Efectele secundare ale dietelor hiperproteice

©

Autor:

Efectele secundare ale dietelor hiperproteice
Adoptarea unei alimentații bogate în proteine este considerată o metodă populară de a pierde în greutate rapid, fără eforturi considerable sau înfometare, care conservă masa musculară.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cell Reports, excesul de proteine din dietă ar putea neutraliza beneficiile asociate cu pierderea în greutate, printre care se găsește ameliorarea sensibilității la insulină, un factor cheie pentru reducerea riscului de diabet zaharat tip 2.

La studiu au participa 34 de femei cu obezitate, sedentare, fără diabet, cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 ani, aflate la menopauză. Acestea au fost grupate în 3 categorii: prima care a urmat o dietă hipocalorică, normoproteică (0,8 g proteine/ kg corp/ zi), cea de a doua ce a aderat la o dietă hipocalorică, ușor hiperproteică (1,2 g proteine/ kg corp/ zi), respectiv a treia categorie care nu a presupus nicio intervenție dietetică.

„Atunci când scădem în greutate, circa 2/3 din greutatea pierdută este reprezentată de masă grasă și 1/3 constă în masă slabă. Deși femeile care au consumat o cantitate mai mare de proteine au pierdut mai puțină masă musculară pe durata procesului de slăbire, diferențele nu au fost semnifictive (maxim 450 g), ceea ce nu prezintă neapărat un beneficiu clinic.”, a afirmat autoarea studiului, Bettina Mittendorfer.

În schimb, femeile care au consumat doza zilnică recomandată de proteine (0,8 g proteine/ kg/ zi) au manifestat modificări pozitive ale metabolismului, printre care și creșterea sensibilității la insulină cu 25-30%. Îmbunătățirea profilului insulinic joacă un rol important în reducerea riscului femeilor de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și/ sau boli cardiovasculare.

Reducerea greutății cu circa 10% din greutatea inițială a fost benefică din mai multe motive, indiferent de cantitatea de proteine ingerată, dintre care amintim:
 • reducerea țesutului adipos intra-abdominal și subcutanat;
 • diminuarea depozitelor intra-hepatice de trigliceride;
 • reducerea lipidelor plasmatice.

Rezultatele acestui studiu evidențiază importanța individualizării dietei cu privire la aportul macronutrienților (proteine, carbohidrați și grăsimi) în cadrul terapiei nutriționale pentru pierderea în greutate, mai ales la persoanele care suferă de obezitate. Sunt necesare studii suplimentare pentru a explica efectul aportul de proteine asupra sensibilității la insulină, care nu prezintă îmbunătățiri în contextul dietelor hiperproteice.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-10-2016 | creare: 13-10-2016 | Vizite: 2693
Bibliografie
High-protein diet curbs metabolic benefits of weight loss, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-high-protein-diet-curbs-metabolic-benefits.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Un regim bogat în proteine promovează formarea plăcii de aterom
 • Dieta hiperproteică și aminoacidul leucină ar putea crește riscul de ateroscleroză
 • Dieta antiinflamatoare și dieta îmbogățită cu proteine ​​pot reduce riscul de afectare cognitivă
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum