Evaluarea siguranței administrării a trei doze de vaccinuri anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager

©

Autor:

Evaluarea siguranței administrării a trei doze de vaccinuri anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager
Într-un studiu recent publicat în revista medicală JAMA Network Open, cercetătorii americani au analizat eficiența și rata de apariție a efectelor adverse în cazul administrării dozelor booster de vaccin împotriva bolii COVID-19.
Cercetarea a fost realizată prin analiza unei baze de date numită EHR din cadrul clinicilor Mayo, care includeau un număr de 48.000 de persoane înregistrate după primirea celei de-a treia doze de vaccin ARNm împotriva virusului SARS-CoV-2 în perioada cuprinsă între luna decembrie a anului 2020 și octombrie 2021.

În cadrul studiului, oamenii de știință au împărțit participanții în două grupuri, în funcție de tipul de vaccin care le-a fost administrat, astfel că 38094 persoane au primit trei doze de BNT162b2, iar 9.905 persoane au primit trei doze de vaccin mRNA-1273. Aceștia au folosit metoda BERT pentru a investiga rata de apariție a efectelor secundare în relație cu 19 tipuri de reacții adverse în funcție de anumite intervale temporale, mai exact în primele două săptămâni după toate dozele și între săptămânile 2 și 4 după prima doză.

În urma analizei s-a observat faptul că, deși între cele două tipuri de vaccin bazat pe ARNm diferența a fost crescută din punct de vedere procentual, nu au existat astfel de diferențe între cele două sexe. Principalul rezultat al studiului a fost reprezentat de evidențierea unei creșteri semnificative a probabilității de apariție a unor efecte adverse după administrarea celei de-a treia doze, comparativ cu primele două doze pe care participanții le-au primit. Cele mai comune efecte secundare pe care cercetătorii le-au întâlnit au fost reprezentate de oboseală, limfadenopatie, greață, cefalee, artralgii, mialgii, diaree, febră, vărsături și frisoane, însă aceștia nu au descoperit o specificitate a reacțiilor adverse pentru un anumit vaccin.

În plus, în cadrul vaccinului BNT162b2, rata de vizitare a secțiilor medicale de urgențe la două zile după administrarea celei de-a treia doze a crescut marcat, diferența dintre situația dozei cu numărul 3 și a celei de-a doua fiind de 0,1%. În schimb, în cazul administrării vaccinului mRNA-1273 nu s-a evidențiat o creștere a ratei de prezentare la secția de urgențe. De asemenea, reacțiile adverse severe apărute în urma administrării dozei booster de vaccin anti-COVID-19 nu au înregistrat creșteri marcate, ceea ce, conform cercetătorilor, indică faptul că aceasta a determinat un răspuns imun mai puternic decât primele două doze.

sursa: News Medical
foto: pukkato/Shutterstock

Data actualizare: 11-02-2024 | creare: 09-05-2022 | Vizite: 410
Bibliografie
Evaluating safety of three doses of messenger RNA-based COVID-19 vaccines, link: https://www.news-medical.net/news/20220427/Evaluating-safety-of-three-doses-of-messenger-RNA-based-COVID-19-vaccines.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum