Consumul regulat de probiotice ar putea îmbunătăți presiunea sangvină (meta-analiză)

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul regulat de probiotice ar putea îmbunătăți presiunea sangvină (meta-analiză)
În 2014 a fost publicată o meta-analiză a nouă studii privind eficiența probioticelor în controlul presiunii sangvine.

Probioticele sunt microorganisme vii, de cele mai multe ori bacterii, considerate a fi benefice pentru buna funcționare a organismului (în special a sistemului digestiv), de unde și denumirea lor de „bacterii bune”. Cele mai comune surse de probiotice sunt iaurtul și suplimentele alimentare.

Deși au fost luate în calcul doar nouă studii clinice, acestea au fost de o calitate ridicată, respectând condițiile de realizare, astfel că rezultatele obținute sunt considerate credibile. În total 543 de participanți cu presiunea sanguină normală și ridicată au fost implicați în aceste teste clinice, în urma cărora cercetătorii au ajuns la câteva concluzii:
 • la persoanele care au consumat regulat probiotice s-a observat o scădere a presiunii sangvine sistolice cu 3,56 mmHg și a presiunii sangvine diastolice cu 2,38  mmHg comparativ cu cei care nu au consumat deloc probiotice
 • consumul de probiotice timp de mai puțin de opt săptămâni nu a influențat presiunea sanguină
 • probioticele care conțin mai multe bacterii au fost mai eficiente decât cele cu o singură bacterie


Cercetătorii consideră că rolul pozitiv al probioticelor asupra presiunii sangvine derivă din alte efecte pe care le are la nivelul întregului organism: îmbunătățirea colesterolului, reducerea glucozei din sânge și a rezistenței la insulină.

E nevoie însă de studii suplimentare care să confirme aceste rezultate, înainte ca medicii să poată recomanda administrarea de probiotice ca metodă de prevenție și tratament în cazul presiunii sanguine ridicate.

 

Sursa: American Heart Association


Data actualizare: 20-02-2019 | creare: 01-09-2014 | Vizite: 3194
Bibliografie
Eating probiotics regularly may improve your blood pressure, link: https://newsroom.heart.org/news/eating-probiotics-regularly-may-improve-your-blood-pressure
Probiotics: What They Are and What They Can Do for You, link: https://www.gastro.org/patient-center/diet-medications/probiotics
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
 • Senzorul cutanat ce poate măsura presiunea sangvină
 • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum