Enzimele digestive sunt de ajutor în sindromul de colon iritabil?

©

Autor:

Enzimele digestive sunt de ajutor în sindromul de colon iritabil?

Simptomele sindromului de colon iritabil se pot dovedi neplăcute și pot interfera cu calitatea vieții unui individ. Noua teorie sugerează că suplimentarea rezervei enzimatice a organismului poate reduce simptomele din sindromul de colon iritabil.

Enzimele digestive sunt proteine care reglează reacțiile chimice întreprinse de organism pentru a digera mâncarea. Rolul enzimelor este de a descompune mâncarea în grăsimi, carbohidrați și proteine, care sunt mai apoi absorbite în fluxul sangvin și circulate în organism.


Numeroase organe, printre care glandele salivare, pancreasul, intestinul subțire, stomacul și ficatul produc enzime digestive. Suplimentele cu enzime pot fi luate de la animale, plante și surse microbiene. Capacitatea organismului de a produce enzime scade o dată cu vârsta. De asemenea, ele pot scădea cantitativ în prezența stresului, a virușilor stomacali și datorită geneticii.


Din păcate, tratamentul medicamentos pentru sindromul de colon iritabil nu ajută întotdeauna la ameliorarea simptomelor la 1 din 5 americani cu această patologie. Frecvent, medicii recomandă modificarea stilului de viață ca  primă linie de tratament, mai exact activitate fizică regulată, reducerea stresului și eliminarea din dietă a alimentelor care declanșează simptomatologia. Uneori, pentru a trata simptomele, medicii pot prescrie medicamente împotriva diareei, constipației și durerii gastrice. Uneori, niciunul din aceste tratamente nu funcționează, de aceea medicii pot recomanda alte strategii terapeutice.


Enzimele digestive specifice sunt denumite după substanța pe care o descompun, spre exemplu enzima lactază ajută la descompunerea lactozei, ce se întâlnește în lapte și alte produse lactate. În funcție de procesul chimic, enzimele se clasifică în mai multe clase. Spre exemplu, toate enzimele digestive sunt considerate hidrolaze deoarece utilizează molecule de apă pentru a descompune alimentele.


Rezultate promițătoare

Deși sunt necesare mai multe cercetări în domeniu, până acum au fost raportate rezultate promițătoare. Un studiu a descoperit că indivizii ce aveau în mod regulat diaree postprandială au raportat o reducere a simptomatologiei după administrarea înainte de masă a pancrelipazei (PEZ), o enzimă care ajută organismul să digere grăsimi, zaharuri și proteine. Vândută sub denumirea comercială de Creon și prescrisă în cazul unei funcții deficitare a pancreasului, pancrelipaza este o combinație de lipază, protează și amilază - 3 enzime produse de pancreas.


Alt studiu a observat o ameliorare semnificativă a disconfortului gastric, gazelor intestinale și balonării la pacienții cu sindrom de colon iritabil care au primit Biointol, o combinație de enzime digestive și fibre solubile. Totuși, nu s-au observat efecte asupra altor simptome cauzate de sindrom, precum constipație sau diaree, fiind posibilă chiar o creștere a peristaltismului intestinal.
Din moment ce 1 din 3 persoane cu sindrom de colon iritabil se plânge de disconfort după consumul anumitor alimente, este posibil ca administrarea acestor suplimente enzimatice să reducă simptomele bolii. Spre exemplu, studiile sugerează că persoanele la care simptomatologia este declanșată de consumul de produsele lactate au raportat o scădere a simptomatologiei după administrarea de lactază înainte de ora mesei.


Multe suplimente enzimatice sunt disponibile fără rețetă, fiind considerate sigure când sunt administrate la recomandarea medicului.
Unele studii susțin că bromelaina, un supliment digestiv enzimatic produs de ananas ar interfera cu trombocitele din torentul sangvin, ceea ce înseamnă că persoanele ce iau anticoagulante ar trebui să evite bromelaina.


Unele cercetări sugerează că este important de știut dacă suplimentele enzimatice sunt din surse animale sau microbiene deoarece acest lucru poate afecta eficacitatea medicamentului.

 

Este de preferat că enzimele digestive sau oricare alt supliment să fie luate numai după consultul unui medic. De asemenea, este importantă citirea prospectului înaintea achiziționării suplimentelor. Există posibilitatea ca medicul să prescrie o rețetă cu enzime, care sunt diferite de cele fără rețetă.


Enzimele digestive utilizate în sindromul de colon iritabil sau alte afecțiuni pot conține un amestec de diverse enzime precum amilază, lipază, lactază, bromelaina și altele.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 07-07-2019 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 5507
Bibliografie
Will digestive enzymes help IBS?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320823.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipnoterapia oferă rezultate pozitive pacienților cu sindrom de colon iritabil
  • Transplantul de microfloră fecală poate reprezenta o opțiune în tratarea sindromului de colon iritabil
  • Modificările sistemului nervos autonom în timpul crizei de colon iritabil măsurate în timp real
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum