Emblema Crucii Rosii, in pericol

Data publicării: 20-03-2007

Crucea Rosie Romana, organizatie cu peste 130 de ani de activitate umanitara, se confrunta, in ultimii ani, cu o situatie fara precedent in ceea ce priveste protectia si respectul acordat in Romania emblemei de Cruce Rosie, se arata intr-un comunicat de presa remis Agentiei ROMPRES.
 Simbolul unei cruci rosii pe fond alb, semn al protectiei si umanitatii la nivel mondial, emblema a organizatiilor de Cruce Rosie din intreaga lume, este folosit in mod abuziv din ce in ce mai frecvent de catre entitati publice si private, releva comunicatul. 
 Simbolul crucea rosie pe fond alb se intalneste in prezent in sigla altor organizatii non-guvernamentale, pe frontispicii sanitaro-farmaceutico-medicale, produse comerciale, uniforme ale unor institutii publice si private, mijloace de transport etc.
 Nici o organizatie/institutie publica sau privata – cu exceptia Crucii Rosii Romane si a echipelor medicale ale fortelor armate - nu poate folosi in Romania emblema de Cruce Rosie. Acest lucru este reglementat de dreptul international umanitar, respectiv de Conventiile de la Geneva din 1949 privind protectia victimelor conflictelor armate si protocoalele lor aditionale din 1977, de dreptul intern, respectiv  Legea nr. 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, si Codul Penal al Romaniei, care sanctioneaza folosirea  emblemei sau a denumirii de Crucea Rosie sau a unei imitatii a acestei  embleme ori denumiri, se precizeaza in documentul citat.
 Crucea Rosie Romana informeaza asupra faptului ca nu este permisa folosirea unei embleme care, datorita formei si/sau culorii sale, poate fi confundata cu emblema de Cruce Rosie.  De asemenea, nu este permisa folosirea emblemei de Cruce Rosie de catre grupuri sau persoane neautorizate - societati comerciale, organizatii non-guvernamentale, unitati publice, persoane fizice, medici, farmacisti etc. Nu in ultimul rand, in timp de conflict armat, nu este permisa folosirea emblemei de Cruce Rosie pentru protectia combatantilor inarmati sau a echipamentului militar, acest lucru fiind considerat a constitui crima de razboi.
 Emblema de Cruce Rosie trebuie recunoscuta si respectata peste tot in lume ca simbol de incredere al protectiei, umanitatii, neutralitatii si impartialitatii. Demersul Crucii Rosii Romane de informare a publicului larg cu privire la  statutul special  moral si juridic  al  emblemei de Cruce Rosie este un apel adresat tuturor celor care inteleg ca nici un abuz nu este prea mic pentru a fi trecut cu vederea, iar corectarea lui poate salva vieti, se mentioneaza in comunicatul Societatii Romane de Cruce Rosie.

 

Sursa: Rompres

20-03-2007, Vizualizari 2040
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.