de maximă igienă a alimentelor, menÈ›inerea igienei apei potabile, evitarea contactului cu persoane bolnave, prevenirea bolilor cu transmitere sexuale È™i imunizarea periodică. De asemenea, când sunteÈ›i bolnavi, evitaÈ›i contactul cu alte persoane, pentru a preveni răspândirea germenilor.
- Nu luaÈ›i antibiotice pentru infecÈ›ii virale ca răceala sau gripa. Antibioticele tratează doar infecÈ›iile bacteriene. InfecÈ›iile virale ca răceala, gripa, durerile de gât, majoritatea cazurilor de tuse sau bronÈ™ită, majoritatea infecÈ›iilor sinusale, majoritatea infecÈ›iilor urechii nu pot fi tratate cu antibiotice.
DeÈ™i cercetătorii lucrează la dezvoltarea unor noi antibiotice, niciunul dintre acestea nu pare să fie eficient împotriva celor mai periculoase forme de bacterii rezistente la antibiotice. Este important să beneficiem de tratamentele corespunzătoare cu antibiotice, să prevenim È™i să reducem rezistenÈ›a la antibiotice È™i să ne protejăm de infecÈ›ii ce pot fi fatale.
Alege să fii informat! Utilizează antibioticele în mod conÈ™tient È™i corect È™i redu răspândirea infecÈ›iilor!
(2) Mission Critical: preventing antibiotic resistance, CDC, link: https://www.cdc.gov/features/antibioticresistance/index.html
(3) About antimicrobial resistance, CDC, link: https://www.cdc.gov/drugresistance/about.html
(4) Combating antibiotic resistance, FDA, link: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm092810.htm
(5) Key messages for the general public, link: http://antibiotic.ecdc.europa.eu/en/eaad/antibiotics-get-informed/key-messages/Pages/general-public.aspx
(6) Nu antibiotice la-întâmplare, Ministerul Sănătății, link: http://www.ms.ro/antibiotice/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Reactii la antibiotic: durere in partea stanga, putin mai jos de stomac
- Iritatie in zona genitala in urma unui tratament cu antibiotice
- Antibioticele vs Xanax & Escitalopram
- Ibuprofenul este antibiotic?
- Racita... sa trec pe antibiotice chiar daca nu fac febra?
- Mi s-a spus ca am ciuperca in git de la medicamente
- Dupa antibiotic, pot concepe un bebelus? e sanatos?
- Urinari dese dupa tratament antibiotic
- Antibiotic - sarcina