Este HIV o bomba cu ceas sub industria miniera?

Data publicării: 11-07-2007

Reuters
    Din Africa in Rusia si din Peru in China, companiile miniere se confrunta cu aceeasi problema: minerii care extrag bogatiile pamantului coboara in subsol fiind purtatori ai SIDA, obstructionand operatiunile subterane intr-un moment in care exista o mare cerere de minerale.
   
    ”Aceasta epidemie este extrem de serioasa si mai grav decat o recunoastem, sunt o multime de cazuri nediagnosticate care nu sunt raportate”, a declarat pentru Reuters Brian Brink, vicepresedinte pe probleme medicale in operatiuni ale ""Anglo American"" din Africa de Sud. El a declarat ca aceasta firma, al patrulea cel mai mare grup minier din lume, a realizat ca are aceasta problema in cadrul minelor, in urma cu 21 de ani, cand patru dintre cei 18.450 de mineri sud-africani au avut rezultate pozitive la testele pentru depistarea virusului HIV.
    Doua decenii mai tarziu, unu din trei angajati erau contaminati cu acest virus, iar Africa de Sud a devenit centrul unei pandemii globale, compania declarand ca propriile sale eforturi de prevenire a acestei raspandiri au esuat.
    ”Nu am oprit aceasta epidemie. De fapt, daca ar fi sa privesc inapoi si sa fac niste statistici, cred ca rezultatul este zero”, a adaugat Brink.
   In intreaga lume, aceasta boala a ucis aproximativ 30 de milioane de oameni, de doua ori mai multe victime decat a produs Primul Razboi Mondial. Minerii sunt ingrijorati si vor sa traga invataminte de pe urma experimentului din Africa de Sud pentru a incerca sa impiedice raspandirea fenomenului in alte regiuni ale lumii.
    SIDA se raspandeste tot mai repede in Europa Centrala si Asia Centrala, unde numarul oamenilor contaminati cu HIV a crescut de 20 de ori in ultimul deceniu, potrivit estimarilor facute  de ONU.
    În Rusia, rata infectarii cu virusul HIV aproape ca s-a dublat in ultimii doi ani, ajungand  la 1,2 milioane in 2005, iar in zona minei de aur de la Irkutk, care ocupa locul cinci ca marime in lume, rata este de trei ori mai mare decat media in Rusia, arata cifre oferite de UNDP.
    În India sunt multe regiuni unde rata contaminarii populatiei este sub un procent.
    ”La inceputul anilor "90 aveam aceasta cifra (de un procent) si apoi a fost foarte dificil de oprit”, a mai spus Brink.
    Rata infectarii cu HIV printre minerii sud-africani aproape ca s-a dublat comparativ cu populatia activa.
    În China, ONU estimeaza ca aproximativ 650.000 de oameni au fost contaminati in 2005, pana la 23 de procente in doi ani. Daca aceasta raspandire continua, aproximativ 1,9 milioane de oameni vor fi infectati in China pana in anul 2015.
    ”Alte tari nu trebuie sa cada in aceeasi capcana cum s-a intamplat cu Africa de Sud”, a declarat Lennox Mekuto, functionar in cadrul departamentului de siguranta si sanatate din Uniunea Nationala a Minerilor din Africa de Sud.
    În luna mai a acestui an expertii in sanatate din cadrul a sapte giganti din minerit s-au intalnit pentru prima data la Londra, alcatuind un grup care sa vina cu o strategie imbunatatita privind stoparea raspandirii SIDA.
    ”Este o provocare majora cu care aceasta industrie se va confrunta”, a declarat Richard Gaunt, seful operatiunilor si sigurantei de la Rio Tinto cu sediul in Marea Britanie.
   
    Prostitutia
    Minerii - majoritatea imigranti - isi risca viata pentru a obtine bani zilnic, asa ca relatiile sexuale neprotejate reprezinta doar un risc minor.
    Zonele miniere indepartate atrag prostituate. În provincia miniera Yunnan din China, prostituate din Myanmar si Vietnam reprezinta grupul cel mai expus la raspandirea virusului in timp ce imigrantii ilegali se tem de amenintarea cu deportarea in cazul in care ar contacta serviciul public de sanatate.
    ""Aceasta este natura afacerilor noastre, atrage prostituate, fie ca ne place sau nu”, a declarat Stella Ntimbane, coordonator al grupului HIV/AIDS pentru Gold Fields in Africa de Sud.
    Clientii prostituatelor reprezinta principala punte de transmitere a virusului HIV catre populatie in general. În 2005, ILO a estimat ca 1,4 milioane sclave sexuale prestau aceasta activitate in mod fortat fara a avea acces la sistemul sanitar pentru a beneficia de tratament.
    Rusia, China, India si marele continent Africa se confrunta cu diferente foarte mari intre zonele rurale si cele urbane, limitand accesul celor din zonele rurale la tratamentele pentru HIV. Adesea, in zonele miniere neospitaliere, minerii si comunitatile lor depind de serviciile medicale oferite de firmele de minerit.
    Saracia se adauga la riscul raspandirii contaminarii, iar virusul creeaza un cerc vicios, la niste costuri estimate intre 0,5 pana la 2 la suta din Produsul Intern Brut, in tarile cele mai grav afectate.
   
    Guverne incete
   In India, un influx de investitii din partea unor corporatii multinationale ofera domeniului afacerilor adevarate oportunitati pentru a juca un rol semnificativ in lupta pentru combaterea raspandirii virusului, a declarat Neeraj Mistry din cadrul Global Business Coalition (CBG) din New York , din care fac parte 200 de companii dedicate combaterii SIDA.
    Guvernele ar trebui de asemenea sa ia masuri, sustine acesta: ”În Rusia si Europa de Est constatam ca guvernele sunt putin cam incete”.
    În Rusia si tarile vecine, HIV se intalneste frecvent in randul detinutilor din inchisori, al prostituatelor si consumatorilor de droguri intravenoase - Rusia este principala regiune de tranzit a opiului din Afganistan.   
    ”Cand am lucrat in Ucraina, se stia clar ca in ziua de salariu minerii cheltuiau foarte mult pe droguri, alcool, iar virusul HIV se transmitea foarte rapid”, a declarat Joseph Amon din cadrul Human Rights Watch pentru HIV/SIDA.
    Mistry a declarat ca guvernul chinez s-a dovedit mult mai intelegator, invatand din esecul pe care l-a avut atunci cand s-a confruntat cu sindromul acut respirator SARS.
    ”Companiile care investesc acum in China si care isi desfasoara acolo activitatea lucreaza mana in mana cu guvernul pentru a obtine un raspuns cat mai amplu in ceea ce priveste strategiile lor”, a mai spus acesta.
    Tina Meng, manager de dezvoltare a afacerii pentur ""Anglo American"" din Beijing, a declarat: ”Facem acest lucru pentru ca stim ca daca aceasta boala se va inradacina va fi teribil atat pentru fiecare individ si comunitate, cat si pentru operatiunile companiei”.
   
    Premiu: o camioneta
    Dupa confuzia initiala si starea de perplexitate politica, Africa de Sud a asociat detinatorii de actiuni, guvernul, societatea civila si afacerile intr-un plan pe cinci ani pentru combaterea virusului HIV.
    Firmele incearca sa ii atraga pe mineri sa se supuna testelor pentru depistarea virusului HIV, oferindu-le premii, trimitand unitati mobile de tratament in zonele unde prostituatele isi desfasoara activitatea si oferind gratuit prezervative.
    De exemplu, Gold Fields ofera fiecarui miner care se supune testului un bilet la loterie, premii lunare constand in telefoane mobile, televizoare sau chiar sume cash, plus un sistem de joc in care un muncitor castiga o camioneta noua.
    Daca mai multe guverne ar aborda aceasta pandemie, acest lucru ar determina o durabilitate a programelor HIV, in special in cazul in care o mina se inchide si firma pleaca, sustin directorii executivi din Africa de Sud.
    BHP Billiton - cea mai mare companie de minerit din lume - a declarat ca fiecare dolar pe care il investeste in programe medicale si de educatie pentru combaterea virusului HIV aduce de patru ori mai multe beneficii in materie de reeducare, absenteism si productivitatea.
    ”Este un caz coplesitor”, a declarat consilierul pe probleme de sanatate regionala Andre van der Bergh, din cadrul BHP Billiton. ""În momentul in care am inceput programul HIV nu am asteptat din partea niciunui guvern sa aprobe sau nu, iar atunci cand exista vreun risc pentru organizatie noi facem demersurile necesare”, a conchis acesta.
Sursa: Rompres, 11-07-2007, Vizualizari 856
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.