Epilarea facială

©

Autor:

Epilarea facială

Epilarea facială, procesul de îndepărtare a părului nedorit de pe față, constituie în prezent un trend popular în rândul femeilor, dar nu numai, care ajută la obținerea unui aspect curat și neted al pielii. Deoarece epilarea facială poate agrava anumite condiții de sănătate ale pielii, se recomandă consultarea unui dermatolog înainte de utilizarea oricăror metode de epilare facială. (1, 2)

Care sunt opțiunile disponibile pentru epilarea facială?

Epilarea facială poate fi realizată prin diverse metode, inclusiv cu ajutorul tehnologiei laser sau folosind creme depilatoare. Fiecare dintre metodele de epilare facială are propriile avantaje și dezavantaje specifice, iar alegerea celei mai potrivite depinde de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Epilarea facială cu ceară

Epilarea cu ceară este o metodă tradițională de epilare, care poate fi realizată acasă sau într-un salon de înfrumusețare. Metoda presupune încălzirea benzilor de ceară și aplicarea lor pe piele, apoi îndepărtarea acestora cu o singură mișcare rapidă. Ceara poate fi ușor de folosit, iar rezultatele sunt de obicei unele durabile. Cu toate acestea, epilarea facială cu ceară poate fi dureroasă și poate irita pielea sensibilă. (2, 3, 5)

Epilarea facială cu laser

Epilarea cu laser, considerată una dintre cele mai costisitoare metode de epilare, se bazează pe utilizarea luminii intense pulsate pentru a distruge foliculii de păr. Epilarea cu laser oferă rezultate mai durabile și în general este mai puțin dureroasă decât epilarea cu ceară. Cu toate acestea, procedura necesită mai multe ședințe, iar rezultatele variază în funcție de tipul de piele și de culoarea părului. (3, 4)

Epilarea facială cu epilatoare electrice

Epilarea cu ajutorul epilatoarelor electrice este o metodă relativ nouă, care se bazează pe utilizarea unui dispozitiv electric pentru a îndepărta părul de la rădăcină. Metoda poate fi mai puțin dureroasă decât epilarea cu ceara, însă poate fi mai dificil de utilizat și poate necesita mai mult timp pentru a obține rezultatele dorite. (2, 3)

Epilarea facială cu creme depilatoare

Utilizarea cremelor depilatoare este una dintre cele mai populare și eficiente metode pentru îndepărtarea părului facial. Cremele depilatoare sunt produse speciale care conțin ingrediente chimice care dizolvă firul de par. Acestea sunt ușor de folosit și pot fi utilizate în confortul propriei case, nefiind necesară vizita la un salon de înfrumusețare. În plus, cremele depilatoare sunt o opțiune mai sigură și mai puțin dureroasă decât alte metode, cum ar fi epilarea cu ceară. (2, 3, 7)

Epilarea facială cu IPL

IPL este o tehnologie de îndepărtare a părului care utilizează lumină intens pulsată (IPL) pentru distrugerea foliculilor de păr, ceea ce reduce creșterea ulterioară a părului. Îndepărtarea părului facial cu IPL se referă la utilizarea acestei tehnologii pentru a elimina părul nedorit de pe față, inclusiv de pe bărbie, buze, obraji și frunte. (2, 6)

În timpul procedurii, o sursă de lumină pulsată intensă este direcționată spre zona cu păr nedorit. Lumina pulsată intensă generează căldură, care distruge foliculii de păr și previne creșterea ulterioară a părului în acea zonă. În general, procedura de îndepărtare a părului facial cu IPL este sigură și eficientă, dar pot fi necesare mai multe sesiuni pentru a obține rezultatele dorite. (2, 6)

Epilarea facială cu SPL

SPL, sau lumină pulsată intensă, este o metodă non-invazivă de îndepărtare a părului facial nedorit. Metoda, utilizată în mod obișnuit în saloanele de înfrumusețare, presupune utilizarea energiei luminii pentru a distruge foliculii de păr, împiedicându-i să mai producă păr în viitor. Considerată una dintre cele mai sigure și mai eficiente metode de îndepărtare a părului facial, epilarea facială cu SPL poate fi puțin dureros, dar majoritatea persoanelor descriu senzația ca fiind suportabil. (2, 8)

Recomandări

În general, epilarea facială poate oferi un aspect curat și neted al pielii, cu condiția utilizării unor dispozitive sau produse potrivite și a unor metode adecvate de îngrijire a pielii, după epilare. Este important să se consulte un medic dermatolog înainte de a începe orice formă de epilare facială, deoarece anumite condiții, cum ar fi rozaceea sau alte probleme de piele, pot face această procedură inadmisibilă sau pot crește riscul de reacții adverse. De asemenea, este important să se ia în considerare costul și frecvența necesară a ședințelor, precum și posibilele efecte secundare, cum ar fi iritația pielii sau inflamația foliculilor de păr. (1, 3, 5)


Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 404
Bibliografie
(1) Epilation, link: https://dermnetnz.org/topics/epilation
(2) Facial hair removal: the best methods, link: https://www.philips.co.in/c-e/beauty-tips-for-women/hair-removal-tips/hair-removal-methods/facial-hair-removal.amp.html
(3) How to Remove Facial Hair, https://www.healthline.com/health/how-to-remove-facial-hair
(4) Proven Methods for Facial Hair Removal, link: https://laserallclinic.com/facial-hair-removal
(5) 10 Things Dermatologists Say You Need to Know Before Waxing Your Face, link: https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/a35411/waxing-facial-hair-female
(6) Everything you need to know about IPL Hair Removal, link: https://bodylaserclinic.co.uk/everything-need-know-ipl-hair-removal
(7) Hair Removal: The Pros of Using a Depilatory Cream, link: https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/how-to/a10343/depilatory-creams
(8) SPL permanent hair reduction : Treatments, link: https://www.primaverabeauty.co.nz/Beauty-Treatments/SPL.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Indepartarea pilozitatii faciale inestetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum