Indepartarea pilozitatii faciale inestetice

©

Autor:

Indepartarea pilozitatii faciale inestetice
Problematica parului facial este un subiect de interes major, in ceea ce priveste estetica faciala.

Dezvoltarea pilozitatii faciale la femei este un fenomen absolut normal, atat timp cat ramane intre limitele normale, iar pozitionarea acestuia nu este nepotrivita.

Daca insa va confruntati  cu neplaceri in privinta dezvoltarii parului facial, nu disperati: exista numeroase metode de indepartare si tratare, pentru a va elibera de aceasta grija, cel putin temporar.

Cauzele aparitiei parului facial inestetic

Parul facial apare la femei in zone precum: barbia, deasupra buzei superioare, lateralele fetei.

Exista doua categorii de par facial: cel asemanator pufului de copil, abia observabil si firul terminal, matur. Varsta, sanatatea organismului si alti factori mai putin cunoscuti pot determina dezvoltarea pufului in fire mature, mai inchise la culoare, mai groase, pronuntat vizibile.

Inainte insa de a va decide asupra metodei adecvate de indepartare a parului facial, trebuie sa determinati cauza unei eventualedezvoltari excesive, inestetice.

Daca experimentati cresterea anormala a parului la nivelul acestor zone faciale sau daca firul de devine gros, este posibil sa suferiti de un dezechilibru hormonal. Adesea, femeile aflate la menopauza inregistreaza o crestere mai accentuata a pilozitatii faciale.

In timpul sarcinii sau in cazul administrarii unui tratament de inlocuire hormonala (TSH) are loc o accelerare a cresterii parului sau o grupare mai densa a firelor de par. In cazul in care problema este cauzata de hormoni, medicul va va sfatui sa asteptati pana cand se restabileste echilibrul hormonal inaintea inceperii unui tratament. Altfel parul va fi in continuare stimulat de hormoni si tratamentul nu va fi eficient.

Hirsutismul reprezinta o afectiune ce se manifesta prin cresterea excesiva a pilozitatii la femei (pilozitate de tip masculin), la nivel facial si corporal, cauzata de cresterea sintezei de hormoni masculini (androgeni) la nivelul organismului.
Aceasta afectiune este jenanta pentru persoana in cauza si creeaza disconfort, pierderea increderii in sine, conturand ideea unei feminitati scazute. Cauzele acestei tulburari hormonale pot fi un dezechilibru ponderal (cresterea excesiva in greutate sau pierderea masiva in greutate) sau anumiti factori de stres ce determina producerea excesiva de hormoni masculini.

Metode generale de indepartare a pilozitatii

Indepartarea parului facial si corporal se imparte in doua categorii principale de metode:

Metodele de depilare

Acestea afecteaza parul aflat deasupra suprafetei pielii.

Cea mai frecventa metoda de acest tip este barbieritul, insa nu este recomandat femeilor.
Alte metode:
  • cremele depilatoare - functioneaza pe baza distrugerii legaturilor de disulfura ce leaga lanturile proteice ce dau tarie firelor de par, impiedicand dezintegrarea
  • buffere pentru exfolierea pielii - firul de par este indepartat prin frictiune

Metodele de epilare

Acestea presupun indepartarea parului, inclusiv portiunea subtegumentara, cu efecte mai durabile.
  • epilare cu ceara
  • epilarea cu zahar
  • epilarea cu ata
  • epilarea cu ajutorul laserului
  • epilarea cu lumina intens pulsata (IPL) sau electroliza
  • smulgerea cu penseta electrica
  • epilarea cu ajutorul enzimelor (care functioneaza ca inhibitori ai cresterii parului)

Principalele metode pentru a scapa de parul facial inestetic

Mai intai, trebuie sa aveti in vedere doua reguli principale in indepartarea parului facial inestetic:

  • nu apelati sub nicio forma la lama de ras sau masina de ras!
Lasati aceste instrumente pentru utilizarea barbatilor! Lama de ras nu este potivita pentru pielea sensibila a femeilor - efectul este de ingrosare si indesire a firelor de par si totodata o tendinta de crestere mult mai rapida.

  • evitati pensetele electrice sau aparatele cu un sistem spiralat de smulgere a firelor de par

Acestea sunt potrivite pentru alte zone corporale, insa nu la nivelul fetei. Viteza de smulgere poate determina o exfoliere agresiva si posibile iritatii ale pielii, mult mai sensibila la nivelul fetei.


E adevarat ca multe femei smulg firele de par nedorite cu ajutorul pensetei, insa aceasta metoda este potrivita doar in cazul unor fire razlete, aparute ocazional.

Smulgerea repetata a firelor de par facial poate vatama si irita foliculul, iar in cazul unui ten inchis la culoare poate provoca si cicatrici. De asemenea, in urma pensatului parul creste mai gros si mai intepator, si pot aparea firele de par crescute pe sub piele.

Pensatul cu ata („threading")

pensare cu ataAceasta este o metoda antica, venita din Orientul Mijlociu, eficienta si sigura.

Firele de par nedorite sunt smulse cu ajutorul unei ate rezistente. Cea mai mare eficienta este resimtita la nivelul sprancenelor, insa poate fi folosita si pentru zona pometilor, perciunilor, a lateralelor fetei.

Metoda are un caracter natural, ofera o precizie foarte buna si o durata ridicata a rezultatelor - pana la 6 saptamani.

Tehnica poate indeparta orice fir de par ce se afla la suprafata pielii, este o metoda rapida, nu foloseste produse chimice, nu agreseaza pielea si nu este costisitor. Dezavantajul consta in dificultatea de a gasi un specialist in aceasta tehnica.

Avantajele pensatului cu ata:

  • este mai putin dureroasa decat metodele clasice;
  • riscul de iritare este zero - de aceea, este indicata persoanelor cu ten sensibil, datorita caracterului 100% natural;
  • incetineste cresterea firului de par;
  • smulge firul de par din radacina – atata timp cat varful firului de par este simtit la palpare deasupra pielii, acesta poate fi smuls oricat de scurt ar fi;
  • smulge din radacina si puful facial (lucru pe care penseta nu poate sa-l faca) - acesta este in general destul de inestetic, in special daca utilizati produse de machiaj;
  • in urma acestei metode are loc deschiderea porilor – este un moment prielnic pentru aplicarea acelor produse cosmetice menite sa actioneze in profunzimea pielii;
  • este metoda perfecta pentru persoanele cu rozacee, cu pielea subtire si extrem de fina;
  • presupune un contact redus cu pielea;
  • este o metoda potrivitasi pentru zonele mai delicate ale fetei (pielea din jurul ochilor);

Metoda de pensat cu ata:

Ata folosita trebuie sa fie una rezistenta. Se infasoara pe degetele cosmeticianului (in asa fel incat se obtine o torsiune a firului asemanator unui X), se tine unul dintre capete sub buza superioara si se plimba punctul de torsiune peste suprafata pielii, smulgand firele din radacina. Maniera de lucru este destul de complicata in mainile unui necunoscator. In cazul sprancenelor, poate fi folosita penseta pentru finisarea finala.

In timpul acestui proces, porii pielii se deschid, iar cosmeticianul va aplica o lotiune calmanta pentru inchiderea acestora.

Crema depilatoare

Atentie! Crema depilatoare pentru corp nu poate fi folosita pentru fata!

Cremele, gelurile, lotiunile depilatoare contin substante chimie ce altereaza structura firului de par, dezintegrandu-l. Acestea dizolva keratina din care sunt compuse firele de par, datorita compusilor chimici continuti.

Astfel, este recomandata utilizarea moderata a acestor produse, doar atunci cand sunteti grabita si aveti nevoie de o epilare usoara si rapida. Chimicalele din crema pot fi iritante si daunatoare pentru ten, de ceea trebuie sa va asigurati ca exista pe ambalaj mentiunea: pentru fata.

Testati produsul pe o suprafata mica si urmati atent instructiunile trecute pe ambalaj pentru a evita iritatiile, inflamatiile si arsurile chimice ale pielii.

Substantele chimice continute in aceste produse dizolva firul de par de la baza foliculului, fiind mai degraba recomandata pentru suprafete mari, cum sunt picioarele.
Efectele dureaza maximum 1-2 saptamani. Cremele epilatoare pentru fata nu sunt recomandate pentru tenul sensibil sau uscat, deoarece ingredientele acide pot cauza iritare extrema. Aceasta este totusi cea mai usoara, nedureroasa si convenabila ca si pret dintre metodele de depilare.

Bioepilarea cu ceara

bioepilare cu cearaEpilarea cu ceara reprezinta una dintre cele mai populare metode de indepartare a parului nedorit, atat corporal cat si facial.

Aceasta metoda este eficienta in general pentru indepartarea parului de deasupra buzei superioare si de pe lateralele fetei,  insa nu este recomandata pentru zona barbiei sau de pe obraji, unde parul are tendinta de a fi mai aspru.

Metoda de epilare cu ceara este problematica pentru femeile cu tenul inchis, deoarece poate produce discloratii ale pielii, din cauza modificarii pigmentatiei in urma dezlipirii benzii de ceara (din cauza iritarii). Dezlipirea benzii de ceara se face prin smulgere brusca, dintr-o singura miscare, astfel parul este smuls din radacina.

Este indicata testarea produsului inainte de utilizare la scara mai mare, indiferent ca este vorba despre ceara fierbinte sau ceara rece. Nu se recomanda ceara fierbinte pentru zonele faciale. Nu epilati zonele cu arsuri solare sau iritate. Epilatul cu ceara este extrem de exfoliant pentru piele, de aceea, evitati, in urma acestei metode, exfoliantii puternici pentru zona fetei asa cum sunt: acidul salicilic, acizii alfa-hidrozi sau enzime puternice.
In functie de tipul de par, rezultatele ar trebui sa dureze de la 2-6 saptamani.

Epilarea cu ceara si tratament cu ultrasunete

Aceasta reprezinta o versiune mai avansata a epilarii cu ceara.
Dupa epilarea cu ceara, se acopera pielea cu un gel special, care permite ultrasunetelor sa patrunda la nivelul folicului pilos, determinand astfel incetinirea procesului de crestere a parului.

Este o metoda eficienta de eliminare a pilozitatii faciale pentru un timp mai indelungat; nu distruge foliculul. Cu toate acestea, se pare ca gelul utilizat ar putea avea efecte negative asupra celulelor pielii - de aceea, e indicat sa va informati temeinic inainte de a opta pentru aceasta metoda.

Un alt tip de bioepilare – epilarea cu zahar („sugaring“)

epilare cu zaharEpilarea cu zahar este o metoda mai putin agresiva pentru piele.

Exista doua tipuri de epilare cu zahar: cu pasta sau gel. Ambele tipuri constau in utilizarea unor ingrediente naturale, precum sucul de lamaie verde (lime), zahar si apa.

Ingredientele sunt incalzite la foc mic si se amesteca, pana cand lichidul devine dens si zaharul se topeste. Tot procesul termic dureaza, in general, aproximativ 10 minute.

Foarte multe femei prefera acest tip de epilare in detrimentul epilarii cu ceara, datorita unor caracteristici avantajoase, precum: proces mai putin dureros, mai delicat cu pielea, poate indeparta un fir de par mult mai scurt decat in cazul epilarii cu ceara.

Rezultatele pot dura pana la 6 saptamani.

Nu confundati epilarea cu zahar cu epilarea cu ceara cu zahar, care contine pe langa rasina naturala, alte ingrediente de conservare si zahar.

Epilarea cu zahar este o optiune naturala, spre deosebire de ingredientele chimice folosite in diferite preparate din ceara. Pe piele se aplica siropul, fiind comod de manevrat - o biluta ca de plastina din caramel, dupa care se trage repede, iar parul va fi indepartat din radaci
na.

Pasta sau gelul de epilare cu zahar vor fi solubile in apa, ceea ce inseamna ca veti putea indeparta reziduurile de pe piele prin clatire cu apa.

Ceara cu zahar, folosita inca de pe vremea faraonilor, este mai putin vascoasa. Exista pe piata mai multe feluri de ceara, colorate sau cu arome deosebite.

Diferentele dintre epilarea cu zahar si epilarea cu ceara (cu zahar):

  • epilarea cu zahar presupune modelarea unei bile de caramel in directia opusa cresterii firelor de par si indepartarea acestora in directia de crestere;
  • „ceruirea” cu zahar se realizeaza aplicand aceiasi pasi ca si pentru epilarea cu ceara: in directia de crestere a firului de par si indepartarea benzii in sens opus cresterii;
  • desi asigura aproximativ aceleasi rezultate, dezavantajele ultimei metode constau in cresterea numarului de fire de par dezvoltate sub piele, iritare, ruperea firelor de par;
  • epilarea cu zahar este o metoda buna pentru persoanele care au arsuri pe piele din cauza epilarii cu ceara care a fost aplicata foarte fierbinte pe piele sau un ten seboreic, sensibil.

 

Electroliza - epilare faciala definitiva

Electroliza reprezinta o metoda permanenta, eficienta, insa necesita timp, rabdare, rezistenta la durere si suport financiar considerabil.

Aceasta metoda se bazeaza pe utilizarea curentului electric pentru a distruge foliculul pilos. Este necesara aplicarea mai multor tratamente la anumite intervale de timp, deoarece se actioneaza asupra fiecarui folicul, individual.
Curentul electric folosit este de intensitate joasa; este introdus in folicul cu ajutorul unui ac subtire, iar rolul sau este de a distruge sau de a inactiva foliculii pilosi. Desi rezultatele sunt mult mai durabile (procesul este permanent, insa in timp se pot dezvolta noi foliculi pilosi), tratamentul este mare consumator de timp si destul de costisitor (datorita sedintelor repetate).

Exista trei tipuri de sisteme de indepartare a pilozitatii prin electroliza:

cu curent galvanic – metoda originala de epilare, cu ajutorul unui curent direct, ce rezulta intr-o modificare chimica a nivelurilor de sare si apa din jurul foliculului pilos;
termoliza – metoda ce foloseste curenti alternativi de intensitate mai inalta sau radiofrecvente, pentru a supraincalzi foliculul; 
sistem combinat:
este folosit atat curentul direct, cat si cel alternativ, astfel incat actiunea chimica si cea termica au loc simultan si apoi secvential la nivelul radacinii firului de par; cu ajutorul computerului se realizeaza diverse scheme de combinare a acestor curenti pentru obtinerea unor rezultate optime.

Electroliza ofera cele mai bune rezultate in cazul femeilor cu par blond sau alb sau pentru portiuni izolate ce prezinta pilozitate nedorita. Spre deosebire de metodele de epilare cu laser, nu exista restrictii sau conditii legate de tipul de par si de piele, sau de nuanta acestora, deoarece curentii electrici actioneaza direct asupra foliculului, nu a pigmentului din firul de par.

Daca v-ati decis asupra acestei metode, este bine sa gasiti un practician cu experienta, deoarece o electroliza aplicata incorect poate cauza cicatrici inestetice.

Epilarea moderna cu laser - efect semipermanent

epilare laserIndepartarea pilozitati faciale cu ajutorul laserului trebuie realizata de catre un profesionist licentiat.

Candidatul ideal pentru aceasta metoda are o piele fina, cu o tonalitate deschisa si cu un ton inchis al firului de par. Eficienta sa este redusa in cazul parului blond sau alb, deoarece in esenta principiul de functionare se bazeaza pe identificarea pigmentilor de culoare din firul de par.

Un dermatolog sau un cosmetician licentiat, specialist in epilarea cu laser va putea determina daca epilarea cu laser este sau nu potrivita pentru dumneavoastra.

Epilarea cu laser poate fi o metoda costisitoare si consumatoare de timp, si desi este o metoda semipermanenta, rezultatele sale sunt destul de durabile.

Principiul de functionare

Energia laser este aplicata intermintent la nivelul pielii, distrugand foliculii pilosi.
Principiul de functionare se bazeaza pe o alternanta fierbinte - rece a dispozitivelor incorporate. Desi poate avea rezultate bune si pentru persoanele cu ten mai inchis, poate provoca discloratii ale pielii. Exista riscuri de arsuri si cicatrizare, daca metoda nu este aplicata corespunzator.

Din cauza penetrarii adanci a energiei laser in straturile profunde ale pielii, trebuie sa se evite aplicarea acestui tratament in jurul sprancenelor si in jurul ochilor. In aceste zone se recomanda pensatul cu ata, penseta, ceara sau chiar si electroliza, in anumite situatii.

Dezvoltarea tehnologiilor folosite in tratamentele cosmetice pe baza de laser au condus la obtinerea unei metode speciale de combinare a energiei laser si a radiofrecventelor pentru persoanele ce nu se potrivesc profilului standard ten deschis/ par inchis.

Electroliza si epilarea cu laser sunt singurele metode ce ajung cel mai aproape de efectele unei indepartari permanente a pilozitatii.

Cu toate acestea, rezultatele dorite pot aparea dupa ani de sedinte de tratament, si chiar si in acest caz se pot forma foliculi noi (mai rari insa) sau are loc maturizarea structurilor piloase pufoase (noi fire terminale).

Epilarea cu laser este un procedeu complex cu o rata de succes a eliminarii pilozitatii de 90% (definitiv). Pe masura ce imbatranim, firele de par se indesesc si se ingroasa, astfel incat indepartarea pilozitatii faciale devine problematica, iar tratamentele cu laser necesare pentru distrugerea foliculilor.

Aceasta metoda este potrivita si pentru barbatii care s-au saturat de barbierirea repetata si doresc un aspect facial mereu proaspat si curat. De asemenea, acest lucru va elimina si problemele aferente barbieritului: iritatii, puncte albe, puncte negre, inflamarea unui ten seboreic, dezvoltarea pseudo-foliculitei.

Electroliza vs epilarea cu laser

a) Lungimea tratamentului
Laser (L): zonele faciale sunt reduse ca suprafata, deci nu sunt mari consumatoare de timp; sunt necesare aproximativ 4-6 sedinte, cu pauza de o luna intre ele pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Electroliza (E): fiecare folicul de par necesita un tratament individual de aproximativ un minut (are loc cel putin o dublare a sedintei de tratament comparativ cu epilarea laser); sunt necesare 15-30 de sedinte pentru cele mai bune rezultate.

b) Durerea
L: in timpul aplicarii energiei laser, simtiti furnicaturi si piscaturi, asemanatoare unei plesnituri peste fata si o senzatie de caldura (in cazul unui par mai aspru si mai inchis la culoare apare o senzatie asemanatoare unor arsuri); astfel indepartarea pilozitatii faciale la barbati este mai dureroasa decat la femei.
E: pentru tratarea fiecarui folicul veti simti o senzatie de intepatura, urzicatura la nivelul pielii.

c) Efecte secundare
L: evitati contactul cu ochii (nu aplicati in zona ochilor si a sprancenelor sau folositi lentile protectoare pentru ochi); cicatrizarea este rar intalnita;
E: poate determina discloratii ale pielii daca nu este efectuata corespunzator.

d) Rezultate
L: este o metoda recunoscuta de reductie a pilozitatii (reducerea numarului firelor de par cu 40–80 %); parul facial la femei este mult mai deschis si mai subtire decat cel corporal, iar lumina intens pulsata nu va actiona la fel de eficient asupra acestuia.
E: este  singura metoda aprobata de FDA pentru indepartarea permanenta a pilozitatii, insa nu ofera o garantie 100% pentru toata lumea.

Spre exemplu, foliculii pot fi indoiti, sau pot avea o forma neregulata, din cauza pensarii excesive sau epilarii cu ceara, facand mai dificila patrunderea acului in folicul. Cu toate acestea, la nivel facial, electroliza si-a dovedit eficienta, indiferent de culoarea tenului sau a firului de par.

Inhibitorii de crestere a firelor de par – tratament adjuvant dupa epilare

Aceste produse nu indeparteaza firele de par, ci actioneaza asupra folicului pilos pentru a incetini sau inhiba rata de crestere a parului. In acest fel, parul din zona tratata va fi mai subtire si va creste mult mai greu.

Se recomanda utilizarea inhibitorilor impreuna cu una dintre celelalte metode de indepartare a parului pentru ca rezultatele sa fie cat mai durabile.
Produsele de inhibare a firelor de par necesita o anumita experienta in manevrare si nu functioneaza la fel pentru toata lumea. Ele se gasesc sub forma de creme ce se maseaza pe piele de 2 ori/zi. Abia dupa 1-2 luni de utilizare vor aparea efectele.
Anumite enzime (Epiladerm-complex) reprezinta inhibitori ai dezvoltarii unor noi celulele foliculare. Cresterea parului va fi incetinita, aparitita acestuia va fi mai rara, pana cand in final se va opri. Pana la oprirea completa a dezvoltarii unor noi celule foliculare se va aborda o alta metoda de epilare/depilare.

Daca insa este intrerupta utilizarea inhibitorilor, dezvoltarea pilozitatii va reveni la normal.

Pentru fiecare persoana exista motive diferite pentru dezvoltarea in exces a pilozitatii. Fiecare metoda actioneaza in mod diferit si poate determina rezultate diferite.

Trebuie sa consultati un dermatolog sau un cosmetician care sa va ajute sa stabiliti cea mai avantajoasa metoda de indepartare a pilozitatii faciale inestetice.

Nicio metoda de indepartare a pilozitatii nu poate corecta un dezechilibru hormonal! Spre exemplu, o femeie cu un sindrom de ovare polichistice va dezvolta o pilozitate faciala si corporala mai densa decat in mod obisnuit si niciun tratament nu va avea rezultatele dorite pana la rezolvarea problemei hormonale).

Chiar si inhibitorii de crestere a firelor de par (cu / fara prescriptie medicala) necesita utilizare continuua pentru a obtine rezultatele promise de produs.

Este adevarat ca si aplicarea repetata a unor metode obisnuite de epilare: pensatul sau cu ceara, pot provoca daune ireversibile foliculului, astfel incat acesta este distrus si nu se mai dezvolta noi celule foliculare. De fapt, nu exista nicio metoda cu garantie 100% de indepartare a pilozitatii.

Data actualizare: 24-12-2018 | creare: 05-01-2010 | Vizite: 90860
Bibliografie
Indepartarea parului facial inestetic - link:
https://www.ehow.com/how_289_remove-unsightly-facial.html

Depilarea si epilarea pilozitatii - link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hair_removal

Pilozitate faciala- adevarul gol golut pentru femei - link:
https://www.ivillage.co.uk/beauty/bodybasics/remove/articles/0,,548157_182811-1,00.html

Ghid pentru indepartarea permanenta a pilozitatii faciale - link:
https://www.essortment.com/lifestyle/guidepermanent_spuq.htm

Cum putem indeparta parul de pe fata? - link:
https://hairremoval.about.com/od/threading/tp/how-to-remove-facial-hair.htm

Indepartarea cu laser a pilozitatii faciale - link:
https://www.idealimage.com/services/facial_hair.php

Electroliza vs laser - pentru indepartarea pilozitatii faciale - link:
https://hairremoval.about.com/od/electrolysis/a/elec-vs-laser.htm

Metode permanente de indepartare a pilozitatii faciale - link:
https://hairremoval.about.com/od/laser/a/laser-perm.htm

Metode de indepartare a parului facial prin electroliza - link:
https://hairremoval.about.com/od/electrolysis/f/system-electrol.htm

Metoda naturala de indepartare a parului facial - link:
https://hairremoval.about.com/od/sugarwaxing/a/sugar-wax.htm

Remodelarea sprancenelor cu fire sau cu ceara? -avantaje si dezavantaje - link:
https://hairremoval.about.com/od/threading/a/threading-brows.htm

Pensarea sprancenelor cu fir de ata - link:
https://video.about.com/hairremoval/See-the-Threading-Technique.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Electroepilarea
  • Epilarea facială
  •