Dieta hiperproteică poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele supraponderale sau obeze

©

Autor:

Dieta hiperproteică poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele supraponderale sau obeze
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a analizat relația dintre aderarea persoanelor supraponderale sau obeze la o dietă hiperproteică și calitatea somnului.

Calitatea redusă a somnului poate să interfereze cu ritmul de alimentare și perceperea senzațiilor de foame și sațietate. Mai exact, lipsa acută de somn a fost asociată în numeroase studii cu o creștere semnificativă a apetitului și insulino-rezistența, în timp ce deprivarea cronică poate fi implicată în apariția obezității, a sindromului metabolic, a diabetului zaharat tip 2 și a afecțiunilor cardiovasculare.

Insuficiența și calitatea scăzută a somnului pot afecta statusul cardio-metabolic la adulți. Având în vedere că aceste patologii au o relație puternică cu dieta persoanelor în cauză, studiul și-a propus să evalueze efectele unei diete hiperproteice, restrictive caloric asupra calității somnului la adulții supraponderali și obezi. Acest lucru s-a realizat prin intermediul unei cercetări care a inclus 2 studii intervenționale, caracterizate prin modificarea dietei voluntarilor, într-un mediu controlat.

Studiul 1, pilot, a inclus 14 participanți care au urmat timp de 4 săptămâni o dietă hiperproteică (10%, 20%, respectiv 30% proteine din totalul caloric), caracterizată printr-un deficit de 750 de calorii. Studiul 2 a inclus 44 de participanți. Inițial aceștia au urmat o dietă echilibrată din punctul de vedere al proteinelor timp de 3 săptămâni. Ulterior, 23 dintre voluntari au continuat dieta normoproteică (0,8 g proteine/ kg corp), în timp ce 21 dintre aceștia au aderat la o dietă hiperproteică (1,5 g proteine/ kg corp) timp de 16 săptămâni consecutiv. Ambele diete au inclus și o restricție calorică de 750 de calorii din totalul caloriilor destinate consumului zilnic. Dietele au fost elaborate și monitorizate de către un dietetician.

Concluziile studiului au remarcat o îmbunătățire marcantă a calității somnului persoanelor supraponderale sau obeze care au beneficiat de o dietă bogată în proteine, în urma analizei chestionarului Pittsburgh Sleep Quality Index, completat de toți participanții la studiu.

Sunt necesare studii suplimentare, cu un nivel crescut de evidență și care să utilizeze instrumente obiective de măsurare a calității somnului pentru a genera recomandări nutriționale cu privire la aportul crescut de proteine din dietă. Între timp este importantă adoptarea unei diete echilibrate pentru menținerea sau reducerea greutății corporale și pentru beneficiile globale pe care le are asupra sănătății.

Data actualizare: 25-03-2016 | creare: 25-03-2016 | Vizite: 1468
Bibliografie
(1) Losing weight with a high-protein diet can help adults sleep better, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160324133028.htm
(2) Higher-protein diets improve indexes of sleep in energy-restricted overweight and obese adults: results from 2 randomized controlled trials, link: https://m.ajcn.nutrition.org/content/103/3/766
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Efectele secundare ale dietelor hiperproteice
  • Cum îți afectează sănătatea lumina albastră a ecranelor digitale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum