Efectele sinbioticelor explicate de experții în sănătate

©

Autor:

Efectele sinbioticelor explicate de experții în sănătate
Noile prebiotice și probiotice au fost grupate sub aceeași denumire: sinbiotice, beneficiile fiind dovedite în repetate rânduri.
Prebioticele și probioticele sunt suplimente alimentare menite să întrețină flora microbiană benefică din intestin. Efectele benefice asupra sănătății au fost demonstrate în repetate rânduri, astfel că un grup internațional de cercetători și-a îndreptat atenția către aceste suplimente, încercând să identifice care sunt indicațiile acestora.

Termenul de sinbiotice reunește cele două tipuri de suplimente. Încă din anul 1995, atunci când a apărut acest termen ca un concept general, sinbioticele au înregistrat un adevărat succes. Însă, lansarea acestora a generat confuzii cu privire la întrebuințarea acestora, încurajând mulți oameni de știință să se angajeze în studii despre sinbiotice.

Actualmente, termenii prebiotic și probiotic sunt definiți separat, în timp ce sinbioticele se definesc drept un amestec ce cuprinde microorganisme vii și substraturi utilizate selectiv de microorganisme ce aduc beneficii asupra stării de sănătate.

Prin definiție, cei doi termeni reprezintă suplimente separate ce pot fi administrate separat. Cele două pot fi testate împreună, iar dacă dovedesc efecte benefice acestea pot fi asociate. Termenul de sinbiotice complementare definește efectul cumular al celor două suplimente. Pentru o mai bună înțelegere a acestui efect, oamenii de știință au oferit un exemplu simplu: un prebiotic administrat poate avea beneficii certe asupra digestiei, iar un probiotic administrat în urma unui vaccin antigripal poate stimula imunitatea. Prin sumarea celor două efecte se definește termenul de suplimente sinbiotice complementare.

Pentru a evita utilizarea lor necorespunzătoare, dr Swanson sugerează că aceste suplimente ar trebui testate în asociere pentru a evalua siguranța celor două efecte combinate. Spre deosebire de cele două suplimente, sinbioticele sunt realizate cu scopul de a induce un singur beneficiu asupra sănătății. Atât sinbioticele, cât și pre- și probioticele necesită testare pe animale de laborator și pe oameni, ținându-se cont totodată de vărstă, sex și starea actuală de sănătate. Autorii recomandă consularea unui medic specialist pentru a alege suplimentul potrivit.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-08-2020 | creare: 26-08-2020 | Vizite: 854
Bibliografie
Global gut health experts guide growth of synbiotics, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200824123353.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum