Eugen Nicolaescu: Farmacistii mint si manipuleaza populatia

Data publicării: 22-02-2008

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri, la Targu Mures, ca riposta farmacistilor fata de noua modalitate de prescriere a retetelor nu este justificata, iar acestia mint si manipuleaza populatia, transmite corespondentul ROMPRES.
"Credeti ca pe cineva pe care-l faci hot va recunoaste ca e hot? In niciun caz. Sau pe cineva caruia ii spui ca s-a cam imbuibat de bani si de la oameni, si de la stat, va recunoaste si va spune ca nu mai face? Ei sunt foarte guralivi si isi permit pentru ca au bani, platesc si o parte din mass-media, si atunci datoria noastra este sa aparam oamenii si bugetul de stat. Si o vom face. Ei mint si manipuleaza populatia", a sustinut Eugen Nicolaescu.
El a spus ca pacientul trebuie sa aiba o relatie cu medicul curant, iar farmacistul este doar cel care ii vinde medicamentele, fiindca medicul este cel care poarta responsabilitatea actului medical.
"Medicul are capacitatea ca dintr-o gama de sapte medicamente sa i-l dea pe cel mai potrivit. Si atunci ei discuta impreuna. Omul se duce la medic si cu el discuta problemele, la farmacist merge intamplator, atunci cand isi cumpara un medicament", a precizat ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu i-a acuzat pe farmacisti ca "se preteaza la diverse tertipuri pentru a pacali oamenii", in sensul ca "ii spune ca nu are medicamentul de 1 leu si i-l da pe cel de 10 lei".
"Eu am foarte multe reclamatii si scrisori de la pacienti, inclusiv cu retete. I-au pus sa semneze pe un medicament mai scump, i-au spus ca acela l-a prescris medicul. Asta tine la oamenii in varsta care merg la farmacie fara ochelari sau care nu stiu sa citeasca", a afirmat Nicolaescu. Ministrul Sanatatii considera ca masura luata prin noul contract-cadru pentru asistenta medicala, care va intra in vigoare la 1 aprilie, este in favoarea pacientului, iar "cei care vorbesc se tem ca isi pierd privilegiile".
Eugen Nicolaescu a spus ca hotararea privind noua modalitate de prescriere a retetelor s-a facut in 2005, inainte ca el sa preia mandatul, iar de atunci ministerul a facut analize si o evaluare de sase luni pe aceasta posibila modificare.
"Din luna noiembrie, propunerea s-a regasit in contractul-cadru. Este cunoscuta de patru luni. Acum se agita spiritele pentru ca trebuie sa intre in functiune. Daca mai prelungeam aplicarea ei nu se mai agitau", a conchis ministrul Sanatatii.
Noul contract-cadru pentru asistenta medicala, care va intra in vigoare la 1 aprilie, prevede o noua modalitate de prescriere a retetelor, in sensul ca medicii vor prescrie denumirea comerciala (de pe raft) a medicamentului si nu denumirea substantei active a medicamentului, ca pana acum.
22-02-2008, Vizualizari 425
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.